TOP 10 atrakcija na Siciliji

Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru koje je od špica italijanske „čizme” razdvojeno Mesinskim moreuzom (širine samo 3 km u severnom delu). Prapostojbina kiklopa Pomifema iz grčke mitologije, deo nekadašnje Velike Grčke i Kraljevine Dve Sicilije, ostrvo pomorandži i limuna, sa najvišim vulkanom u Evropi i čuvenom pričom o mafiji, Sicilija je jedna od omiljenih destinacija turista iz svih delova sveta. Na svakom koraku pleni bogatim kulturnim nasleđem, pulsirajućim pijacama i prelepim plažama. Kada ugosti turiste, oni zaista ne znaju odakle da krenu i šta da obiđu. Zato smo izdvojili TOP 10 atrakcija na Siciliji koje će vam pomoći prilikom planiranja odmora na ovom multietničkom ostrvu Mediterana.

#1 Vulkan Etna – prva od TOP 10 atrakcija na Siciliji

TOP 10 atrakcija na Siciliji - Vulkan Etna

foto: pixabay.com

Aktivni vulkan Etna je najupečatljiviji simbol Sicilije koji se nalazi pod zaštitom Uneska. Suvenirnice su prosto preplavljene magnetima i razglednicama sa motivima najvišeg evropskog vulkana, ali i crnim vulkanskim kamenjem koje se može naći na brdima u okolini Katanije. Za Etnu se može reći i da je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu. Iako se živi pod konstantnim rizikom od erupcija, obronci Etne su jedno od najgušće naseljenih područja na celom ostrvu. Za to je zaslužno poljoprivredno zemljište pogodno za uzgajanje voća i vinove loze. Etna je tokom zimskih meseci popularno skijalište. Ski-rizort „Sapienza Refuge” nalazi se na visini od 1.910 metara. Upravo na ovo mesto možete doći i autobusom iz Katanije tokom leta i uz pogled od koga zastaje dah možete obići ugašeni krater Silvestri. Avanturisti mogu uplatiti turu sa lokalnim vodičem do aktivnog kratera vulkana na visini od 2.920 metara i doživeti nezaboravno iskustvo kuljanja lave.

#2 Selo Korleone – tragovima legendarne trilogije “Kum”

Selo Korleone

foto: pixaabay.com

Za jedno od najpopularnijih filmskih ostvarenje svih vremena, trilogiju „Kum”, može se reći da je proslavila Siciliju. Filmovi su snimani po istoimenoj noveli Marija Puza koja prati život sicilijanske porodice Korleone i njihove mafijaške poslove u Njujorku. Plejada najvećih holivudskih zvezda na čelu sa Pačinom, Marlonom Brandom, Robertom De Nirom i Endijem Garsijom, učinila je ovaj film drugim najboljim ostvarenjem u istoriji američke kinematografije, iza „Građanina Kejna”.

Čak iako niste odgledali legendarnu trilogiju, sigurno ste čuli priče o sicilijanskoj mafiji. Cosa Nostra, što u prevodu znači naša stvar, jedna je od najuticajnijih mafijaških organizacija na svetu koja je nastala sredinom 19. veka. Ukoliko želite da osetite pravi duh Sicilije i imate osećaj da ste u ostvarenju Frensisa Forda Kopole, posetite selo Korleone.

#3 Katedrala Monreale sa raskošnim mozaicima

Monreale crkva

foto: pixabay.com

Monreale je gradić u okolini Palerma poznat po katedrali, jednoj od TOP 10 atrakcija na Siciliji. Prema legendi, Doumo di Monreale je sagrađena na inicijativu Vilijama II od Sicilije, koji je zaspao tokom lova. Tada mu se ukazala Devica Marija i predložila mu je da na tom mestu sagradi crkvu. Danas je ova katedrala, poznata po svojim mozaicima, jedan od najboljih primera normanske arhitekture. Zbog kulturnog značaja i lepote koju poseduje, Unesko ju je smestio na listu svetske kulturne baštine.

#4 Dolina hramova u Agriđentu

TOP 10 atrakcija na Siciliji - Agriđento

foto: pixabay.com

Dolina hramova je ogromno arheološko nalazište staro više od 2.500 godina u jednom od najstarijih gradova na Siciliji, Agriđentu. „Konkordijin hram” je jedan od dva grčka hrama na italijanskom ostrvu koja su donekle ostala cela. Kompleks je okružen stablima maslina i badema, a sve miriše na limun i pomorandže. Poseta ovom mestu je istinski povratak u prošlost, u vreme kada je Sicilija bila deo grčkih kolonija.

#5 Glavni grad Palermo sa Katedralom, Crkvom mozaika, pozorištem „Massimo” i pijacom „Ballaro”

Palermo

foto: pixabay.com

Palermo je sam po sebi jedna od TOP 10 atrakcija na Siciliji. Ono što ne smete propustiti da obiđete u glavnom gradu ostrva je čuvena Katedrala Palerma koja se nalazi na području blizu drevnih punsko-rimskih zidina. Podeljena je na tri celine stubovima koji podržavaju bačvaste svodove, a njeni spoljni zidovi dekorisani su ornamentima islamskog stila. Druga najznačajnija atrakcija grada je Crkva Martorana, poznata kao crkva vizantijskih mozaika. U crkvi se nalaze mozaici osam proroka, a u uglu četiri jevanđelista. Teatar Masimo je takođe nezaobilazna „stanica” prilikom posete prestonici Sicilije. U pitanju je treće po veličini pozorište u Evropi i glavna operska kuća u Palermu.

