Dvorci Bavarske – bajka na jugu Nemačke

Usred zadivljujućih pejzaža, sa pogledom na doline i magične šume, kriju se velelepni dvorci Bavarske – prava bajka na jugu Nemačke. Na stotine istorijskih zamkova, svaki sa svojom intrigantnom pričom, kriju pravo bogatstvo starogermanske mitologije i romantiku viteškog srednjeg veka. Kako ih ima previše da bismo ih ovom prilikom sve spomenuli, suzili smo izbor na nekoliko najpopularnijih. 

Nojšvanštajn – Diznijev dvorac

Dvorac Nojšvanštajn (nem. Neuschwanstein) nije slučajno na prvom mestu. Ovaj zamak iz 19. veka jedan je od najpoznatijih bavarskih dvoraca i verovatno najviše fotografisana građevina u Nemačkoj. Nalazi se blizu Fisena, na strmom brdu u jugozapadnoj Bavarskoj, na krajnjem jugu Nemačke. Osmislio ga je ekscentrični kralj Ludvig II, iz dinastije Vitelsbaha, koji je izgradio više fantastičnih zamkova koji danas važe za značajne turističke atrakcije.  Prema mišljenju mnogih, najlepši na svetu, poznat je i kao Diznijev dvorac, s obzirom na to da je poslužio kao inspiracija čuvenom scenaristi i animatoru Voltu Dizniju za neke od zamkova princeza. Uz Prestolnu dvoranu, koja je projektovana po uzoru na Aju Sofiju, jedna od najupečatljivijih prostorija je Dvorana pevača, inspirisana operskim delima Ludvigovog prijatelja i čuvenog kompozitora Riharda Vagnera.

Nažalost, radovi koji su počeli davne 1869. nikada nisu završeni, ali to vas neće sprečavati da lutate kroz završene delove dvorca. Ne zaboravite da pri tome gledate kroz prozore, kako ne biste propustili fantastičan pogled na bajkovite ravnice koje se prostiru ispod zamka. Uverićete se da je poseta ovom dvorcu zaista jedinstveno bajkovito iskustvo.

Foto: Pixabay

 

Hoenšvangau – rezidencija kraljevske porodice

Nedaleko od Nojšvanštajna, u blizini nemačkog sela Hoenšvangau, nalazi se istoimeni zamak (nem. Hohenschwangau). U pitanju je dečački dom već spomenutog Ludviga II, „ludog kralja Bavarske“. Sagradio ga je, tačnije obnovio njegove ruševine (1832. godine), Ludvigov otac Maksimilijan II, koristeći ga potom kao letnju palatu i zamak za lov. Istorija ovog zamka datira još iz 12. veka, te je mnogo stariji od svog neuporedivo impozantnijeg suseda. Njegovi zidovi oslikani germanskim istorijskim legendama, kao i njegova bajkovita okolina, zadiviće vas i uveriti da je, iako manje popularan od Nojšvanštajna, i te kako vredan posete. Tome svedoči i činjenica da ga godišnje poseti više od 300.000 ljudi iz celog sveta. 

Ovu palatu, naravno, krasi i predivan vrt, koji je tokom 2007. preuređen prema prvobitnom izgledu iz 19. v. Zanimljivo je da sve fontane u bašti odslikavaju same dvorske sobe, te da su enterijer i eksterijer savršeno usklađeni. Tzv. Lavlja fontana, napravljena po uzoru na špansku Alhambru, predstavlja orijent. Česma Sv. Marije simbolizuje hrišćanstvo, Labudova fontana viteštvo itd.

Nakon smrti kralja Maksimilijana dvorac je bio dom kralja Ludviga i njegove majke Marije. Veruje se da je upravo ovaj zamak sa svojim živopisnim enterijerom podstakao buduće Ludvigovo interesovanje za mitove i legende, te stvaranje bajkovitih dvoraca, njegovih ličnih rajeva i poetičnih skloništa.

