Upoznajte Izrael – zemlju šarenolike kulture

Država Izrael se nalazi na istočnoj obali Sredozemnog mora. To je zemlja Jevreja, mada je arapsko stanovništvo druga najveća etnička grupa koja uključuje kako muslimane, tako i hrišćane. Izraelci su vrlo preduzimljivi i kao takvi su u samom vrhu što se tiče otvaranja firmi. Takođe, važna privredna grana ove zemlje je turizam, posebno verski. Zbog svog geografskog položaja arheoloških i istorijskih mesta kao i plaža, Izrael privlači milione turista godišnje.

Izrael karakterište impozantna kultura

Mrtvo more

foto: unsplash.com

Kultura Izraela je neverovatno raznolika, a da biste je upoznali potrebno je provesti više vremena u ovoj nestvarno zanimljivoj zemlji. Veći gradovi su Jerusalim, Haifa i Tel Aviv, i svaki je specifičan na svoj način. Jerusalim predstavlja sveto mesto tri glavne religije. Haifa je grad poznat po proroku Iliji, a Tel Aviv je relativno mlad grad koji je istovremeno komercijalni i kulturni centar zemlje. Za razliku od njega koji je osnovan u XX veku, stari grad Jafa vuče korene iz bibilijskih vremena.

Na samoj obali Mrtvog mora prostiru se impozantni hoteli, koji neverovatnim plažama daju posebnu draž. Njegove obale Izrael deli sa Jordanom. Ukoliko idete u obilazak Petre, obavezno obiđite mesto najveće kriptodepresije na svetu. Mrtvo more je ustvari jezero i to sa najvećim salanitetom na svetu. Gustina vode u ovom jezeru je toliko velika (342 g/kg, или 34,2%) da je nemoguće je potonuti. Neobične strukture pored ovog mora po sastavu se veoma razlikuju od oklonog terena, tako da mnogi istraživači smatraju da su u pitanju ostaci uništenih gradova Sodoma i Gomora.

Izrael je jedina zemlja u svetu u kojoj se dešavanja prilagođavaju hebrejskom kalendaru. Kultura Izraela je šarenolika, što potiče od raznolikosti stanovništva. Jevreji su iz celog sveta sa sobom doneli svoje verske i kulturne tradicije, čime je stvorena mešavina jevrejskih verovanja i običaja. Zvaničan dan za odmor je subota, tj. jevrejski Šabat. Godišnji odmori i praznici su prilagođeni jevrejskim praznicima. Pored jevrejskih običaja, dosta udela u izraelskoj kulturi je ostavila i arapska manjina i to posebno na polju arhitekture, kuhinje i muzike.

Klima Izraela

Tokom zime su posebno učestala temperaturna kolebanja u ovoj zemlji. U višim planinskim predelima često duvaju jaki vetrovi praćeni snežnim nanosima. Za razliku od Jerusalima gde ima snega, u primorskim mestima kao što su Tel Aviv i Haifa, prevlađuje mediteranska klima. Odlikuju je duga, topla leta i prilično kratka i kišovita zima. S obzirom na veliki broj sunčanih dana, Izraelci rado koriste solarnu energiju koja predstavlja fantastičan vid uštede tradicionalnih izvora energije. U periodu od maja do septembra gotovo da nema kišnih dana, tako da je to vreme najbolje za posetu Izraelu. Takođe je prijatno tokom septembra i oktobra kada su u većini oblasti blage temperature.  Tokom leta je turistička sezona u punom jeku, tako da je često teško naći smeštaj a i cene su u tom periodu znatno više u poređenju sa drugim mesecima.

Izrael je veoma bezbedna zemlja

Izrael - Zid plača

foto: pixabay.com

Ako izuzememo granicu pojasa Gaze, Izrael je potpuno bezbedna zemlja, jer je u pitanju država sa najnižom stopom kriminala na svetu. Šanse za napad ili pljačkanje su gotovo minimalne čak i u toku noći. Izrael je jedina zemlja na svetu gde je vojni rok za žene obavezan i traje dve godine.

Posetiti Jerusalim i Izrael je nešto zaista veličanstveno, jer svako ga doživi na poseban način. Dok ateisti smatraju da posebnu draž ovoj zemlji daju klima, geografski položaj, raznolikost kulture i bogata istorija, vernici tvrde da je u Izraelu Bog prisutan na poseban način.

Jerusalim – grad mira

Jerusalim

foto: pixabay.com

 

Jerusalim ili grad mira u prevodu na hebrejski je nešto što se svakako prvo poseti u Izraelu. Jerusalim je sveto mesto tri glavne religije: hrišćanstva, judaizma i islama. To je grad gde je Isus mučen, razapet i gde je vaskrsao. Ulica Via Dolorosa (Put bola) je ulica kojom je Isus prošao kada je vođen na pogubljenje. Označena su mesta na kojima je padao noseći krst, a na Golgoti gde je razapet, nalazi se crkva Svetog Groba.

Centralni deo grada je stari Jerusalim koji je kompletno izgrađen od kamena sa visokim i debelim zidovima kroz koje je moguće proći samo korišćenjem nekoliko velikih kapija.

U središtu Starog grada je Brdo Hrama, gde se nekada nalazio čuveni Solomonov Hram. Na tom mestu danas se nalaze dve džamije: džamija sa zlatnom kupolom i džamija El Aksa. Zapadni deo temelja ovog platoa oblikuje visoki zid, koji Jevreji nazivaju Zid plača. Ispred tog zida hiljade vernika svakoga dana dolaze kako bi uputili molitve Bogu. Prema uputstvima lokalnih rabina koji nadziru Zid plača muškarci i žene se mole u odvojenim delovima. Po tradiciji, nakon što upute molitve Bogu i dotaknu Zid plača, preporuka je da se vrate unazad 20 metara kako ih  ne bi pratile nevolje.

Tuneli koji se nalaze ispod Brda Hrama predstavljaju nezaboravno iskustvo koje otkriva neverovatnu arhitekturu starog vremena. Taj splet tunela je građen u bezbedonosne svrhe, mada mnogi istraživači smatraju da se u nekoj od podzemnih odaja nalazi čuveni Kovčeg Zaveta sa 10 Božijih zapovesti.

Reka Jordan

Reka Jordan - Izrael

foto: pixabay.com

Na udaljenosti nešto manjoj od 150km od Jerusalima nalazi se reka Jordan. Kupanje u ovoj reci je sigurno jedno od najlepših doživljaja koji ljudi mogu priuštiti sebi. Nedaleko od reke Jordan nalazi se Galilejsko jezero sa predivno uređenim plažama koje predstavljaju pravo uživanje za turiste.

Haifa i  Tel Aviv

Izrael - Tel Aviv

foto: unsplash.com

Posle Jerusalima dva najveća grada su Haifa i Tel Aviv. Haifa se nalazi na čuvenom brdu Karmil koje je poznato po proroku Iliji. S obzirom da je smešten na uzvišenju u poređenju sa Tel Avivom klima je dosta svežija i prijatnija. Oba grada odlikuju se neverovatno lepim plažama.

Izrael je zemlja koja se ne može dočarati ni rečima ni fotografijama. Smatra se jedinom zemljom na svetu koja se može upoznati jedino kada se kroči na njeno tlo.

Ostavite odgovor