Najlepša mesta u Holandiji

Holandija je površinski mala zemlja, ali sa bezbroj bajkovitih mesta koja će vas „kupiti” za ceo život. Kada putujete prvi put u Nizozemsku, najverovatnije će najpre posetiti glavni grad, Amsterdam. I kada se upoznate sa istorijom i kulturom ovog zapadnoevropskog naroda, prepustite se čarima zemlje koja sa 2/3 svoje teritorije „leži” ispod nivoa mora. Degustirajte sireve, mirišite lale, obujte klompe, vozite bicikle, krstarite kanalima, obilazite muzeje i slikajte se sa vetrenjačama. A kako da isplanirate putovanje? Krenite korak po korak, a mi ćemo vas uputiti koja su to najlepša mesta u Holandiji koja morate posetiti.

#1 Prva stanica je uvek Amsterdam

NAjelpša mesta u Holandiji - Amsterdam

foto: pixaabay.com

Amsterdam je grad specifičan po mnogo čemu. Iako je sinonim za odličan provod, glavni grad Holandije je mnogo više od diskoteka, kofišopova i crvenih fenjera. Grad muzeja, kanala, bicikala i specifične arhitekture je mesto u kome svako može naći prostora za uživanje. Ovo je grad u koji ćete se jednostavno zaljubiti, samo ako ga dobro upoznate. A šta ne smete propustiti u Amsterdamu?

Glavne atrakcije grada su: Muzejska četvrt u kojoj se nalaze najzanimljiviji muzeji u gradu (Nacionalni muzej Rijks, Van Gogov muzej, Muzej moderne umetnosti – Stedelijk i Muzej dijamanata), Vondel park, Trg Lejdseplejn, Trg Dam sa Kraljevskom palatom i Novom crkvom, Glavna železnička stanica, Četvrt crvenih fenjera, Hajnikenov muzej i Kuća Ane Frank.

Najbolje ćete upoznati grad ukoliko iznajmite bicikl. Kada se odlučite da napravite pauzu za ručak, svratite u trafike koje prodaju sveže haringe. Kafu možete popiti u kofišopovima, ali znajte da to nisu kafe-barovi, već mesta na kojima možete legalno konzumirati lake droge. Kada padne noć, prošetajte kroz Red Light District i pogledajte dame, ali i gospodu, u izlozima osvetljenim crvenim (ili plavim ) fenjerima. Prostitucija u Holandiji je legalna i sve ove pretežno žene imaju zdravstveno i penziono osiguranje kao za bilo koji drugi posao. Preporuka za kraj dana je svakako odlazak u neki od klubova na neobičnim mestima, bivšim mlekarama, crkvama ili fabrikama. Kako da ogranizujete celokupno putovanje u Amsterdam, pogledajte ovde.

#2 Biznis centar – Roterdam

Roterdam

foto: pixabay.com

Na ušću Rajne u Severno more, nalazi se biznis centar Holandije. Roterdam nosi taj epitet zbog velikog broja radnih mesta, pre svega u okviru najveća evropske luke (i treće u svetu). Tokom Drugog svetskog rata, grad je sravnjen sa zemljom u takozvanom „tepih bombardovanju” od strane Trećeg Rajha. Digao se iz pepela, i danas je centar moderan grad sa visokim zgradama, šoping centrima i čuvenom zatvorenom pijacom, dok su periferni delovi zadržali tradicionalnu holandsku arhitekturu.

Najveće atrakcije grada su Kuće kocke, a pored njih ne smete propustiti Erazmov most, Staru luku, pijacu koju lokalci zovu Koopboog, Crkvu svetog Lorensa bez kupole i toranj Euromast sa koga se pruža najlepši pogled na grad. 

#3 Administrativni centar – Hag

Hag

foto: pixabay.com

Hag je grad u kome živi kraljevska porodica. Više od veka na prestolu Holandije bile su žene, sve dok kraljica Beatriks nije abdicirala u korist svog sina Viljema-Aleksandra 2013. godine. Hag je i administrativni centar zemlje, jer se u njemu nalaze ambasade i konzulati mnogih država sveta. Ljudima sa naših prostora prva asocijacija na ovaj grad je Tribunal, ali u Hagu ima mnogo toga lepšeg da se vidi. Posetite Binenhof – najstariju zgradu parlamenta u svetu koja je još uvek u funkciji, jezero Hofvijver, Kraljevsku galeriju slika „Moricova kuća” (Mauritshuis), park minijatura Madurodam i velelepnu Palatu mira.

Možete tramvajem otići do Ševeningena i prošetati plažom koju zapljuskuju talasi Severnog mora. Ukoliko se nađete ovde 1. januara videćete tradicionalno novogodišnje plivanje u ledenom moru.

#4 Studentski centar – Lejden

Lejden - studentski centar Holandije

foto: pixabay.com

Lejden je najveći univerzitetski centar u Holandiji. Studenti sa svih strana sveta pohađaju fakultete u ovom živopisnom gradu. Univerzitet je osnovan u 16. veku i na njemu su diplomirali mnogi poznati naučnici. U lejdenu je rođen i najpoznatiji holandski slikar – Rembrant van Rijn. Muzej De Lakenhal sadrži brojna njegova dela i posvećen je lokalnoj umetnosti i istoriji.

