• Home
  • /
  • Vesti iz turizma
  • /
  • First minute i last minute ponude – prednosti i nedostaci iz ugla putnika

First minute i last minute ponude – prednosti i nedostaci iz ugla putnika

First minute i last minute ponude su termini koji se poslednjih godina sve više upotrebljavaju na turističkom tržištu. Bilo da planirate putovanje uz posredstvo agencija ili u sopstvenoj režiji – morate biti upoznati sa svim prednostima i nedostacima ovih ponuda. A šta u suštini znače i koje su glavne odlike ovih ponuda, saznaćete u narednim redovima.

Šta su first minute ponude i za koga su namenjene?

First minute i last minute ponude

foto: unsplash.com

First minute ponude su izrazito povoljni turistički aranžmani koji se objavljuju poprilično rano u odnosu na sam početak aranžmana. Dakle, to su ponude koje pružaju priliku da vaše turističke destinacije rezervišete nekoliko meseci pre početka putivanja, i to po veoma povoljnim cenama.

Ukoliko spadate u tip ljudi koji tokom zimskog perioda još uvek nije siguran gde bi voleo da letuje, first minute ponude definitivno nisu opcija za vas. Vansezonske ponude su zapravo osmišljene za turiste jasnih stavova, koji već u februaru znaju šta žele i gde hoće da letuju.

U slučaju da ste tokom avgusta doneli odluku gde i kako želite provesti vaš zimski odmor – slična stvar će važiti i za zimovanja, kao i za city break ture.

Prednosti first minute ponuda – veliki popusti

Što se tiče letovanja, popusti za rane rezervacije uglavnom važe do određenog datuma. Najveća sniženja možete očekivati tokom januara, a takođe i  za vreme Sajma turizma u Beogradu (u februaru). U zavisnosti od destinacije i smeštaja, popusti se mogu preneti i na nekoliko narednih meseci (traju i do aprila). U slučaju da celokupan aranžman isplatite prilikom rezervisanja, možete da ostvarite popust i do 30%. Važno je naglasiti da je prilikom rezervisanja, uplata akontacije obavezna.

Ranom rezervacijom nudi vam se širi izbor smeštajnih kapaciteta

Ovi aranžmani se prodaju kada sezona nije u jeku. To znači da ako pravovremeno rezervišete svoje putovanje, vi birate apsolutno sve uslove. Dakle, imaćete mogućnost da sami odaberete gde ćete sedeti u autobusu. Pored toga moći ćete da birate i hotel, sprat, pogled, pa čak i vrstu kreveta. Tu su i brojni popusti koji će vam smanjiti troškove putovanja, ali i omogućiti veći „džeparac” za letovanje.

Last minute ponude – šta su i od čega zavise?

First minute i last minute ponude

foto: unsplash.com

Kada u marketu ostane nekoliko artikla ili opadne nivo prodaje, menadžment se vrlo često odlučuje za spuštanje cena u nadi da će vratiti staru i privući novu klijentelu. Sličnu taktiku koriste i organizatori putovanja koji poslednja mesta za pojedine ponude nude u jeku sezone i to po izuzetno privlačnim cenama. Zato kažemo da su last minute rezervacije preostali kapaciteti nekog smeštaja.

Last minute ponude najčešće zavise od potražnje za određenim destinacijama i spremnosti agencija da izbegnu veće troškove. Iako ćete ih „uhvatiti” na velikim popustima, imajte na umu da su ovo ponude „poslednjeg trenutka” do kojih dolazi usled otkazivanja aranžmana.

Last minute ponude su preostali kapaciteti koje agencije nude

S obzirom da se sve dešava u jeku sezone, last minute ponude su ograničene na određeni (uglavnom mali) broj osoba, kreveta ili mesta u prevozu. Kod preostalih kapaciteta nažalost nemate mogućnost izbora. Takođe, ne postoji opcija odloženog plaćanja, već se ceo iznos aranžmana plaća u celosti. Inače, popusti last minute ponuda u izuzetnim situacijama mogu dostići i -50 %.

Napomena: Pošto nemaju dodirnih tačaka sa turističkim agencijama, cene aerodromskih taksi i viza ne spadaju u last minute ponudu!

Idealne su za avanturiste, neodlučne ali i zaposlene

Last minute ponude su najbolje rešenje za putnike koji mogu doneti odluku o destinaciji u bilo koje vreme. Neretko se objavljuju par dana pred putovanje, a nije isključeno i na sam dan početka aranžmana. Često ih koriste i zaposleni sa najmanjim brojem slobodnih dana, ali i neodlučni koji do poslednjeg trenutka ne znaju gde će na odmor. Takođe, ponude sa ograničenim smeštajem, prevozom i boravkom mogu biti odlična opcija i za avanturiste.

First minute i last minute ponude – koju opciju treba odabrati?

First minute i last minute ponude - turizam

foto: unsplash.com

Nedostatak vremena za pakovanje i organizaciju putovanja, lošija mesta u prevozu i ograničena mogućnost biranja smeštajnih kapaciteta su najveće mane last minute ponuda. Sa druge strane, kod first minute ponuda nema gotovo nijednog nedostatka, tako da je preporuka apsolutno jasna. Međutim, krajnji izbor zavisi i od vaših mogućnosti. Ukoliko vam posao ne dozvoljava rane rezervacije, uopšte neće biti pogrešno odabrati i last minute aranžmane. Premda se kod takvih putovanja sve dešava u poslednjem momentu, nemojte žuriti jer bi vas ishitrenost mogla koštati zaboravljanja nekoliko bitnih stvari.

Planiranje odmora je zabavan, ali isto tako i izazovan zadatak koji zahteva puno pažnje i odgovornosti. Zato pre nego što stanete na skije ili raširite peškire po vrućem pesku, budite sigurni da ste odgovorili na sva pitanja i odabrali vama najbolju ponudu!

Ostavite odgovor