Saveti za put na Mauricijus

U ne tako davnoj prošlosti, Mark Tven je pisao kako je raj stvoren po ugledu na Mauricijus – zbog čega je ubrzo čitava turistička i svetska javnost poludela za ovom kopnenom tačkom na jugu Indijskog okeana. A kako i ne bi? Rajsko ostrvo je pravo izbor za sve pojedince kojima su mir, relaksacija te aktivni odmor pun adrenalina prioritet. Ukoliko i vi maštate o odlasku na ovu destinaciju iz snova, u nastavku teksta pročitajte koji su to saveti za put na Mauricijus neophodni pre samog polaska.

Geografska lična karta Mauricijusa

Put na Mauricijus

foto: unsplash.com

Mauricijus je malo afričko ostrvo vulkanskog porekla, koje se nalazi na južnoj hemisferi. Okružuju ga Sejšelska ostrva na jugu i Madagaskar na istoku. Rajska zemlja je deo arhipelaga pod nazivom Maskarenska ostrva – koja ujedno uključuju i ostrva Reuinion, Agalega, Rodrigez kao i još pedesetak ostrvaca i atola. Obala je dugačka oko 180 kilometara i karakteriše je kružni koralni kreben, zbog kojeg je more potpuno bezbedno za kupanje.

Demografske odlike rajskog ostrva

Glavni grad Mauricijusa je Port Luis, smešten na severozapadnoj obali ostvra. Država broji nešto preko 1,3 miliona žitelja, koji pretežno naseljavaju zapadnu obalu (centralni deo ostrva je planinskog tipa pa je s tim u vezi gustina naseljenosti izuzetno niska). Najveći procenat stanovništva čine Indijci sa oko 60%, dok su ostali državljani uglavnom evropskog, afričkog ili kineskog porekla. Broj domorodačkog stanovništva je izuzetno nizak, a većina je počela da se doseljava po oslobađanju kolonije.

Ovde se, već na aerodromu, može primetiti ozbiljan kulturološki i religijski uticaj Indije i Afrike. Ista stvar se, kroz gastronomiju i generalni stil življenja, takođe može primetiti tokom gradskih ili obalskih šetnji.

Koji jezici se govore na Mauricijusu?

Maurisijus

foto: unsplash.com

Najveći procenat stanovništva (87%) se sporazumeva na kreolskom jeziku, ali su u službenoj upotrebi i engleski te francuski jezik. Važno je napomenuti da, iako su zvanični, ovim jezicima ne barata veliki broj žitelja Mauricijusa (do 3%), tako da bi pre putovanja bilo poželjno da se upoznate sa kulturom kreolskih jezika. Istražite te naučite najpotrebnije fraze ili rečenice te se za svaki slučaj pripremite za direktnu komunikaciju bez posrednika.

Dostupni letovi i cene avionskih karata za put na Mauricijus

U prošlosti su letovi od Srbije do Mauricijusa obično zahtevali najmanje jedno (uglavnom dva) presedanje. Cene avionskih karata mogu značajno varirati u zavisnosti od perioda putovanja, avio-kompanije, raspoloživnosti mesta te mnogih drugih faktora – pa bi shodno tome, za potpuno tačne informacije o cenama, bilo najbolje da proverite aktuelne informacije na veb stranicama za rezervaciju letova ili u putničkim agencijama.

Da li je potrebna viza za putovanje?

Da, viza je potrebna, s tim što za razliku od uobičajenog apliciranja, ovaj dokument nije neophodno pribaviti unapred. Naime, u avionu se popunjavaju dva listića sa ličnim podacima i ostalim informacijama o putovanju, koji se kasnije pregledaju na Mauricijskom aerodromu. Uslov za dobijanje pečata je važeći pasoš u trajanju od šest meseci od datuma izlaska iz zemlje.

Kada je najbolje ići na Mauricijus?

Put na Mauricijus

foto: unsplash.com

Mauricijus ima blagu tropsku klimu sa dva različita godišnja doba. Imajući u vidu da se ostrvo nalazi na južnoj hemisferi, vlažna sezona traje od novembra do marta – kada su ujedno i najtoplije temperature. Suva sezona traje od juna do septembra i odlikuju je relativno niže, ali za naše zimske uslove, i dalje visoke temperature (prosečna najniža temperatura u ovom periodu je 18°C). Cikloni i tropske oluje su najaktivniji tokom leta, dok za vreme zime duvaju snažni jugoistočni vetrovi. S tim u vezi, verovatno najbolji period za putovanje će biti u prelaznom periodu, odnosno od oktobra do decembra te od aprila  do juna. Ono što se podrazumeva jeste da pre putovanja pregledate vremensku prognozu za željeni period borakva, te da u skladu sa istim spakujete odgovarajući garderobu.

Zanimljiva činjenica: Temperatura morske vode varira od 22° do 27°, u zavisnosti od sezone.

Prevoz – rentiranje vozila, turističke ture i privatni vozači

Uzeći u obzir relativno pristupačne cene iznajmljivanja vozila, rentiranje super-automobila može biti povoljan način za putovanje po Mauricijusu. Međutim, iako je, uz sve ostale prednosti, za najam dovoljna samo važeća vozačka dozvola iz matične zemlje, veliki broj pojedinaca odustaje od ove ideje zbog izuzetno uskih kolovoznih traka. Ukoliko smatrate da niste dovoljno spretni vožnju po mauricijuskim putevima, u zavisnosti od budžeta sa kojim raspolažete se možete poslužiti i gradskim prevozom, taksijem, hotelskim ili privatnim vozačima. Važno je pomenuti da taksisti ne uključuju taksimetar, već očekuju da se cenjkate sa njima pre putovanja.

Da li ste znali? Na Mauricijusu se vozi sa leve strane, a svi saobraćajni znakovi su na francuskom jeziku.

Praktični saveti za put na Mauricijus

Mauricijus

foto: unsplash.com

Evo još nekoliko korisnih informacija koje bi trebalo da znate pre no što se uputite na rajsko ostrvo:

  • Svi hoteli i restorani na Mauricijusu imaju odličan Wi-Fi, tako da nećete imati problema sa surfovanjem.
  • SIM kartice od lokalnih provajdera se kreću po izuzetno povoljnim cenama, tako da će kupovina istih biti odlična investicija.
  • Mauritanski rupi je zvanična valuta, a vrednost jednog MUR-a u trenutku pisanja teksta iznosi 2.41 dinara.
  • Jela su često vrlo ljuta, tako da bi pre naručivanja za svaki slučaj trebalo da proverite stepen ljutine.
  • Za ulazak u zemlju nije potreban karton o vakcinaciji.
  • Većina hotela ima standardni strujni utikač te eventualni engleski sa tri ulaza, tako da nećete morati da kupujete adaptere.

Kada je reč o putovanjima iz snova, egzotičan Mauricijus se nameće kao najkvalitetnije rešenje! Nadamo se da će vam naš vodič za putovanje biti koristan. Srećan put!

 

Ostavite odgovor