Najpopularniji festivali u Srbiji – Exit, Guča, Beer fest

Srbija je nadaleko poznata po živahnom stanovništvu koje slavi život, voli provod i uživa u specijalitetima domaće kuhinje. Međutim, kvalitet društvenog života su pored lokalnog, prepoznali i inostrani državljani koji redovno posećuju značajne lokalitete i manifestacije. Najpopularniji festivali u Srbiji na taj način objedinjuju različite kulture, kvalitetan provod i dobro raspoloženje te vrlo često ostaju urezani u sećanjima posetilaca. U redovima koji slede, navešćemo nekoliko poznatih muzičkih manifestacija koje ne bi trebalo da propustite ako se nađete u Srbiji.

#1 – Exit – Kralj kada su u pitanju najpopularniji festivali u Srbiji

Bez obzira da li često posećujete muzičke festivale ili ste pak potpuno nezainteresovani za ovakav tip manifestacija, sigurni smo da ste čuli za Exit.  Festival počinje sredinom jula i traje četiri dana, dok je pozornica postavljena na Petrovaradinskoj tvrđavi nedaleko od Novog Sada. Tematski je podeljen na 20 bina na kojima su do sada nastupali najveći regionalni, ali i svetski muzički interpretatori. Pored toga što važi za najveći muzički festival u Regionu, Exit je takođe osvojio i nekoliko prestižnih nagrada koje ga svrstavaju u listu najboljih manifestacija na starom kontinentu.

#2 – Guča – dobra truba se daleko čuje

Dragačevski sabor trubača u Guči je manifestacija koja se održava gotovo pola veka, tako da već sada nosi epitet tradicionalnog događaja. Tokom kompletnog perioda postojanja okuplja najbolje trubačke orkestre koji se međusobno nadmeću za osvajanje popularne zlatne trube. Program upotpunjuju tradicionalni i autentični motivi poput folklora i tradicionalne muzike, a događaj je posebno značajan lokalnom stanovništvu (manifestacija je odnedavno uvrštena na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije). Festival važi za najveću smotru trubača na svetu i održava se svakog avgusta, tako da može biti savršen način da upotpunite vaš godišnji odmor.

#3 – Beer Fest – ponos Beograda

Kada planiraju kada će doći na vikend u Srbiju, mnogi naši ljudi iz dijaspor, ali i strani turisti razmatraju da to bude vikend kada se održava beogradski Beer Fest. U pitanju je manifestacija koja se održava u čast omiljenog alkoholnog napitka među lokalnim stanovništvom. Događaj objedinjuje ljubav prema pivu i kvalitetan provod, dok na binama pretežno nastupaju popularni rok, pop i hevi-metal izvođači. Nekoliko godina unazad beleži ozbiljnu posećenost (prosečno pet stotina hiljada ljudi) a dosadašnji rekord iznosi vrtoglavih 900.000 posetilaca. U neposrednoj blizini koncertnih bina se nalaze brojni štandovi na kojima izlagači predstavljaju raznovrsne pivske brendove. Ukoliko ste ljubitelj egzotičnih aroma piva onda je ovaj događaj definitivno za vas.

#4 – Love Fest – najbolja zabava u Vrnjačkoj banji

Festivali u Srbiji svake godine dobiju po nekog novog člana, a popularnij „ekipi“ Love Fest se pridružio 2007. godine.  se po prvi put održao sada već davne 2007. Osnovna ideja događaja je bila promocija muzike, urbane kulture i umetnosti. Održava se na tri velike bine postavljene nedaleko od centra Vrnjačke Banje, a interesantno je naglasiti da se glavna bina nalazi odmah pored gradskog bazena. Na festivalu su zastupljeni raznovrsni muzički žanrovi sa fokusom na new wave muziku. Uglavnom se održava početkom meseca avgusta u trajanju od pet dana. Događaj najčešće posećuje mlađa populacija koja danonoćno đuska uz zvukove moderne muzike.

Da li ste znali? Vrnjačka Banja je poznata po „mostu ljubavi” na kom emotivni partneri ostavljaju katance sa svojim potpisima i bitnim datumima. Upravo otud i ideja organizatora da manifestacija ponese ime Love fest.

#5 – Nišvil festival – srpski Nju Orleans

Ova popularna manifestacija se održava sredinom avgusta i važi za jedan od najkvalitetnije organizovanih festivala u regionu. Džez muzika je centralna figura događaja, a u okviru programa se takođe nalaze i raznolike kreativne radionice namenjene za najmlađe posetioce. Manifestacija pruža izvrsnu priliku neafirmisanim umetnicima da po prvi put nastupe na velikoj sceni, a pored izvedbi početnika – posetioci mogu da uživaju i u interpretacijama međunarodnih zvezda.  Na festivalu su, sem tradicionalnih oblika džez muzike, zastupljeni i nastupi trubačkih orkestara. Manifestacija se najčešće održava na bedemima Niške tvrđave, ali se u zavisnosti od planova organizatora, može odigrati i na drugim lokacijama. Inače, Nišvil traje okvirno 6 dana.

Festivali U Srbiji su pravi „mamac“ za turiste iz inostranstva

Zbog velikog broja muzičkih festivala, većina inostranih državljana Srbe kategorizuje kao živahne i vesele ljude. U nastavku ćemo spomenuti još nekoliko popularnih festivala koji se održavaju širom Srbije:

  • Arsenal fest – festival se održava u srcu Šumadije i geografskom centru države, Kragujevcu. Jedan je od najbolje posećenih letnjih festivala Srbije. Program je raznovrstan, organizacija profesionalna, a provod zagarantovan.
  • Zrenjaninski dani piva – ova manifestacija je nastala u čast višedecenijske tradicije proizvodnje piva. Raznovrsni ukusi, fijakeri sa besplatnim pivom i festivalski programi na više bina su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo posetiti ovaj dogadaj.
  • Zaječarska gitarijada – program se sastoji iz nadmetanja muzičkih bendova i nastupa poznatih izvođača. Događaj ima tradiciju dužu od 50 godina i orjentisan je pretežno na rok muziku.
  • Wind rock fest je rok smotra koja se svake godine održava na Vršačkom jezeru. Ukoliko ste ljubitelji hevi-metala i rok muzike, onda definitivno preporučujemo da posetite ovaj događaj.
  • Mokranjčevi dani – manifestacija se odvija svakog septembra u rodnom gradu Stevana Stojanovića. Posetioci mogu da uživaju u delima klasične muzike, izložbama, književnim večerima i izletima širom Negotina.

Muzički festivali u Srbiji se održavaju u raznim delovima zemlje, a ovo je bila lista najpopularnijih. Vaše omiljene manifestacije možete da podelite sa nama u komentarima.

Ostavite odgovor