Lejden ima živahan gradski život, s mnogo restorana, kafića i trgovina smeštenih u slikovitim starim ulicama. Gradska pijaca svakodnevno nudi sveže namirnice i lokalne proizvode, a parkovi i kanali čine ga idealnim za opuštanje i šetnju. Ovaj grad je posebno zanimljiv ljubiteljima knjiga. U njemu se nalazi Univerzitetska biblioteka sa impozantnom zbirkom knjiga.

U Lejdenu ne smete propustiti da posetite Botaničku baštu osnovanu 1590. godine, jednu od najstarijih na svetu. Upravo na ovo mesto su lale stigle prvi put u Holandiju, a danas su simbol ove zemlje.

#5 Osetite duh holandske tradicije u Delftu

Delft

foto: unsplasah.com

Mali grad Delft definitivno spada u najlepša mesta u Holandiji. Renesansna arhitektura i kanali od ovog gradića prave savršeno instagramično mesto. Inače, grad je poznat po proizvodnji prekrasnih plavih pločica i keramike.

Glavni trg, Markt, poznat je po predivnoj gradskoj većnici (Stadhuis) i Novoj crkvi (Nieuwe Kerk) u kojoj su sahranje mnogo poznate ličnosti, uključujući kralja Vilema I Oranskog.  Delft je rodno mesto čuvenog slikara Johaneza Vermera čije je najpoznatije delo „Devojka sa bisernom minđušom”

#6 Holandska sela su bajke uživo

Holandska sela - najlepša mesta u Holandiji

foto: pixabay.com

Pored živopisnih gradova, najlepša mesta u Holandiji su njena sela. Jedno od najposećenijih je Zanse Šans. Videćete kako se prave klompe, najukusniji sirevi i kakao. Možete degustirati sireve, ali i kupiti onaj koji vam se najviše svidi. Obiđite vetrenjače, bajkovite kućice i životinje koje pasu na zelenim poljima oivičenim kanalima. Selo Githorn nosi nadimak „holandska Venecija”, pretpostavićete, zbog kanala i velikog broja mostova (180). U starom delu mesta nema puteva, već se sve odvija preko vodenih kanala. Kanali kroz selo prolaze u dužini od 7,5 kilometar, a njihova dubina je samo jedan metar. Obavezno se provozajte čamcem kako biste osetili čar živta oko 2600 ljudi koji imaju privilegiju da žive u Githornu.

#7 Najneverovatnija i najlepša mesta u Holandiji su polderi

Polderi

foto: pixabay.com

Najneverovatnija i najlepša mesta u Holandiji su polderi. Polder je komad zemlje koji je okružen vodenim putem i obično se koristi za poljoprivredne svrhe. Holandija je poznata po svojoj složenoj mreži poldara koja je omogućena sistemom vodenih kanala, brana i pumpi. Polderi predstavljaju pobedu Holanđana nad morem, jer su površine koje su bile pod vodom pretvorili u obradivo zemljište. Polder koji možete posetiti je pod zaštitom Uneska i naziva se Bimster (Beemster Polder).

#8 Ostrvo Teksel iz grupe Frizijskih ostrva

Najlepša mesta u Holandiji - Teksel

foto: unsplash.com

Možda za ovo mesto niste čuli, ali ako ukucate na Guglu „najlepša mesta u Holandiji“, skoro svi blogovi i časopisi o putovanjima će vam izbaciti Tkesel. U pitanju je najveće od Frizijskih ostrva koja se nalaze u Severnom moru. Pripada provinciji Severna Holandija. Ostrvo je popularno turističko odredište zbog svoje lepote, predivnih plaža, prirodnih rezervata i karakterističnog pejzaža. Tekselski pejzaž uključuje poldere, dine, slikovita sela i bogat biljni i životinjski svet. Ostrvo je takođe poznato po raznovrsnim aktivnostima na otvorenom, kao što su vožnja biciklom, šetnje po plaži, posmatranje ptica i vodeni sportovi.

Kako biste došli do Tekselskog ostrva, morate preći trajektom sa kopna Holandije. Trajekti redovno prevoze putnike i vozila do ostrva.

#9 Ako zamišljate da ste Don Kihot posetite Kinderdijk

Vetrenjače

foto: unsplash.com

Poznato po tradicionalnim vetrenjačama sa liste svetske kulturne baštine, Kinderdijk spada u najlepša mesta u Holandiji. Vetrenjače su izgrađene u 18. veku kako bi regulisale vodostaje i sprečile poplave. Postavljene duž vodenih kanala i dele vodu između nižih i viših nivoa zemlje. Ovo je omogućavalo isušivanje vode iz nižih područja, stvarajući plodno zemljište za poljoprivredu.

#10 Polja lala u Keukenhofu

Najlepša mesta u Holandiji - Polja lala

foto: pixabay.com

U oblasti Lisa nalaze se najlepša mesta u Holandiji – polja lala. U Keukenhofu možete uživati u šarenim poljima išaranim jarkim nijansama plave, crvene, ružičaste i žute boje. Na ovim poljima uzgaja se više od tri milijarde lala čija sezona cvetanja počinje u martu i traje sve do avgusta i tokom nje organizuju se razne manifestacije i festivali posvećeni nacionalnom simbolu Holandije.

Ostavite odgovor