Jonska ostrva — letovanje na „evropskim Karibima“

Bilo da putuju sa prijateljima ili sa porodicom, srpski turisti neretko za odmor biraju Grčku. Od Halkidikija i Olimpske regije, preko Sporada i Kiklada, sve do Krita, gotovo da nema mesta ili ostrva u ovoj zemlji gde se ne čuje srpski jezik. Oni koji vole da imaju fotografije sa tirkiznom bojom mora u uvalama od kojih zastaje dah, odlučuju se za letovanje na „evropskim Karibima”. Jonska ostrva koja predstavljaju grupu od 7 većih i nekoliko manjih ostrva, ponosni su „vlasnici” nekih od najlepših plaža na svetu.

Najpopularnija Jonska ostrva

Klifovi, tirkizna boja mora, plaže od belih kamenčića, maslinjaci, stari manastiri, šarmantne taverne u kojima se služe specijaliteti grčke kuhinje, dobar noćni provod i zanimljive istorijske priče samo su neki od razloga zašto treba da posetite Jonska ostrva. Prema verovanjima lokalnog stanovništva, blagi vetrovi koji duvaju u jugozapadnom delu Grčke utiču pozitivno na raspoloženje ljudi, čineći ih veselijim i nasmejanijim.

Jonska ostrva koja važe za najpopularnija su Krf, Zakintos, Lefkada i Kefalonija. Iz godine u godinu tražnja za letovanjima na ovim ostrvima nezaustavljivo raste. Ukoliko i vi želite da provedete svoj odmor u Grčkoj, u redovima koji slede videćete zašto najbolja opcija mogu biti „evropski Karibi”.

Krf – tamo daleko gde cveta limun žut

jonska ostrva - Krf

foto: unpsplash.com

Prva asocijacija na Krf je pesma Milutina Bojića „Plava grobnica” i istorijski događaj o kom ona peva – oporavak srpske vojske nakon povlačenja preko planina Albanije tokom Velikog rata. Muzej u glavnom gradu i ostrvce Vido, udaljeno 1 km od gradske luke, mesta su koja srpski turisti ne propuštaju prilikom posete Krfu.

Pored navedenog, u gradu Krfu obiđite Staru tvrđavu iz perioda Vizantije, Novu tvrđavu iz 16. veka i jedan od najvećih evropskih trgova – Esplanadu.

Krf je najsevernije Jonsko ostrvo, najveće posle Kefalonije. Zahvaljujući bujnoj vegetaciji, nosi epitet „Zeleno ostrvo”. Više od 40 plaža je odlikovano Plavom zastavom koja garantuje vrhunski kvalitet, dobre uslove obale i čistoću vode. Najlepše plaže na Krfu nalaze se sa zapadne strane, dok su na istočnoj locirana mesta koja turisti biraju za bazu: Krf, Dasija, Guvija, Pirgi, Kasiopi, Kavos. Mladima je prvi izbor Kavos zbog velikog broja diskoteka i barova, dok se porodice pretežno odlučuju za Dasiju.

Od plaža treba izdvojiti: Paliokastricu (šljunkovitu plažu, duboke i hladnije vode zbog podzemnih izvora), Sidari sa Kanalom ljubavi i Glifadu na kojoj se možete oprobati u sportovima na vodi i u ronjenju.

Zakintos – lude žurke i plaže iz časopisa

Jonska ostrva - Zakintos

foto: unsplash.com

Bele stene, tirkizno more, bajkoviti zalivi, litice i morske pećine su glavne prednosti Zakintosa. Na mnogim razglednicama Grčke videćete plažu Navajo (Shipwreck) sa olupinom broda koja se smatra ne samo najlepšom na Zakintosu već i jednom od najlepših na svetu. Pored nje, treba izdvojiti Banana plažu, Makris Jalos, Agios Nikolaos, Tsilivi, ali i ostrvo Kameo.

Glavni grad ostrva je Zante Taun u koji pristižu brodovi iz luke Kilini. Najpopularnija turistička mesta su Laganas, Argasi i Tsilivi. Laganas je prepun noćnih klubova, barova, kafića, restorana i predstavlja najpopularnije letovalište za mlade na ostrvu. Zato, ukoliko želite mir, potražite smeštaj u druga dva navedena mesta.

