Saveti za put u Tajland – Bangkok, Čang Mai, Krabi i druga ostrva

Okružen Mjanmarom, Laosom, Kambodžom i Malezijom, okupan Južnim kineskim morem, Tajland predstavlja dragulj jugoistočne Azije. Zarad prelepih plaža i lokaliteta od kulturno-istorijskog značaja, putovanje do „zemlje osmeha” predstavlja avanturu koju ćete pamtiti do kraja života! U nastavku teksta čekaju vas najbitniji saveti za put u Tajland.

Tajland – budistička i multikulturna zemlja

Na Tajlandu ćete imati priliku da se upoznate sa velikim brojem tradicionalnih kultura jer stanovništvo čine Tajlanđani, Moni, Indijci, Kmeri, Laotiani i mnogi drugi narodi. Tokom čitave godine smenjuju se brojni festivali tokom kojih Taljanđani predstavljaju svoju tradiciju. Jedan od zajzanimljivih turistima je Songkran ili Tajlandska Nova godina.

Saveti za put u Tajland – prevoz, najkraći letovi, smeštaj i vremenska razlika

Iako do Bangkoka možete leteti mnogim avio-kompanijama, direktan let iz Beograda i dalje ne postoji. Cene karata razliku se kod različitih avio-kompanija i zavise od konekcija.  Povratnu kartu možete naći već od 700 – 800 evra. Najkraći let traje oko 14 sati – sa jednim presedanjem u Dohi (Qatar Airways).

Kada stignete u Bangkok, sletećete na Don Muang aerodrom, koji je udaljen oko 20 kilometara od centra grada. Za prevoz do smeštaja je poželjno koristiti taksi, ali treba biti pažljiv sa izborom taksista, jer mnogi vozači znaju uzeti više novca kada osete „dublji džep” turista.

Što se tiče smeštaja, za malu svotu novca možete pronaći pristojne hotele. Postoji puno pristupačnih opcija za bekpekere, a hoteli su praktično na svakom koraku.

Inače, vremenska razlika između srpske prestonice i Bangkoka je plus sedam sati.

Glavne turističke atrakcije u Bankgoku

saveti za put u tajland - Bangkok

foto: unsplash.com

Ukoliko ste odlučili da prestonica Tajlanda bude prva tačka koju ćete posetiti na svom propustovanju, onda ove atrakcije ne smete propustiti.

Velika Palata – viševekovna rezidencija zvaničnika Tajlanda

Veličanstvena palata je kompleks građevina „u srcu Bangkoka” i ubedljivo najposećenija turistička atrakcija Tajlanda. Sastoji se od brojnih zgrada, sala, paviljona postavljenih oko otvorenih travnjaka, bašta i dvorišta, a bila je i zvanična rezidencija kraljeva Sijama.

Asimetrija i elektični stilovi palate posledica su viševekovnog postojanja, uz dogradnju i obnovu koju su vršili kraljevi tokom 200 godina istorije. Palata je podeljena na nekoliko hramova i dvorana, a Wat Phra Kaeo (Hram Smaragdnog Bude) je ubedljivo najpoznatija građevina. Pored Budinog hrama, tu su i zgrade Phra Maha Monthien, Phra Maha Prasat i Chakri Maha Prasat.

Da li ste znali? U palati se i dalje nalazi nekoliko potpuno funkcionalnih kraljevskih kancelarija koje koriste zvaničnici Tajlanda.

Park Lumpini – savršeno mesto za beg od gradske vreve

Lumpini je najveći park Bangkoka i nalazi se u samom centru grada. Zbog mirne atmosfere i opuštajućeg zelenila, predstavlja idealno mesto za odmor i beg od gradskih gužvi. Staze parka ukupne dužine oko 2,5 km su popularno područje za džoging, a u neposrednoj blizini se nalazi i veštačko jezero gde se mogu iznajmiti čamci.

Čang Mai – prestonica za sladokusce

Saveti za put u Tajland

foto: pixabay.com

Chang Mai (Čang Mai) se nalazi na samom severu države. Prestonica je istoimene provincije i po površini drugi najveći grad u zemlji. Poznat je po jeftinoj i izvrsnoj hrani, kao i brojnim uličnim pijacama. Poslastice su uvek sveže a najbolji specijaliteti su Pad Thai, Satay piletina, kolačići od krabe i pržene banane. Ako se u pravo vreme nađete na pijaci, većinu slatkiša ćete moći da kupite i za manje od dolara po komadu.

Krabi – ronjenje uz prekrasan pogled na koralne grebene

Krabi je razuđena pokrajina koja se nalazi na zapadnoj obali južnog Tajlanda. Karakterističan je po krševitim i strmim liticama, gustim mangrovim šumama i brojnim ostrvcima sa nekim od najlepših plaža u Tajlandu. Slikoviti pejzaži i koralni grebeni Andamanskog mora su jedni od najlepših na svetu, što ga čini izvrsnim mestom za ronjenje.

Gostoprimstvo stanovnika je karakterištično za ovu regiju, tako da ćete se sigurno osećati prijatno i opušteno. Nemojte da propustite obilazak ostrva Džejms Bond i grupe ostrva Pi Pi.

Džejms Bond ostrvo – „must see” destinacija

Ostrvo Kao Ping Kan (Khao Phing Kan) je doživelo svetsku slavu zahvaljujući filmskom ostvarenju iz čuvenog serijala filmova o tajnom agentu 007. „Čovek sa zlatnim pištoljem“ je ovo mesto učinio toliko popularnim da je danas poznato kao ostrvo Džejms Bonda.

Zahvaljujući filmskim kadrovima, ova destinacija je postala pravi dragulj tajlandskog turizma. Inače, plivanje je dozvoljeno samo na ostrvu Naka, a pored opuštajućih zvukova talasa, moći ćete da uživate i u paraglajdingu i gliserima.

Koja to ostrva ne smete propustiti?

Puket

foto: unsplash.com

Razuđena obala Tajlanda i brojna ostrva sa bogatim noćnim životom su faktori koji najviše privlače turiste svih krajeva sveta. Evo liste najpopularnijih destinacija:

  • Ostrvo Pangan (Koh Phangan) – ostrvo iz snova za sve hedoniste i ljubitelje noćnog života. Žurke nikada ne prestaju, a pored odličnih žurki, poznato je i po dobrim odmaralištima.
  • Puket (ranije poznato kao ostrvo Talang) je najveće tajlandsko ostrvo i jedna od 14 provincija Južnog Tajlanda. Karakterističan je po kvalitetnom noćnom životu.
  • Ostrvo Samui (Koh Samui) je jedno od najluksuznijih odmarališta na svetu.
  • Ostrvo Čang (Koh Chang) je odlično mesto za uživanje u netaknutoj prirodi i opuštanje uz zvukove talasa.
  • Arhipelag Similan je skup 9 manjih ostrva i prava senzacija Andamanskog mora.

Zbog specifične arhitekture i neverovatno bogate istorije, postoji još puno interesantnih lokacija koje možete da obiđete. Gde god završili, sigurni smo da će vam Tajland ostati duboko urezan u sećanjima.

Ostavite odgovor