Saveti za put u Temišvar

Grad koji turisti nazivaju “Mali Beč”, pravo osveženje za izlet van zemlje. Svega par sati vožnje vas deli od šarmantnog starog grada, šetališta uz Begej i neodoljivog šopinga. Bilo da putujete u sopstvenoj režiji ili sa turističkom agencijom, biće vam potrebni saveti za put u Temišvar koje možete naći u redovima koji slede.

Putovanje u Temišvar – u sopstvenoj režiji ili uz posredstvo turističke agencije

Saveti za put u Temišvar

foto: unsplash.com

Kada putujete u sopstvenoj režiji, neophodniji su vam saveti za put u Temišvar nego kada putujete sa agencijom. Do Temišvara možete doći za oko 3-4 sata iz Beograda. Nema auto-puta, ali se plaća vinjeta na ulasku u Rumuniju. Možete je i kupiti onlajn. U gradu postoji nekoliko javnih parking koji se naplaćuju, kao i parking u TC Iulius Mall. Međutim, ukoliko noćite, potražite dobro čuvan parking pokriven kamerama ili se parkirajte u blizini svog smeštaja. Ukoliko ne želite da putujete autom, kontaktirajte sa agencijama koje rade kombi prevoz. Voziće vas na tačnu lokaciju koju navedete prilikom prijave.

Sa druge strane, domaće turističke agencije često organizuju jednodnevne ture do temišvara, bez noćenja. Ide se u već pomenuti Iulius Mall, ali vi možete produžiti u obilazak grada kada god poželite. Oko 20 minuta pešice vam je potrebno do centra.

Kako izabrati smeštaj u Temišvaru?

Izbor smeštaja u Temišvaru zavisi od vaših preferencija, potreba i budžeta, kao i bilo gde drugde u svetu. Razmislite o lokaciji smeštaja u odnosu na vaše planirane aktivnosti. Da li želite smeštaj blizu centra grada ili malo dalje, u nekom mirnoj kraju. Temišvar nije mnogo veliki grada u kome je prevoz solidno organizovan, tako da možete stići do samog centra ne trošeći puno vremena. Kada je reč o vrsti smeštaja, možete pogledati kakvi se stanovi i apartmani nude na sajtu airbnb.com. ukoliko ipak više volite da imate hranu u smeštaju, pogledajte hostele ili hotele. Hosteli pretežno raspolažu višekrevetnim sobama i pogodni su za solo-putovanje ili putovanje sa društvom. Ako dolazite u paru, preporuka su hoteli sa dvokrevetnim sobama. Pročitajte recenzije drugih putnika na sajtovima kao što su Booking.com, TripAdvisor ili Airbnb. Ovo vam može pružiti uvid u iskustva drugih ljudi i pomoći vam da ocenite kvalitet smeštaja.

Ako planirate duži boravak u Temišvaru, razmislite o dodatnim sadržajima koje smeštaj nudi, kao što su besplatan Wi-Fi, parking, doručak, teretana ili druge pogodnosti koje su vam važne. Proverite politiku otkazivanja i fleksibilnosti rezervacije, kao i da li postoje dodatni troškovi poput poreza, taksi ili depozita.

Šta obići u Temišvaru ako dolazite prvi put?

Saveti za put u Temišvar

foto: unsplash.com

Četvrti grad po veličini u Rumuniji, ima šta da ponudi svakom posetiocu.

Tri glavna trga

Najuži centar Temišvara je pravi mali raj za turiste. Najpre će vas očarati tri prelepa trga: Trg pobede (Piața Victoriei), Trg jedinstva (Piața Unirii) i Trg slobode (Piata Libertati). Trg pobede je centralni trg u gradu na kome se nalaze Katedrala svetog Đorđa, barokna zgrada Srpske pravoslavne crkve i Palata katoličke crkve. Na Trgu jedinstva možete videti Rimokatoličku katedralu, a na Trgu slobode staru gradsku kuću, spomenik Devici Mariji, palatu iz doba Osmanlija i statuu poslednjeg dačkog kralja Decebala.

