Korzika – Napoleonovo ostrvo

Retko koji srpski turista će vam reći da će svoj letnji godišnji odmor provesti na Korzici. Glavni razlozi za to su nepostojanje dobrih avio-konekcija i nedovoljno informacija o ovom pomalo tajnovitom ostrvu. Nepravedno, ono se nalazi u senci obližnjih italijanskih „komšija” – Sicilije i Sardinije. Korzika je ostrvo na kome se rodio jedan od najmoćnih vladara svih vremena – Napoleon Bonaparta, ostrvo čarobnih plaža, šarmantnih gradića, spektakularnih staza za planinarenje, sa puno endemskih vrsta. U nastavku teksta upoznaćete se bolje sa najvećim francuskim ostrvom.

„Korzika je moj tajni vrt”

Korzika

foto: unsplash.com

Za ovaj citat je zadužena najpoznatija francuska lepotica Letisija Kasta. Možda deluje jednostavno, ali tek kada posetite Korziku shvatićete da je njena lepota upravo u jednostavnosti. Korzika je četvrto po veličini ostrvo Mediterana (posle Sicilije, Sardinije i Kipra) koje je podeljeno na dva departmana: Južnu Korziku i Gornju Korziku. Njen glavni grad je Ajačo ili Ažaksio, mesto u kome je rođen Napoleon. Ostali veći gradovi koje treba posetiti su Bastija, Kalvi, L’Il Rus i Bonifačo. Korzika ima oko 1000 km obale sa preko 200 plaža. Pretežno je planinsko ostrvo sa 20 vrhova preko 2000 metara nadmorske visine.

Istorija Korzike datira još iz perioda pre nove ere. Bila je pod vlašću Kartagine, Rima, Vandala, Vizantije i drugih velikih sila. Francuska je kupila Korziku od Đenove 1768. godine. Pored Napoleona, druga najpoznatija ličnost sa ovog ostrva je general Paskal Paoli koji se borio za nezavisnost Korzike.

Ostrvo je poznato po velikom broju endemskih vrsta, od kojih su najpoznatije muflon i crveni jelen.

Zanimljivost u vezi sa Korzikom je i njen jezik, korzikanski. Ovim jezikom govori oko 150.000 stanovnika ostrva. Sličan je toskanskom dijalektu, ali pod uticajem francuskog.

Korzikansko vino je proizvod koji morate poneti kao suvenir sa ovog ostrva. Nielluccio, Vermentino i Sciaccarellu su vrste koje se najviše konzumiraju i prodaju.

Šta obići na Korzici?

Korzika - plaže

foto: unsplash.com

Kako biste posetili Korziku, možete leteti preko Pariza. Ukoliko imate dužu pauzu u prestonici Francuske, pročitajte savete za put u Pariz. Iz glavnog grada cele države letećete oko 2 sata do glavnog grada Korzike, Ajača. Ovde možete potražiti smeštaj i rentirati automobil kako biste obišli najznačajnije tačke ostrva.

U Ajaču ne smete propustiti rodnu kuću Napoleona Bonaparte u kojoj se nalazi stakleni medaljon sa vlasima kose čuvenog vojkovođe, citadelu iz 16. veka (samo spolja, jer je zatvorena za posete) i Trg de Gol. Možete se provozati i vozićem kroz ulice ovog simpatičnog mesta.

Iz Ajača vam je potrebno oko dva sata vožnje do još jednog prelepog srednjovekovnog gradića, Bonifača. Smešten je na krečnjačkim liticama visokim oko 70 metara, a sva njegova lepota vidljiva je sa mora. Odlična je opcija za  izlet sa Sardinije, jer je od luke Santa Tereza do Bonifača potrebno oko sat vožnje trajektom. Gradićem domirina citadela koju su izgradili Firentinci pa su je koristili Đenivljani. Neverovatan doživljaj će vam predstaviti šetnja stepenicama Escalier du Roy d’Aragon koje se niz litice spuštaju ka moru.

Gradić Kalvi koji se nalazi nedaleko od nacionalnog parka Korzika, nezaobilazna je atrakcija ostrva. Trebalo bi da posetite Notre-dame de la Serre iz 15. veka crkvu koja je izgrađena na obroncima planine. U njenom dvorištu se nalazi statua Bogorodice kraj koje se vernici mole. Možete odmoriti na gradskoj plaži Kalvi, jednoj od deset najlepših plaža na celom ostrvu.

Na oko 1000 km obale ušuškalo se 200 plaža. Najlepše po mišljenju mnogih turista su Rondinara, plaža polukružnog oblika sa belim peskom, Palombaggia raj za ronoce i plaža Saleccia sa tirkiznom bojom mora.

Napoleon Bonaparta je glavni „krivac“ za popularnost Korzike

Korzika - Napoleonovo ostrvo

foto: unsplash.com

Napoleon I Bonaparta, general u Francuskoj revoluciji, prvi konzul Francuske Republike i car Francuske i kralj Italije, jedna je od najintrigantnijih ličnosti u istoriji čovečanstva. Dok ga deo istoričara smatra za beskrupuloznog autokratu i tiranina, drugi deo ga etiketira kao promišljenog vladara i fransuckog heroja. Vladao je od 1799. do 1815. godine i taj period u istoriji Francuske naziva se „Napoleonova era”.

Korzika je Napoleonovo ostrvo zato što je on rođen u gradu Ajačo, u kome danas možete obići njegovu kuću. Rođen je kao drugo od ukupno osmoro dece u skromnoj plemićkoj porodici. Zanimljivo je da nikad nije ovladao francuskim jezikom, već je koristio korzikanski. Njegov vojni i politički uspon bio je vrtoglav, sve dok nije poražen u čuvenoj bici kod Vaterloa 1815. godine. Nakon toga živeo je u zatočeništvu na ostrvu Sveta Jelena, na kome je i umro 6 godina kasnije. Želeo je da bude sahranjen na obali Sene. Njegovi posmrtni ostaci počivaju u pariskoj Palati invalida od 1840. Sarkofag od 5 kovčega nalazi se tačno ispod velelepne kupole palate.

Za Napoleona se veruje da je bio isuviše nizak, jer je voleo da bude okružen visokim vojnicima. Međutim, njegova visina od 168 cm je za 3 cm viša od proseka za francuske muškarce iz perioda XVIII veka. Napoleon je imao strah od mačaka, odnosno ailurofobiju. Veruje se da je vojvoda od Velingtona u bici kod Vaterloa ispred vojske stavio 70 mečaka koje su preplašile slavnog vojskovođu i da je tako izgubio bitku.

Ukoliko želite da saznate više o životu slavnog vladara, posetite Korziku. Imaćete prilike da uživate u moru, planinama, simpatičnim gradićima i ukusnoj hrani.

Ostavite odgovor