Putovanje na Svetu goru – kako se pripremiti za pokloničko putovanje na Atos

Putovanje na Svetu goru za vernike pravoslavne veroispovesti predstavlja vrhunac duhovnog hodočašća. Kada su u pitanju hodočasnici koji dolaze iz Srbije, najčešće odredište je manastir Hilandar, jedini srpski manastir na Svetoj gori. Pored jednog srpskog, na Atosu se nalazi još 19 manastira, po jedan ruski i bugarski i 17 grčkih. Put i priprema za putovanje na Atos nisu laki, ali ako pratite ove jednostavne korake, lako ćete se snaći.

Ko sve može na Svetu goru?

Kao što je dobro poznato, na Svetu goru mogu ući samo muškarci. Ženama je strogo zabranjeno da tamo kroče.

Ukoliko niste pravoslavne veroispovesti, potrebna vam je posebna dozvola za ulazak na Svetu goru.

Papirološka priprema za putovanje na Svetu goru

Putovanje na Svetu goru

foto: unsplasah.com

Papirologija koju morate rešiti još pre polaska na put je ujedno i najteži deo.

Blagoslov

Da biste uopšte započeli pripreme za hodočašće na Atos, prvo vam je potreban blagoslov manastira sa Svete gore. Za Srbe je to najčešće Hilandar, ali možete posetiti i nekoliko manastira, samo je bitno da prilikom traženja blagoslova to i naglasite, kao i da naglasite koji je prvi manastir u koji idete.

Blagoslov od manastira Hilandar se dobija putem mejla pilgrims@hilandar.org i potrebno je navesti ime i prezime, broj pasoša, zanimanje (nije obavezno, ali određene grupe plaćaju jeftiniju vizu za Svetu goru), datum dolaska (i datum ulaska na Svetu goru ako prethodno idete u neki drugi manastir), kao i broj telefona koji mora biti uključen po dolasku u Uranopolis.

Najavite se dovoljno unapred

Za individualna putovanja i manje grupe, neophodno je da se najavite minimum dva meseca unapred, dok se veće grupe najavljuju u decembru za narednu godinu. Obično će vam biti odobreno jedno noćenje u manastiru, a u izuzetnim slučajevima i dva. Velike grupe isključivo dobijaju jedno noćenje.

Diamonitirion

Na Atos nije moguće ući bez posebne dozvole za boravak na Svetoj gori zvane diamonitirion. Kada dobijete blagoslov, manastir će vas najaviti kancelariji koja je izdaje. Vaše je da je pokupite po dolasku u luku u Uranopolisu uz plaćanje novčane nadoknade u Pokloničkoj kancelariji, koja se nalazi u blizini pumpe i velikog parkinga (gde možete parkirati auto dok boravite na Svetoj gori). Ukoliko polazite iz Jerisosa, diamonitirione službenik donosi ispred samog broda i plaćaju se na licu mesta.

Putovanje brodom

Važno je naglasiti da je ulazak na Atos nemoguć kopnenim putem. Postoje dve brodske linije kojima možete doći na Svetu goru: Jerisos-Arsana (Hilandarska luka) i Uranopolis-Jovanjica. Ukoliko putujete automobilom, pogledajte sve informacije o pauzama na putu fo Grčke.  S obzirom na veliko interesovanje, preporuka je da kartu za brod rezervišete odmah nakon dobijanja blagoslova. Potrebno je da skinete zahtev za rezervaciju i popunjen zahtev pošaljete na i-mejl adresu: tickets@agioreitikes-grammes.com .

Imajte na umu da se može desiti da brod ne saobraća zbog lošeg vremena, što se ne može znati do samog dana posete. Ukoliko se to desi, neophodno je da vam telefon koji ste naveli u molbi za blagoslov bude uključen radi daljih dogovora sa manastirom.

Na sajtu manastira Hilandar posebno je naznačeno da ukoliko se vraćate sa Svete gore nedeljom ili o većim praznicima, takođe rezervišete i povratnu kartu unapred.

Pravila ponašanja i odevanja

Kada krenete da se pripremate za pokloničko putovanje na Atos, posebno se informišite o pravilima ponašanja i odevanja. Sva ova pravila takođe su naznačena i na poleđini diamonitiriona.

Fizička priprema za putovanje na Svetu goru

Putovanje na Svetu goru

foto: unsplash.com

Manastiri na Svetoj gori nisu pristupačni i često je potrebno penjanje uz ne naročito lagane staze. Zbog toga je poželjno da proverite kondiciju i opšte fizičko stanje organizma, kao i da se dodatno posvetite tome pre puta na Atos.

Duhovna priprema za pokloničko putovanje na Atos

S obzirom da je putovanje na Svetu goru zapravo hodočašće, mnogi vernici se ispovedaju kako bi čiste duše i srca stupili na ovo sveto mesto. Sa svojim duhovnikom se možete posavetovati i okajati grehe pre polaska na Atos.

U svetogorskim manastirima su vam obezbeđeni konačište i hrana, te privilegija da prisustvujete svetim liturgijama. Sveta gora nije turističko mesto, te boravak tamo iskoristite za introspekciju i pronalazak unutrašnjeg mira.

Ukoliko se dogodi da zbog vremenskih prilika ne možete da se vratite kući kada ste planirali, to ćete jednostavno morati da prihvatite. Gledajte to kao privilegiju kakva i jeste da još malo ostanete mimo sveta i obogatite svoju vezu sa Bogom.

Zdravstveno osiguranje

Atos

foto: unsplash.com

Prilikom putovanja na Atos, s obzirom na njegovu udaljenost i izolovanost, potrebno je da ponesete lekove koje inače koristite u malo većoj količini od one koja vam je neophodna jer se može desiti da zbog lošeg vremena budete prisiljeni na duži boravak na Svetoj gori. Takođe, obavezno uplatite putno zdravstveno osiguranje za svaki slučaj.

Pokloničko putovanje na Atos za vernike pravoslavne veroispovesti predstavlja hodočašće ravno odlasku u Izrael, u Jerusalim. Ovo je jedno od onih iskustava koja se pamte zauvek, te je priprema – fizička i duhovna – nužna za boravak na ovom svetom mestu.

Ostavite odgovor