Najlepše plaže na Siciliji

Najveće ostrvo u Sredozemnom moru je idealno mesto za uživanje u predivnoj prirodi, kulturi, gastronomiji i zanimljivim aktivnostima.

Čim se spomene Sicilija letovanje je verovatno ono što vam prvo padne na pamet. Kristalno čisto more, netaknute peščane plaže i pejzaži koji oduzimaju dah ovo italijansko ostrvo čine pravim rajem za one koji tragaju za jedinstvenim aktivnim odmorom, ali i opuštanjem. 

Bez obzira na to da li ste zaljubljenik u tihe plaže, užurbana odmarališta ili mešavinu i jednog i drugog, na ovom zadivljujućem ostrvu možete pronaći idealno mesto za sebe. 

Zato vam u nastavku teksta predstavljamo neke od najlepših plaža na Siciliji.

#1 Cala Rossa

Ova živopisna plaža savršeno je mesto za bekstvo od gužve i uživanje u lepotama prirode.

Smeštena je na južnoj obali Sicilije, u blizini grada Sciacca. 

Nalazi se u zaštićenom zalivu okruženom borovim šumama, a kristalno čista voda u kombinaciji sa belim peskom i okolnom prirodom čine je jednom od najlepših plaža na Siciliji.

Duga je oko 400 metara, a širina varira između 20 i 50 metara. Dubina vode naglo raste već posle nekoliko metara od obale, pa se preporučuje oprez pri kupanju, posebno deci.

Cala Rossa je popularna destinacija među turistima i lokalnim stanovništvom, tako da ovde tokom leta može vladati gužva. U blizini plaže se nalazi nekoliko restorana i barova, tako da je pogodna i za porodični odmor i za izlet sa prijateljima.

Pored uživanja u plivanju i sunčanju, posetioci se mogu prepustiti i čarima brojnih aktivnosti na otvorenom kao što su ronjenje, jedrenje na dasci, vožnja kajakom ili planinarenje u okolini.

#2 Scala dei Turchi

Scala dei Turchi (Turske stepenice) je jedno od najčudesnijih mesta koje ćete videti na Siciliji. Nalazi se na njenoj južnoj obali, u blizini grada Realmonte.  

Vrlo je popularna destinacija za turiste, a susedna plaža je jedna od najlepših na Siciliji.

Reč je o prirodnom fenomenu koji se sastoji od bele krede i krečnjačkih stena koje se spuštaju u plavu vodu Sredozemnog mora. Stene su oblikovane erozijom i vetrom tokom hiljadu godina, a njihov beli sjaj stvara prelep kontrast sa tirkiznom bojom mora. 

Okružena je zadivljujućim liticama, što je čini neverovatno lepom lokacijom za fotografije.

Ime je dobila po tome što su turski gusari nekada koristili ove stene kao zaklon. Danas je ovo jedna od najpopularnijih atrakcija južne Italije, a turisti dolaze iz celog sveta da vide ovaj neverovatan prirodni fenomen.

Proteže se oko 2 kilometra duž obale, a pesak na plaži. Kako na plaži nema mnogo hlada, preporučljivo je poneti suncobran i zaštitu od sunca.

Osim uživanja u kupanju i sunčanju, posetioci mogu da se popnu na stene i uživaju u divnom pogledu na more i okolinu. U blizini plaže se nalaze i restorani i barovi, što je čini idealnom destinacijom za jednodnevni izlet.

#3 San Vito Lo Kapo

Smeštena na severozapadnoj obali Sicilije, ova popularna turistička destinacija poznata je po svojoj živoj atmosferi i zadivljujućoj plaži.

Nalazi se u istoimenom gradu San Vito Lo Kapo, koji se smešten na oko 40 kilometara od Trapanija i oko 120 kilimetara od Palerma.

Ova plaža je  idealna za porodice i ljubitelje vodenih sportova, kao što su jedrenje na dasci, ronjenje, skijanje na vodi i kajak. Dubina vode se postepeno povećava, pa je pogodna i za kupanje dece. Pored toga, na plaži se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani.

Tokom leta, grad San Vito Lo Kapo postaje popularna turistička destinacija i domaćin mnogih kulturnih događaja, kao što su festivali hrane i vina i razna sportska takmičenja. 

U gradu postoje brojni restorani, poslastičarnice i barovi, pa posetioci mogu da uživaju u sicilijanskim specijalitetima (među kojima se ističe granita – zaleđeno voće) i osvežavajućim pićima.

#4 Isola Bella

Poznata je kao biser Jonskog mora i smatra se najšarmantnijom plažom okruga Messina.

Ova gradska, šljunkovita plaža nalazi se u neposrednoj blizini podnožja grada, uvala ima šljunkovitu plažu, ali najvažnija atrakcija je istoimeno ostrvo smešteno ispred plaže obeleženo bujnom vegetacijom.  Ovde sezona kupanja traje duže nego na ostalim plažama na Sicliji.

plaza-sicilija-isola-bella

Pexels.com

Ostrvo je sa kopnom povezano uskim pojasom plaže koji je pokriven vodom pri plimi. Voda je plava i bistra , a odlikuje je i spektakularna morska flora i fascinantno morsko dno.

Na prvom delu plaže su gusto zbijeni restorani sa ležaljkama, dok je drugi deo plaže slobodan, pa ako nađete mesto za peškir, svakako se smestite i okupajte, jer je pogled na ostrvce i okolne stene neobičnog oblika zaista vredan.

#5 Riserva Naturale dello Zingaro

Smešten na severozapadnoj obali Sicilije, Riserva Naturale dello Zingaro je zapanjujući rezervat prirode koji je dom nekih od najlepših plaža na Siciliji. 

Rezervat pokriva površinu od oko 7 km obale Jonskog mora i proteže se od Skopela do San Vito Lo Kapo.

Ova oblast turistima nudi neke od najlepših plaža na Siciliji koje su netaknute, divlje i izuzetno lepe. Prostiru se u malim uvalama, obasjane suncem i okružene planinama i vegetacijom.

Idealne su za one koji tragaju za mirom, tišinom i prelepim pejzažima. Kristalno čista voda ih čini savršenim mestom za ronjenje i plivanje. Na nekim plažama možete iznajmiti opremu za ronjenje i kajake.

U okviru rezervata prirode nalaze se brojne pešačke staze koje su idealne za ljubitelje prirode i planinare.

Rezervat je zaštićen kao prirodno i kulturno dobro, pa posetioci moraju da poštuju određena pravila kako bi sačuvali životnu sredinu. Preporučuje se da dođete rano ujutru kako biste izbegli gužvu.

Nadamo smo vam ovim tekstom makar malo približili lepote Sicilije, koja je pravi raj jer ljubiteljima mora nudi obilje zapanjujućih plaža za istraživanje. A koju ćete vi izabrati kada se budete uputili ka Siciliji?

 

Ostavite odgovor