Opera

Čitav ulazni deo zgrade Opere dodat je u vreme komunizma, zajedno sa balkonom, koji je imao za cilj da se sa njega lider komunističke partije Nikolaj Čaušesku obraća narodu.

Park Dječjih bajki (Parcul Copiilor)

Ovaj prelepi park je idealan za šetnje, piknike i aktivnosti na otvorenom, naročito ukoliko dolazite sa decom u Temišvar. Igrališta i zanimljive skulpture inspirisani su dečjim pričama.

Plava crkva (Biserica Albastră)

Plava crkva, zvanično poznata kao Crkva Svetog Arhangela Mihaila (Biserica Sfântul Arhanghel Mihail), dobila je naziv zbog plavih pločica koje ukrašavaju unutrašnjost crkve. Ova pravoslavna crkva datira iz 18. veka i predstavlja jednu od prepoznatljivih znamenitosti u Temišvaru.

Memorijalni muzej Revolucije 1989

Ukoliko volite istoriju i želite da saznate nešto više o padu čaušeskovog režima, posetite Muzej revolucije. Smešten je u samom centru grada, na trgu Piața Victoriei, u zgradi u kojoj se odvijala bitka tokom revolucije. Posetioci mogu videti izložbe fotografija, dokumente, predmete i svedočenja koja prate ključne trenutke tokom revolucije.

Kej pored Begeja

Temišvar je nekada ležao na reci Tamiš, dok njen tok nije promenjen. Danas je jedina reka koja protiče kroz grad Begej. Prošetajte kejom duž obale, jer ćete pored prelepe arhitekture uživati u brojnim kafićima i restoranima.

Iulius Mall

Ogromni tržni centar Iulius Mall, omiljeno je mesto za šoping ne samo Rumunima iz okoline Temišvara, već i mnogim Srbima. Često se odlazi ovde tokom vikenda, naročito u periodu kada su aktuelna sniženja kako bi se kupili komadi koji nisu dostupni u našoj zemlji. Pored šopinga, u ovom tržnom centru možete uživati u hrani i piću.

Gde možete jesti ili popiti kafu u Temišvaru?

Temišvar kej

foto: unsplash.com

Pivnica Fabrica de Bere Ursus je mesto koje ne biste smeli da propustite ukoliko ste ljubitelj piva. Za one koji su više “koktel tipovi” Club 30 je idealno mesto. Hedonizam uz kafu i kolače zagarantovan je u Bite Club, za sve umetničke duše na adresi Strada Vasile Alecsandri 4 radi kafić nazvan po slavnom holandskom slikaru Van Gogh. Najlepši pogled u gradu je sa Sky Rooftop restorana. U pitanju je malo otmenije mesto za ručak ili večeru, ali možete popiti samo piće i naručiti izuzetne kolače.

Tradicionalna rumunska jela možete probati u restoranu Casa Bunicii. Oni koji uživaju da piju vinu uz obrok mogu posetiti jedno čarobno mesto koje se zove Viniloteca (vinoteka). Ukoliko želite da uživate u pogledu na reku, u ulici Strada Oituz nalazi se restoran Terasa Brenner.

Još neki vredni saveti za put u Temišvar

Temišvar

foto: unsplash.com

  • Zvanična valuta u Rumuniji je lej, zato je preporučljivo da odmah po dolasku u grad zamenite novac. Na većini mesta možete plaćati i svojim platnim karticama, ali za svaki slučaj imajte i nešto keša kod sebe
  • Suvenire možete kupiti u naužem centru grada, a ukoliko želite nešto originalno, posetite „Artizanat Shop“ u Staroj Fabrici (Ferma Veche)
  • U Rumuniji broj za hitne slučajeve je 112.
  • U Temišvaru ćete videti spomenik Rimskoj vučici koja doji Romula i Rema, jer je bio jedan od sedam gradova u Rumuniji koji su 1926. godine, u slavu latinske kulture i romanskog jezika, od Rima dobili na poklon kopiju „Vučice”
  • Testo sa sirom (pasca) je tradicionalno jelo koje morate probati, dok je najpoznatija rakija šljivovica odnosno tulca
  • Rumuni slabo jdu hleb, već umesto njega jedu palentu ili kačamak

Ostavite odgovor