Top 10 zanimljivosti o Angkor Vatu

Iako nije izabran za jedno od Sedam čuda novog sveta, Angkor Vat predstavlja jedinstveno iskustvo za svakog posetioca. Nekadašnji hinduistički hram danas je budističko svetilište koje poseti oko 50% turista koji dođu u Kambodžu. Mnogo tajni utkano je u zidove grada hramova, a mi smo izdvojili 10 zanimljivosti o Angkor Vatu koje možete pročitati u redovima koji slede.

#1 Najveći je religijski spomenik na svetu

Angkor Vat prostire se na 400 hektara, što je dovoljno da se pozicionira kao najveći verski spomenik na našoj planeti. Potrebno je nekoliko dana kako bi se obišao ceo kompleks. Sagrađen je u ranom 12. veku po nalogu kmerskog kralja Surjavarmana II kao hinduistički hram posvećen bogu Višnu. Kasnije je postao budističko svetilište.

Simbolizuje vrhunac klasičnog stila arhitekture iz doba Kmerskog carstva, a za njegovu izgradnju bilo je potrebno više od 30 godina. Na listi Uneskove svetske kulturne baštine nalazi se od 1992. godine. Ušao je u finale izbora za Sedam čuda novog sveta, ali nije izabran za jedno od njih.

#2 Njegovo ime znači grad hramova

Zanimljivosti o Angkor Vatu

foto: unsplash.com

Angkor je bio prestonica Kmerskog carstva u 15. veku. Ime Angkor Vat potiče od kombinacije sanskritske reči nagara što znači glavni grad i kmerske reči vat koja se prevodi kao hramovi.

#3 Nalazi se na zastavi Kambodže

Ono što je Petra za Jordan, Tadž Mahal za Indiju ili Piramide za Egipat, to je Angkor vat za Kambodžu. O tome govori i podatak da se nalazi na zastavi ove zemlje od 1850. godine. To je jedini slučaj na svetu, uz Avganistan, da se neki spomenik pojavljuje kao motiv na zastavi.

Pored zastave, motiv Angkora možete videti i na kambodžanskim novčanicama.

#4 Turistička je atrakcija broj 1 u Kambodži

Angkor Vat je ponos Kambodže. Oko 50% turista koji posete ovu azijsku zemlju rezerviše ulaznicu za jedan od najpoznatijih kompleksa na svetu. Ukoliko želite da obiđete Angkor Vat, morate da se pridržavate pravila oblačenja. Dress code su duge nogavice ispod kolena i majice koje pokrivaju ramena. Suknje, šortsevi, topovi i slični odevni predmeti nisu dozvoljeni.

Kada smo kod oblačenja, modna ikona i nekadašnja prva dama SAD-a, Džeki Kenedi posetila je Angkor Vat u vreme Vijetnamskog rata. Time je ispunila svoju životnu želju.

#5 Nekada se zvao Pisnoluk

Pre 16. veka, Angkor Vat nosio je naziv Pisnoluk. To je naziv zvanične titule kmerskog kralja Surjavarmana II po čijem nalogu je sagrađen kompleks hramova.

Jedna od zanimljivosti o Angkor Vatu je podatak da je tokom svoje istorije bio rentiran od strane kompanije “Sokimex” (u periodu od 1920. do 2018. godine). Kompanija je upravljala kompleksom i uživala profit od promocije turizma. Međutim, 2019. godine kambodžanske vlasti odlučile su da povrate vlasništvo nad ovim religijskim spomenikom.

#6 U Angkoru je sniman film Tomb Rajder

zanimljivosti od Angkor Vatu

foto: unsplash.com

Čuvene scene sa Larom Kroft snimane su angkorškom hramu Ta Prohm, poznatom po korenju džinovskih stabala. Kompanija Paramont je plaćala 10.000 američkih dolara za dan snimanja na ovoj lokaciji. Anđelina Džoli koja je tumačila naslovnu ulogu iz kambodžanskog sirotišta usvojila je svoje prvo dete, sina Madoksa.

#7 Grad Angkor obuhvata Angkor Thom i hram Bajon

Pored Angkor Vata i hram Ta Prohm, ovaj grad se može pohvaliti sa Angkor Tomom i hramom Bajon. Angkor Tom znači veliki grad i predstavlja najdugovečniji grad Kmerskog carstva. Veruje se da je na vrhuncu moći imao oko 80.000 do 150.000 stanovnika. U njegovom središtu nalazi se hram Bajon sa 216 nasmejanih lica na fasadama.

#8 Religija je imala veliki uticaj na arhitekturu Angkora

Angkor Vat

foto: unsplash.com

Projektovan je da predstavlja planinu Meru, centar univerzima po hinduističkoj i budističkoj mitologiji. Unutar tvrđave sa 6 kula duge više od 3km nalaze se tri pravougaone galerije, svaka podignuta iznad naredne ili sledeće. U centru hrama stoji kenkoks od pet tornjeva. Za razliku od mnogih angkorških hramova, Angkor Vat je orijentisan ka zapadu, pravcu koji se obično odnosi na smrt. Naučnici veruju da je kralj Surjavarman II imao nameru da ga koristi kao pogrebni hram. U svakom slučaju, njegov položaj čini ga najlepšim u vreme zalaska sunca.

#9 Zanimljivosti o Angkoru su i crteži koji se nalaze se na zidinama hramova

Zidovi hrama ukrašeni su hiljadama reljefa, koji predstavljaju važna božanstva i figure u hinduističkoj i budističkoj religiji. Naučnici su fotografisali obrise crvenog i crnog pigmenta na zidovima uz svetao blic, a potom primenili analizu dekorelacijskog istezanja, koje se koristi za proučavanje umetnosti na kamenu i pejzaža Marsa. Otkriveno je više od 200 crteža čamaca, božanstava, zgrada i životinja na zidovima hrama. Većina crteža predstavlja grafite koji su ostavljeni nakon što je Angkor Vat napušten 1431. godine. Veruje se da je grupa prikaza na jednoj od kula nastala kao deo programa za obnovu u 16. veku, kada je kompleks pretvoren iz hinduističkog hrama u budističko svetilište.

#10 Izgrađen je mukotrpnim radom

Kako bi se napravio jarak oko hrama bilo je potrebno da se izmesti oko 1,5 miliona kubnih metara peska i mulja. Oko 1000 slonova i 300.000 radnika prenosilo je preko 5 miliona cigala sa obližnje planine u hram kako bi se sazidao kompleks koji danas možemo da vidimo.

Ostavite odgovor