Zakintos je poznat po kornjačama caretta-caretta koje na plažama polažu jaja. Jedan od izleta koji možete uplatiti je krstarenje na kome ćete videti ova divna stvorenja kako slobodno plivaju u moru.

Lefkada – ostrvo spojeno sa kopnom

Josnak ostrva - Lefkada

foto: pixabay.com

Lefkada je sinonim za prelepe plaže. Katizma, Egremni, Porto Kaciki, Milos, Vasiliki, Agios Joanis i Agios Nikitas su pravi „evropski Karibi”. Beli šljunak, tirkizno more i ogromni talasi prave fascinantne boje na vašim fotografijama sa letovanja.

Velika prednost Lefkade je njena povezanost sa kopnom. Naime, uz podvodni tunel i pontonski most bez korišćenja trajekta možete stići do Lefkasa i dalje gde odaberete smeštaj. Više smeštajnih kapaciteta možete naći na istočnoj obali (u Nidriju, Perijaliju i Nikiani), kao i u glavnom gradu – Lefkadi (Lefkasu). Međutim, plaže na ovoj obali su „obične”. Sve najlepše plaže nalaze se na zapadnoj obali, ali kako su one nepristupačnije, dobro se informišite pre nego što se uputite ka njima. Veliki broj stepenica, jako sunce, nedostatak hlada, velike gužve na parkingu, samo su neke od stvari o kojima treba voditi računa, naročito ako idete na odmor sa decom.

Kefalonija – Mandolina kapetana Korelija

Jonska ostrva - Kefalonija

foto: unsplash.com

Najveće Jonsko ostrvo, brdovita Kefalonija, mnogima je zapala za oko nakon premijere čuvenog filma sa Nikolasom Kejdžom i Penelopom Kruz „Mandolina kapetana Korelija”. Film je sniman na dve najlepše plaže: Mirtos i Antisamos. Pored ove dve lokacije, na Kefaloniji će vas oboriti s nogu i Melisani pećina sa jezerom, Drogorati pećina, šarmantno mesto Fiskardo, Manastir Svetog Gerasima i Most De Bose u glavnom gradu Argostoliju.

Najpopularnije turističko mesto je poluostrvo Lasi koje raspolaže prelepim peščanim plažama (najlepša je Makris Jalos), a udaljeno je svega par kilometara od glavnog grada (pešice oko 20 minuta).

Ostala Jonska ostrva

Jonska ostrva - Itaka

foto: unsplash.com

Pored četiri navedena bisera Jonskog mora, treba istaći i malo manje popularna ostrva koja imaju svoje adute.

Itaka – Odisejevo ostrvo

Legendarni Homerov junak Odisej rođen je na Itaki, tako da je ovo ostrvo pre svega poznato po epu „Odiseja”. Ostrvo je ostavilo toliko snažan utisak na lorda Bajrona da je poželeo da ga kupi.

Mnogi turisti koji se odluče da letuju na Lefkadi i Kefaloniji organizuju jednodnevni izlet do Itake. Glavni grad je Vati, u čijoj se blizini nalazi plaža Filiatra. Inače, ukoliko volite divlje plaže, Itaka je savršeno mesto za vaš avanturistički odmor.

Paksos

Paksos ili Paksi je malo ostrvo od 19 kvadratnih kilometara koje je po legendi stvorio Posejdon, bog mora iz grčke mitologije. Naime, on je svojim trozupcem otkinuo deo Krfa i od njega napravio udobno mestašce za sebe i suprugu nimfu Amfitritu. Pored lepih plaža, ostrvo se može pohvaliti starim crkvama, termalnim izvorima i Muzejom maslina.

Kitira

Poslednje na listi „7 Jonskih ostrva” je Kitira koja se nalazi pred jugoistočnim špicom Peloponeza. Ostrvo se smatra prilično nerazvijenim, pa je većina stanovništa emigrirala sa njega. Danas na njemu živi samo oko 3.500 ljudi. Zato, ukoliko želite mir i odmor na divnim plažama (naročito u zalivu Kapsali na jugu ostrva), potražite ovde smeštaj. Kitira je poznata i kao mesto rođenja grčke boginje ljubavi Afrodite.

Antipaksos

Antipaksos je malo ostrvo južno od Krfa koje je dobra opcija za jednodnevni izlet brodom. Najpoznatija je plaža Vatumi, opisana od strane turista kao „raj na zemlji”.

Ostavite odgovor