Saveti za put u Indiju

Izvrsna i prezačinjena ulična hrana, bogata kultura, negovanje tradicije, raznolikost boja na ulicama i izričito poštovanje turista su samo neke od naznaka da se nalazite u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Međutim, boravak u Indiji se i povrh toga često pamti po negativnim iskustvima. Kako biste izbegli sve neprijatne situacije na ovom svojevrsnom „podkontinentu”, u nastavku teksta pročitajte koji su to saveti za put u Indiju nužni pred sam polazak.

Indijska klima  – kada putovati?

Saveti za put u Indiju - Goa

foto: unsplash.com

Klimatski uslovi u Indiji variraju drastično. U prilog tome ide i činjenica da su, na osnovu temperature i padavina, meteorolozi klasifikovali čak 7 različitih klimatskih zona. Ugrubo rečeno, na severu caruje hladnija temperatura,  dok  u centralnom i južnom delu prevladava tropska klima. Samim tim, planiranje perioda putovanja će dosta zavisiti i od krajnje destinacije u Indiji. Međutim, kako je toplota u letnjem periodu neumoljiva u gotovo svim zonama, naša preporuka je da se fokusirate na zimski ili prelazni period. Inače je interesantno naglasiti da je sama indijska klima podeljena je na tri godišnja doba, odnosno na letnji, zimski i monsunski period.

Najvažniji saveti za put u Indiju

Tadž Mahal

foto: unsplash.com

Bez obzira da li putuju sa decom ili samostalno, svi pojedinci koji posećuju Indiju moraju imati vizu. Proces  apliciranja je krajnje pojednostavljen, a od skoro je moguće i online podnošenje zahteva (inače se podnosi u Ambasadi Indije u Beogradu). Na dalje, za ulazak na teritoriju Indije nije potrebno posedovati polisu zdravstvenog osiguranja, niti dokaz o vakcinaciji. Što se tiče budžeta, za sada ne postoje nikakva ograničenja u vidu količine novca koju možete da ponesete sa sobom. Ipak, važno je napomenuti da za inose preko $5000 neophodno popuniti tzv. „formular vrednosti”.

Cene avio-karata

Cena najjeftinije jednosmerne karte iznosi nešto više od dve stotine evra. Sa druge strane, najniži mogući iznos koji ćete morati da izdvojite za povratni let iznosi približno pet stotina evra. Međutim, svakako treba imati na umu da cene često variraju, te da njih utiču mnogi faktori. Pre svega, tu mislimo na period u kom se odvija putovanje, kao i na avio kompaniju te broj presedanja. Naš savet je da na put krenete sa turističkom agencijom koja će vam sve obezbediti. Na taj način ćete biti lišeni krupnih obaveza, pa ćete biti u prilici da se potpuno posvetite odmoru.

Razlika već na prvom koraku

 

Već nakon iskrcavanja iz aviona ćete moći da primetite koliko je Indija jedinstvena. Naime, većina lokalaca proizvodi ili preprodaje tradicionalne indijske ukrase ili tepihe, a vrlo često se dešava da svoje „tezge” postave upravo na sred aerodroma. Ništa drugačije neće biti ni na ulicama, gde će vas zasigurno „spopasti” par prodavaca.  Indijci vole da se cenjkaju (ali i da precenjuju proizvode) tako da ukoliko želite nešto da kupite, pokušajte da spustite cenu.

Važno: Uvek motrite na svoje stvari, a posebnu pažnju obratite na torbice i novčanike. Naravno, ne treba biti paranoičan, već samo postaviti mere opreza.

Budite spremni na ludi saobraćaj

Saobraćaj u Indiji

foto: unsplash.com

Promet vozila u Indiji se zvanično odvija levom trakom puta, ali se i pored jasnih saobraćajnih načela, većina lokalaca pridržava „sopstvenih zakona”. Zbog takvog ophođenja se neretko dešava da tuk tuk iz suprotne trake završi u vašoj, biciklista bude najbrži, a motorista postane opasnost za svakog u saobraćaju. Vredi napomenuti i pešake koji vrlo često bezobzirno upadaju na saobraćajnicu i prelaze ulicu bez ikakvih signalizacija. Takođe se nemojte iznenaditi ukoliko na putevima ugledate i konje ili krave. Interesantno je da haotičan saobraćaj, iako šokira, spada u grupu glavnih razloga zbog kojih turisti obilaze ovu zemlju.

Da li treba voziti u Indiji?

Saveti za put u Indiju se ne mogu zamisliti bez teme o renritanju vozila. Sasvim je jasno da se saobraćaj u zemlji sa preko milijardu žitelja ne može tako lako iskontrolisati. Međutim, ma koliko žurili na određenu lokaciju, fokus  nikako ne treba izbacivati sa liste prioriteta u saobraćaju (što mnogi Indijci zapravo i rade). Zato preporučujemo da dobro razmislite o vožnji automobila po indijskim putevima. Premda deluje avanturistički,  sedanje u vozilo pod tim okolnostima sa sobom donosi i izvesnu dozu rizika. Naš savet je da ipak ostanete uskraćeni za ovo iskustvo, mada je odluka svakako na vama.

Saveti po pitanju zdravlja i higijene – najvažniji saveti za put u Indiju

Saveti za put u Indiju

foto: unsplash.com

Iako ćete gotovo sigurno naići na neko iznenađenje, evo nekoliko saveta u vezi higijene i zdravlja koje bi trebalo da saznate pre no što odete u Indiju:

  • Vazduh je izuzetno zagađen, i to u većini gradova. Neprijatan miris vazduha pomešan okusima brojnih indijskih začina i specijaliteta su tako sastavni deo svake šetnje indijskim gradićima.
  • Iako Indijci radi na sanaciji, javni toaleti nisu naročito reprezentativni. Higijena je na upitnom nivou, tako da nikako ne preporučujemo da ih posećujete.
  • Nosite maramice i toalet papir – U većini smeštajnih kapaciteta (osim u ozbiljnijim hotelima) nećete naići na toalet papir. Naime, Indijci praktikuju tuširanje umesto upotrebe wc papira.
  • Obavezno nosite antibakterijski gel – upotrebite ga pre svakog obroka i nakon svake vožnje javnim prevozom.
  • Indijska kuhinja je izuzetno ukusna, ali vodite računa gde jedete. Lako vam se može desiti da dobijete stomačni virus od ulične hrane.

Boravak u Indiji će definitivno ostaviti snažan utisak. Osim gotovo sigurnog kulturološkog šoka, ostaćete zapanjeni neverovatnom kuhinjom, arhitekturom te mentalitetom indijskog naroda. Ovo su bili najvažniji saveti pred vaše putovanje u zemlju začina.

Ostavite odgovor