Foto: Pixabay

Herenkimze – bavarski Versaj

Herenkizme (nem. Schloss Herrenchimsee) je još jedan bavarski zamak sa bajkovitom arhitekturom. U pitanju je kompleks kraljevskih zgrada u južnoj Bavarskoj, smešten na ostrvu Herreninsel, na najvećem bavarskom jezeru Kimze. Sagrađen je u kombinaciji baroka i rokokoa. U pitanju je još jedno ostvarenje mladog luckastog bavarskog kralja Ludviga II. Herenkimze je izgrađen po uzoru na Versaj, s namerom da ga prevaziđe u veličini i raskoši. Poput Versaja, i ova palata ima svoju Salu ogledala, repliku versajske, ali veću od originalne. Kao najpoznatija i najraskošnija prostorija ovog dvorca, koju je Ludvig najviše voleo, zasigurno će vas ostaviti bez daha. 

Veći deo ovog zdanja, nažalost, nikad nije dovršen, a kralj je za života u njemu proveo samo desetak dana. Kao i većina bavarskih dvoraca, i ovaj se može podičiti prelepim bajkovitim okruženjem, parkom punim cveća, fontata i ukrasa. 

Linderhof – omiljeni dvorac Ludviga II

Palata Linderhof (nem. Schloss Linderhof) jeste dvorac u Nemačkoj , u jugozapadnoj Bavarskoj u blizini sela Etal. U pitanju je najmanja od tri palate koju je izgradio kralj Ludvig II od Bavarske i jedina koju je doživeo da vidi završenu. Iako rekonstruisana više puta, ona od kraljeve smrti 1886. nije više dograđivana. Izgrađena je u stilu francuskih zamkova iz 19. v. a njena unutrašnjost bogata je raskošnim nameštajem i ukrasima. 

Okružena prelepim parkovima, travnjacima i simetričnim cvetnim aranžmanima, paviljonima, terasama i fontanama, ovo je još jedna Ludvigova palata koja predstavlja Versaj u malom. Sam park predstavlja jedan od najboljih primera mešovitih stilova, uz preovladavanje baroka i renesanse. Palata je bogata brojnim objektima vrednim posete (Venerina pećina, Mavarski letnjikovac, Marokanska kuća, Hundingova koliba, Gurnemanzova, Kraljevska kuća).

Foto: Pixabay

Nimfenburg – dvorac nimfa

Dok glavni grad Nemačke ima Šarlotenburg, jednu od najvećih atrakcija Berlina, Minhen se ponosi Nimfenburgom (Schloss Nymphenburg). Kada se budete našli u Minhenu, nemojte propustiti priliku da posetite ovu baroknu palatu, jednu od najpoznatijih znamenitosti grada. Nalazi se na samo 4km od samog gradskog jezgra. Nimfenburg, poznat kao „dvorac nimfa”, bio je glavna letnja rezidencija bavarskih vladara. Sagrađen je kao letnjikovac 1662. g. u čast rođenja dugo očekivanog prestolonaslednika Maksa Emanuela II, sina princa Ferdinanda i njegove supruge Henrijete Adelaide Savojski. Centralni paviljon je završen 1675. Upravo je u ovoj palati rođen i poslednji zakoniti bavarski kralj, čuveni Ludvig II. Zanimljivo je da je Maksimilijan Emanuel II, u čiju čast je ovaj dvorac izgrađen, upravo u ovu palatu doneo i nekoliko relikvija iz srpskih crkava, kako bi ih spasio od turskih razaranja tokom Velikog bečkog rata, među kojima i krst sa oltara beogradske crkve Ružice.

Nimfenburg je pravi magnet  kako za turiste, tako i za lokalno stanovništvo. Park koji okružuje ovaj dvorac jedan je od najlepših u Minhenu. Prostrane uređene bašte i muzeji sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Ukoliko se u Minhenu budete obreli leti, možda vam se posreći da prisustvujete Nimfenberškim koncertima klasične muzike, koji se ovde održavaju svake godine. 

Foto: Privatna arhiva

Dvorci Bavarske – romantična ruta 

Ako želite da doživite romantični viteški srednji vek u Nemačkoj, kao i da prošetate kroz različite stilove i epohe, upustite se u jedinstveno putovanje kroz vreme i posetite neke od bajkovitih dvoraca u nemačkoj pokrajini Bavarskoj. Prekrasne zelene doline, ali i planine pod snegom čine da dvorci Bavarske u svako doba godine bȗde u vama osećaj da ste uplovili u pravu bajku. Poseta nekom od ovih dvoraca predstavlja jedinstvenu priliku da uživajte u šumovitom bajkovitom ambijentu južne Nemačke.

Ostavite odgovor