• Home
  • /
  • Šta obići...
  • /
  • Najpopularnija letovališta u Crnoj Gori – plaže, atrakcije, izlasci

Najpopularnija letovališta u Crnoj Gori – plaže, atrakcije, izlasci

Crna Gora je bogata prirodnim lepotama, ali jadranska obala kao i brojna letovališta svakako predstavljaju najlepši i najposećeniji deo Crne Gore. Peščane plaže, čista voda i fenomenalan pogled na pučinu su ono zbog čega je ovo omiljena destinacija mnogih turista. Osim bajkovite prirode, crnogorsko primorje je poznato i po raznovrsnoj ponudi aktivnosti, što ga čini idealnom regijom kako za porodice sa malom decom, tako i za turiste koji traže dinamiku, avanturu i noćni provod.  Pored uobičajenih aktivnosti na letovanju kao što su uživanje na plaži, kupanje i sunčanje, letovališta na primorju nude brojne istorijske, kulturne i arhitektonske lepote koje vredi posetiti. Najpopularnija letovališta u Crnoj Gori su Budva, Sutomore, Bar, Ulcinj, kao i prelepi bokokotorski gradovi Kotor, Tivat i Herceg Novi.

Budva kao mondensko letovalište

Budva je pravo letovalište za mlade. Pored noćnih, organizuju se i dnevne žurke na plažama, što ovaj grad svrstava u savršeno mesto za nezaboravni letnji provod. Celokupna budvanska rivijera nije samo za ljubitelje noćnog života i dobrog provoda, već i za one koji bi svoj boravak da upotpune razgledanjem i posetom brojnim srednjevekovnim građevinama i kulturno-istorijskim spomenicima. Bez obzira na to da li ste željni preplanulog tena ili egzibicija u vodi, na brojnim peščanim plažama ćete moći da se opustite i pronađete zadovoljstvo za sebe.

U blizini Starog grada, nalazi se čuvena plaža Mogren koja zahvaljujući čistom moru i finom pesku predstavlja jednu od prestižnijih plaža na južnom Jadranu. Zbog svojih prirodnih lepota i kombinacije mora, peska, stena i mediteranskog zelenila plaža je atraktivna i van sezone kupanja za avanturiste, šetače i ribolovce.

Rafailovići biser budvanske rivijere

Nekada ribarsko mesto, a danas izuzetno popularna turistička destinacija koja je poznata po najlepšoj plaži Budvanske rivijere. Rafailovići su dobro povezani sa ostalim turističkim mestima, zahvaljujući marini osposobljenoj za pristajanje glisera i čamaca. Ovo mesto predstavlja idealan izbor kako za porodična letovanja ili nezaboravne avanture sa društvom. Oaza mira i tišine će vam pružiti relaksaciju tokom dana, a blizina Budve, poznate po savršenom noćnom životu zadovoljiće potrebu za provodom.

Rafailovići se nalaze  u istočnom delu Bečića koje je povezano sa Budvom lepim šetalištem. Ovo letovalište se svrstava među najlepše plaže Jadrana i obiluje velikim brojem luksuznih apartmana, hotela, kafića i kvalitetnih restorana.

Bar – grad palmi i bogate istorije

Najpopularnija letovališta u Crnoj Gori

foto: unsplash.com

Bar je prelep lučki grad, širokih ulica, prostranog šetališta, skrivenih plaža i najlepših zalazaka sunca. Istovremeno, to je grad palmi, maslina i bogate istorije koja seže u daleku prošlost. Bar je jedini crnogorski grad koji ima dve obale – morsku i jezersku. Plaže poput Šušnja, Čanja i Utjehe su prepune turista, dok Barani rađe biraju skrivene plaže.

Ulcinj za adrenalinske zavisnike

Veliki izbor ekstremnih sportova kao što su windsurfing, kajting i mnogi drugi oduševiće hrabre turiste željne adrenalina. Velika plaža – najduža plaža Jadrana i povetarac koji je gotovo svakodnevno prisutan predstavljaju idealnu destinaciju za surfere. Ulcinj je grad sa najviše sunčanih dana, tako da nesmetano možete letovati do kraja septembra.

Ada Bojana se svrstava među najlepše plaže Crne Gore. Predstavlja savršen izbor za sve koji žele da se odmore od gužve i gradske vreve. Bez obzira na to da li želite aktivan odmor ili biste radije meditirali na peščanoj plaži, ovo je letovalište koje će zadovoljiti potrebe i najzahtevnijih turista. Sa razlogom se svrstava među najpopularnije turističke destinacije u Crnoj Gori.

Sutomore – letovalište za omladinu

Sutomore je malo turističko mesto smešteno između Petrovca i Bara.  Za razliku od ostalih delova crnogorske obale, ovaj grad ima jedinstvenu mikro klimu i predstavlja idealno mesto za porodični odmor. Blizina Bara, mogućnost odlaska u šoping, kao i klima, najčešći su razlozi zbog kojih mnogi turisti letuju baš na ovom delu Jadrana. Sutomore je idealno za duge noćne provode i izlaske za pamćenje. Plaža je dovoljno duga da može svakome da ponudi ono što mu odgovara. Prekrivena je uglavnom  šljunkom, mada je na pojedinim mestima  peskovita.

Najpopularnija letovališta u Crnoj Gori – Boka kotorska

Najpopularnija letovališta u Crnoj Gori

foto: pixabay.com

Tivat gradić velikog srca

Smešten u centralnom delu Boke kotorske, iako najmlađi grad, Tivat ima mnogo zanimljivih i privlačnih destinacija. Tivat je jedini primorski grad koji ima aerodrom, što je dodatna olakšavajuća okolnost. Obilje kulturnih manifestacija, tirkizno plavo more, vrhunska hrana i sjajni kokteli pružaju kompletan užitak za sva čula. Za Tivat se opravdano smatra da je mali grad velikog srca i beskrajno ljubaznih ljudi. Marina Porto Montenegro je sinonim za noćni život u Tivtu, jer su najbolji barovi i klubovi smešteni u ovom elitnom delu grada.

Kotor odlikuje jedinstveni šarm

Na samoj obali Bokokotorskog zaliva smešten je ovaj srednjevekovni gradić koji svojim izgledom i šarmom fascinira turiste iz celog sveta. Istovremeno, drevan i moderan, svrstava se među najlepša letovališta Crne Gore. Brojne legende i mitovi se vezuju za Kotor.  Uvek raspoloženi i ljubazni meštani sa zadovoljstvom će vam prepričavati razne legende o njegovom nastanku.  Noćni život Kotora se odvija u klubovima, barovima i diskotekama od kojih se većina nalazi u Starom gradu.

Boku kotorsku karakterišu male šljunkovite plaže jedinstvenog šarma, među kojima je čuvena Bajova kula.

Herceg Novi grad istorijskih znamenitosti

Iako je jedan od najmlađih gradova u ovom delu jadranske obale, Herceg Novi je grad bogate istorije. Zahvaljujući dominaciji različitih nacija u različitim epohama, ovde je prisutna raznovrsnost arhitektonskih stilova. Ovo letovalište pruža sve – od intimnih plaža među stenama, do onih većih betonskih sa ležaljkama i suncobranima. Gradsko šetalište povezuje ovaj gradić sa Igalom koji je centar zdravstvenog turizma.  Herceg Novi je uglavnom miran grad sa mnogo istorijskih znamenitosti, ali takođe poseduje i barove i klubove za večernje izlaske.

Crnogorsko primorje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, jer istovremeno nudi uživanje u moru i plažama, znamenitosti drevnih vremena i bogat noćni život.

One Comment

Ostavite odgovor