Pauze na putu do Grčke – gde ručati, gde prespavati, na koju pumpu stati

Ako prvi put idete automobilom u Grčku, ovo je pravi tekst za vas. Na jednom mestu naći ćete sve neophodne informacije za putovanje na more u zemlju koju Srbi prosto obožavaju. Saznajte gde možete praviti pauze na putu do Grčke, naročito ako putujete sa decom, da biste lakše mogli da organizujete celokupno letovanje. Najlakše je naći benzinsku stanicu na autoputu, ali mesto za ručak, večeru ili prenoćište i ne baš tako jednostavno. Krenimo redom!

Neophodne informacije za putovanje u Grčku automobilom

Pauze na putu do Grčke

foto: unsplash.com

Pre nego što krenete na put u Grčku, razmislite kojom ćete rutom ići i preko kojih graničnih prelaza. Najveći broj srpskih turista ide u Grčku autoputem E-75 preko Severne Makedonije prelazeći granične prelaze Preševo-Tabanovce i Bogorodica-Evzoni. U tom slučaju morate imati zeleni karton koji ćete pokazati na ulasku u zemlju naših južnih suseda. Zeleni karton možete nabaviti u svojoj osiguravajućoj kući, a potrebna vam je samo saobraćajna dozvola. Cena je oko 2000 dinara. Ako se desi da zaboravite ovaj document, nema potrebe za preveliku brigu. Možete ga nabaviti na makedonskoj granici, ali ćete morati da izdvojite 50 evra.

Druga opcija za put do Grčke vodi preko Bugarske. U tom slučaju prelazite granične prelaze Gradina-Kalotina i Kulata-Promahonas, odnosno idete ka Sofiji i odvojite se za autoput E-79. Zeleni karton nije potreban za Bugarsku, ali morate da imate protivpožarni aparat u svom automobilu. Isti zakon važi i u Grčkoj. Putarina u Bugarskoj se ne plaća na naplatnim rampama već je neophodno da na ulasku u zemlju kupite vinjetu. Možete je kupiti online.

Ukoliko vozite auto koji nije registrovan na vaše ime, potrebno vam je i međunarodno ovlašćenje tzv. žuta karta koja iznosi oko 1500 dinara. 

U slučaju da sa vama putuje maloletno lice (odnosno lice do 16 godina), a nisu mu prisutna oba roditelja, na granici mogu da vam traže saglasnost.

U Severnoj Makedoniji i Grčkoj se putarine plaćaju na naplatnim rampama.

Kada uđete u Grčku pomerite sad unapred, osim kad to nije automatski podešeno na telefonu.

Pauze na putu do Grčke – gde na dobar ručak ili večeru

Kanjon Matka

foto: unsplash.com

Ako ste odlučili da lagano putujete i pravite pauze nap utu do Grčke za ručak ili večeru, evo nekih preporuka:

  1. Hotel Romantik na jezeru Mladost koji ima bazen, bar i prelepu terasu sa pogledom na jezero
  2. Kralska vinarija “Kralica Marija” u Demir kapiji – fenomenalno mesto ukoliko putujete sa decom (sadržaji, paunovi, dobra hrana)
  3. Kaldrma na Dorjanskom jezeru u kome se sprema najukusnija pastrmajlija
  4. Javor Agapi u Mrzencima – poznat po najboljoj jagnjetini
  5. Hotel i restoran Kanjon Matka upravo na ovom prelepom mestu gde ćete imati utisak da ste na nekoj egzotičnoj destinaciji, a ne nadomak Skoplja

Oni koji su gladni već u Srbiji, pauzu mogu napraviti u čuvenom motelu Predejane, nedaleko od granice. Iako su često velike gužve, osoblje je spremno na to, pa ne bi trebalo dugo da čekate svoju porudžbinu.

Gde prenoćiti na putu do Grčke?

Meteori

foto: unsplash.com

U zavisnosti iz kog mesta u Srbiji krećete i dokle u Grčkoj putujete, planirajte pauzu za prenoćište negde na pola puta. Ukoliko krećete iz Vojvodine, možete prenoćiti u Leskovcu, Vranju ili Surdulici. Ako idete preko Bugarske, zašto da ne obiđete i njenu prestonicu Sofiju. Putnici iz Beograda i centralne Srbije koji idu na Halkidiki, u Olimpsku regiju ili Regiju svetog Đorđa planiraju noćenje u Skoplju, Velesu ili Đevđeliji. Oni koji idu na odmor ka Jonskom moru ili ka Atini i Peloponezu, najčešće se odlučuju za smještaj u podnožju Meteora, odnosno u mestima Kalabaka i Kastraki. Možete potražiti smeštaj i u Solunu, i iskoristiti priliku da obiđete znamenitosti drugo po veličini grčkog grada kao što su Bela kula, Aristotelov trg i groblje Zejtinlik.

Pauze za kafu i toalet na putu do Grčke

Putovanje u grčku autom

foto: unsplash.com

Dok putujete kroz Srbiju sve do Niša imate benzinske pumpe na kojima se možete osvežiti uz neko piće ili kafu i iskoristiti priliku da odete u toalet. Međutim od Niša do Preševske doline, odnosno kroz Grdeličku klisuru nema pumpi. Jedino možete svratiti u motel Predejane koji se nalazi 70 km od Niša. U Severnoj Makedoniji postoji veliki broj pumpi duž autoputa. Ukoliko želite da plaćate putarine u kešu, a nemate denare, stanite na Eko Pretrol ili Detoil pumpi pre Kumanova kako ne biste razmenili novac.

Kad pređete granični prelaz Evzoni, nakon 15ak minuta vožnje naići ćete na Eko pumpu u kojoj možete da popijete kafu, pojedete nešto i odete u toalet.

Još nekoliko važnih stvari za vozače na putu do Grčke

Pauze na putu do Grčke

foto: unsplash.com

Pročitali ste gde možete napraviti pauze na putu do Grčke, ali da ne zaboravimo da vas informišemo o još nekim bitnim stvarima koje možda ne znate, jer idete prvi put autom u ovu zemlju. Na ulasku u Grčku postoji dvosmerna magistrala sa zaustavnim trakama sa obe strane. Ovde je ograničenje brzine 110 km/h.

Oni koji putuju na Halkidiki ili Tasos mogu da se isključe na prvom isključenju za Solun. To je kraći put, ali ima dosta semafora i možete upasti u velike gužve ako ne prolazite tokom noći ili rano ujutru. Postoji još jedno isključenje za destinacije koje smo naveli, ali pazite na uključenju na autoput, jer ulazite direktno u levu traku.

Oni koji putuju na Jonska ostrva, do Parge i Sivote ili ka Olimpskoj regiji, na ovoj raskrsnici prate Katerini narednih 11km. Ukoliko idete ka Paraliji, Olimpik biču I leptokariji nastavite da pratite putokaz za Katerini i Atinu, a ako idete ka Krfu, Kefaloniji, Zakintosu, Lefkadi, Pargi ili Sivoti odavde pratite putokaz za Veriju i Kozani. Ovo je noviji autoput i sve do Janjine nema pumpi na samom putu, već se morate isključiti do nekom mesta. 

Saobraćajne kazne u Grčkoj su više nego kod nas, a jedna od najviših je za preticanje preko pune linije i iznosi oko 700 evra.

Kao i za putovanje u bilo koju drugu zamlju, savet je da uplatite putno zdravstveno osiguranje. 

Ostavite odgovor