Međutim, Palermo ne bi bio to što jeste, grad neverovatne energije, da nema pulsirajućih pijaca. Žamor i mahanje rukama nasmejanih Italijana, miris sveže upecane ribe i raskošne boje voća i povrća, potpuno će vas očarati. Ukoliko ste iznajmili apartman, kupite neke namirnice na pijaci i spremite pastu ili neke druge specijalitete italijanske kuhinje dok odmor provodite u „srcu” Sicilije.  Sigurno će sve biti bar dvostruko ukusnije.

#6 Arheološki park i Ortiđa u Sirakuzi

Sirakuza

foto: unsplash.com

Sirakuza je nekada bila najjače središte Velike Grčke. Poznata je kao rodno mesto jednog od najvećih antičkih naučnika, matematičara, fizičara i astronoma, Arhimeda. Aheološki park je najbolji pokazatelj istorije ovog šarmantnog grada. Dva najznačajnija lokaliteta u okviru ovog parka su grčki i rimski amfiteatar. Kada ste u poseti Sirakuzi, nemojte zaobići njen Stari grad, odnosno ostrvo Ortiđa. Ovim delom grada dominira katedrala barokne fasade iz 7. veka, a možete obići i ostatke Apolonovog hrama, Fontanu boginje Dijane, ali se i okupati na plaži Cala Rossa (ukoliko vremenske prilike dopuštaju).

#7 Grčki amfitatar i mondenske ulice u Taormini

Taormina

foto: pixabay.com

Najlepše mondensko mesto na Siciliji je definitvno Taormina. Pogled sa tribina grčkog amfiteatra ka Etni, Tirenskom moru i ostrvu Isola Bella je „pogled od million dolara”. Bedemi grada, uske ulice, živopisni trgovi, ne zna se da li su lepši za posetu tokom dana ili tokom noći. Taormina je mesto koje potpuno oživaljava duh Mediterana i oslikava svu lepotu Sicilije.

#8 Eolska ili Liparska ostrva – Stromboli, Salina, Vulkano i Lipari

Liparska ostrva

foto: unsplach.com

Arhipelag pod nazivom Eolska ili Laparska ostrva čini 7 vulkanskih ostrva i 10 manjih. Najveće ostrvo je Lipari, a najpoznatije Stromboli. Vulkan Stromboli nosi nadimak „svetionik Sredozemlja“, jer svake noći lava izbija sa vrha i spušta se iz Sciare del Fuoco u more. Za razliku od Strombolija, Salina je bujno i zeleno ostrvo, a njeni najpoznatiji proizvodi su kapari i malvazija. Ostrvo Lipari neodoljivo podseća na Kapri, a najlepši pogled doživećete sa vidikovca Quattrocchi. Na ostrvu Vulkano najveća atrakcije je Porto di Ponente, gde se možete prepustiti terapeutskoj kupki u blatu i zaplivati na širokoj plaži sa crnim peskom. Iz sicilijanskog gradića Milazzo, postoje organizovane ture za ova zanimljiva ostrva.

#9 Plaža San Vito lo Capo – italijanski Karibi

TOP 10 trakcija na Siciliji - San Vito lo Kapo

foto: unsplash.com

Sicilija je može pohvaliti prelepim plažama, među kojima epitet “italijanskih Kariba” nosi San Vito lo Capo. Udaljena je oko 120 km od Palerma, a nalazi se u oblasti Trapani. Plaža od sitnog belog peska, sa ogolelim brdima u pozadini, od 2011. godine nosi titulu jedne od 10 najlepših plaža u Italiji. Na njoj možete iznajmiti ležaljke i suncobrane ili se oprobati u sportovima na vodi. Mesto je puno restorana, poslastičarnica, suvenirnica. Obavezno probajte granite (zaleđeno voće) koja je specijalitet ovog mesta.

#10 Šareni Ćefalu sa katedralom i tvrđavom

Ćefalu

foto: pixabay.com

Ćefalu je maleni gradić udaljen oko 70 kn od Palerma. Uske kaldrmisane ulice koje vode do trga Piazza del Duomo punog kafića na kome dominira katedrala (Chiesa di Cefalu), šareni čamci na doku, šljunkovita plaža i pogled sa vrha tvrđave Castello di Cefalu krase ovaj bajkoviti gradić. U Ćefaluu možete videti veliki broj prodavnica tekstila i suvenira, piljarnica, restorana i tratorija koje nudi različite sicilijanske specijalitete od paste, mesa ili sveže ribe.

 

I ako vas put navede na najveće mediteransko ostrvo, nemojte zaboraviti da posetite bar neke od TOP 10 atrakcija na Siciliji. Sigurno će vas potpuno očarati svojom lepotom i zanimljivim pričama, jer „ostrvo vatre” nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ostavite odgovor