Najbolja mesta za letovanje u Albaniji

Poslednjih godina je kod srpskih turista Albanija sve popularnija destinacija kako za city break ture, tako i za letovanje. Otkako je ova komšijska zemlja počela da prirodne potencijale pretvara u turizam, region je dobio još jednu letnju destinaciju. Prelepe plaže i čista voda, kao i povoljan smeštaj i hrana, zanimljivi sadržaji za svačiji ukus i džep glavne su prednosti albanske obale. Međutim, u zavisnosti od toga sa kim putujete i šta očekujete od odmora, sigurno se pitate koja su najbolja mesta za letovanje u Albaniji na kojima ćete provesti savršen odmor.

Letovanje u Albaniji – raj za srpske turiste

Letovanje u Albaniji

foto: pixabay.com

Mesta koja obavezno treba uzeti u obzir jesu Saranda, Ksamil, Drač i Valona – prave letnje atrakcije, a ujedno i bogate riznice istorije, kulture i tradicije albanskog naroda. To znači da odmor u Albaniji nije samo kupanje i sunčanje, ispijanje koktela i dobra zabava, već da vam na raspolaganju stoji i obilazak znamenitosti unutar ovih gradova i upoznavanje sa prošlošću i običajima lokalnog stanovništva. Šta nude ove albanske destinacije i za koju se odlučiti saznajte u nastavku teksta.

Saranda – letovanje u Albaniji na najpopularnijoj destinaciji

Saranda

foto: pixabay.com

Letovanje u Sarandi je poseban doživljaj. Nijedno albansko letovalište ne odiše toliko istorijom, kulturom i tradicijom, kao ovaj grad. Nalazi se na samom jugu države, nedaleko od granice sa Grčkom. Najposećenije je letovalište na albanskoj obali Jonskog mora. Saranda je preplavljena plažama, kafićima, pabovima i restoranima. To su glavni razlozi zašto u njoj letuje veliki broj turista iz regiona (ali i šire). Njena urbanost može se osetiti i na predivnim plažama od kojih se izdvaja Mango – najposećenija i najbogatija sadržajem za celodnevnu zabavu. Međutim, ako planirate miran porodični odmor, plaža Bistrica je raj za dušu i telo. Mladima koji su željni zabave i egzotike na raspolaganju stoje Pasqyra i Shpella e Pellumbave, udaljene dvadesetak minuta od Sarande.

Na kraju letovanja, kada vam dosadne kupanje i sunčenje, dobro će vam doći jedna istorijska pešačka tura. Obavezno obiđite arheološke ostatke sinagoge iz 5. veka, zamak Ljekursi iz 16. veka, kao i Manastir 40 svetih izgrađen u 6. veku nove ere i današnji simbol grada.

Ksamil – dragulj Jonskog mora

Letovanje u Albaniji - Ksamil

foto: unsplash.com

Na svega 20 minuta vožnje od Sarande nalazi se Ksamil, prema mišljenju brojnih turista – dragulj Jonske rivijere. Zbog prelepih belih peščanih plaža i kistalno čiste vode, Ksamil s pravom nosi ovaj epitet. Letnja sezona počinje u maju i do sredine septembra ovaj gradić vrvi od ljudi. Istina da su gužve nezaobilazne i da su plaže u sezoni krcate turistima. Ipak, za razliku od Sarande gde je zabava zagarantovana, ovde nema mnogo mogućnosti za izlaske i noćni provod, pa se može reći da je Ksamil porodična destinacija. Priobalni deo je uređen kafićima i restoranima u kojima, pored tradicionalnih albanskih specijaliteta, možete probati i jela grčke kuhinje.

Što se zanimljivih aktivnosti tiče, nemojte uopšte misliti da će vam u Ksmailu biti dosadno. U blizini se nalazi i nacionalni park Butrinit, čiji vas autentičan izgled sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Drač – letovanje u najstarijem albanskom gradu

Drač

foto: pixabay.com

 

Drač, drevni grad nad Jadranskim morem, čija istorija broji skoro 3.000 godina, u samom je vrhu najposećenijih destinacija za letovanje u Albaniji. Od Tirane je udaljen manje od 40 km zbog čega je omiljeno mesto za odmor i lokalnom stanovništvu. Ono što Drač čini tako posebnim jesu centar grada i plaža dugačka oko 10 km, koja se prostire južno od luke i koja nikad ne spava. U gradu će vas oduševiti tragovi istorije, koji se osećaju na svakom koraku i koji se savršeno kombinuju sa modernim delovima grada.

Sa druge strane, i doživljaj plaža u Draču je tako poseban, jer su nestvarne lepote. Krase ih kristalno čisto more, beli mekani pesak i staze za šetnju i vožnju bicikla. Uputite se ka rajskoj plaži Spilje, koju su turisti tako nazvali zbog izvanredne prirode kojom je okružena. Nedaleko od Drača nalazi se i čuveni zaliv Lazli, kao i rt Rodon, idealna mesta za mir i opuštanje.

Valona – oaza mira između Jonskog i Jadranskog mora

Letovanje u Albaniji - Valona

foto: unsplash.com

Valona je još jedna albanska destinacija koja na jedinstven način ukršta prošlost i sadašnjost. Posle Drača, važi za najveći primorski grad i značajnu luku u Albaniji. O istoriji Valone, gradića koji su osnovali Grci, a koji je u burnim ratovima bio sedište Rimljana i Osmanlija, detaljnije se možete informisati u Nacionalnom muzeju nezavisnosti i u Etnografskom muzeju. Od znamenitosti vredi posetiti i Spomenik nezavisnosti podignut nakon proglašenja nezavisnosti Albanije od strane Osmanskog carstva 1912. godine, kao i Muradie džamiju, albanski spomenik kulture.

Kada završite sa časom istorije, vreme je za pravi letnji odmor. Da li ste znali da se Valona nalazi na samoj granici Jadranskog i Jonskog mora, te da je upravo to razlog zašto od svih albanskih letovališta ima najlepše plaže? Pored rajskih plaža imate priliku da istražite još i male skrivene zalive – predivan privatni kutak za zaljubljene. Duž valonske plaže nalazi se moderno šetalište sa bezbroj sadržaja za dobru zabavu, klubovi, kafići i ono što najviše oduševljava turiste – restorani sa italijanskim menijima.

Ostavite odgovor