Daleke destinacije – najatraktivnija mesta na planeti

Većini putoholika prva asocijacija na daleke destinacije su udaljena ostrva, palme, sunce, šumovi talasa, tropske klime, neobične kulture i luda zabava. Niz egzotičnih destinacija nude jedinstveno i neponovljivo iskustvo. Izdvajamo Meksiko, Bali, Zanzibar i Maldive kao trenutne favorite turista. 

U nastavku teksta saznajte šta ove daleke destinacije čini posebnim i šta treba znati i očekivati pre nego što kofer spustite na njihovo tlo.

Meksiko – spoj drevne kulture i modernog života

Daleke destinacije - Meksiko

foto: pixabay.com

Ljubav prema Meksiku nesumnjivo dolazi iz serija koje smo toliko gledali, ali šta zapravo o njemu znamo? 

Meksiko (zvanično ime ove zemlje je Sjedinjene Meksičke Države) teritorijalno pripada Severnoj Americi. Lociran je tako da ga okružuju Tihi okean na zapadu, a Meksički zaliv i Karipsko more na istoku. Glavni i najveći grad je Meksiko Siti (ili samo Meksiko), a statistika ukazuje da je ujedno i jedan od najnaseljenijih gradova na svetu. Značajan je politički, ekonomski i privredni centar, ali i kao stecište kulturnog i društvenog života. U njemu možete posetiti najveći trg Zocalo, trijumfalni spomenik Anđeo nezavisnosti, Baziliku Gospe Guadalupske, Palatu lepih umetnosti, Krila Meksika, kuću Fride Kalo (La casa azul)… Ako ipak želite odmor van Meksiko Sitija, tu su najpoznatijia letovališta: Plaja del Karmen, Kankun, Konzumel, Akapulko, Tulum, Kabo San Lukas, Isla Muheres… Sve ih odlikuje nestvarna lepota plaža, tirkizna voda mora i veliki broj ugostiteljskih objekata, što okuplja najveći broj turista iz celog sveta.

Meksiko možete posetiti manje-više u bilo koje doba godine, budući da je klima tropska (skoro uvek oko 30 stepeni). Ipak, najbolje je to učiniti u periodu od decembra do maja. Septembar i oktobar ne preporučuju zbog učestalih kiša. Kada odlučite da obiđete ovu čarobnu karipsku zemlju, probajte specijalitete tradicionalne meksičke kuhinje.

Bali – svet netaknute prirode

Daleke destinacije - Bali

foto: pixabay.com

Ovo indonežansko ostrvo je među favoritima posetilaca zbog rajskog izgleda – raskošne vegetacije, kristalno čiste vode i pirinčanih polja. Bali je poznat po bogatoj kulturi, životu u okvirima tradicije i religioznosti, pa će biti nedovoljivo iskustvo upoznavanje sa lokalcima. Na Baliju vredi obići hram Tanah Lot, za koji se veruje da je izgrađen od komada stene i gde je moguće videti najlepši zalazak sunca na svetu. Međutim, najlepša kulturna i umetnička zdanja krije gradić Ubud. Odmor u unutrašnjosti Balija uglavnom je pasivnijeg tipa (ali nikako dosadan). Ljubitelje dobrog provoda može zainteresovati zapadna obala i mesto Seminjak, gde sve vrvi od energije i muzike iz plažnih barova. Kako su stanovnici Balija inače gostoljubiv narod, budite sigurni da ćete prijatnu atmosferu osetiti i mimo ovih barova, jednako od lokalnog stanovništva kao i od ugostitelja.

Idealno vreme za odmor na Baliju je period od maja do početka oktobra, takozvana suva sezona.  Međutim, kako se klima promenila, mogućete je posetiti Bali i uživati u njegovim čarima tokom cele godine. Prosečna godišnja temperatura iznosi oko 25 stepeni, ali su kiše moguće u bilo koje doba godine zbog blizine ekvatora. Zvanični jezik je indonežanski, a službeni su engleski i kineski

Zanzibar – ostrvo jedinstvenog egzotičkog doživljaja

Daleke destinacije - Zanzibar

foto: pixabay.com

Zanzibar se nalazi u Indijskom okeanu na istočnoj obali Afrike, a predstavlja ostrvski deo Tanzanije. Glavni i ujedno najveći grad je Zanzibar, u okviru koga se nalazi Stone Town, prestonica istorijskih, kulturnih i umetničkih tekovina celog istočnog dela Afrike. U Sultanovoj palati, koja ujedno čini i muzej (Palace Museum), krije se jedinstvena priča o čitavoj prošlosti Zanzibara. Zbog toga je ona atrakcija broj jedan koju bi trebalo posetiti. Za mir i opuštanje zadužene su zanzibarske bele peščane plaže, od kojih se naročito izdvajaju dve – Kendwa i Nugwi. Za najbolje egzotičke doživljaje uputite se ka ostrvu džinovskih kornjača – Prison Island ili u Jozani šumu, poznatu po čudesnoj vegetaciji. Ljubiteljima aktivnog odmora preporučuje se plivanje sa delfinima ili snorkeling, za ekstremniji doživljaj podvodnog biljnog i životinjskog sveta. Svi koji vole muziku grupe „Queen“ znaju da se Fredi merkjuri rođeni Zanzibarac, zato možete iskoristiti priliku i obići njegovu kuću na ostrvu.

Idealno vreme za putovanje na Zanzibar je od juna do oktobra ili od decembra do februara. Iako temperatura skoro nikada nije ispod 22 stepena, april i maj se ne preporučuju zbog učestalih kiša. Zvanični jezik je svahili, ali će vas ugostitelji savršeno razumeti i ako govorite na engleskom

Maldivi – raj na zemlji

Daleke destinacije - Maldivi

foto: pixabay.com

Ova ostrvska država (oko 1.200 ostrva raspoređena na 26 atola) nalazi se u južnom delu Azije u Indijskom okeanu. Od ukupnog broja ostrva koja čine Maldive, 200 njih je naseljeno lokalnim stanovništvom, a stotinak je pretvoreno u privatne rizortove. Maldivi se ne nazivaju bez razloga rajem na zemlji, budući da ih odlikuju bajkovite plaže, kristalno čiste lagune, tirkizna voda i specifična flora i fauna. Ono što naročito utiče na jedinstven utisak jesu nesvakidašnji tipovi smeštaja: vile na plaži uz samu vodu, vile na vodi, vile na vodi sa privatnim bazenima i toboganima, podvodne vile. Dosta jeftiniji tip smeštaja predstavljaju klasične hotelske zgrade unutar naseljenih ostrva. Važno je napomenuti da su ovde moguća ograničenja u vezi sa konzumiranjem alkohola ili nošenjem bikinija. Ako ste znatiželjni da upoznate istoriju, kulturu i tradiciju Maldiva najbolje je to učiniti u glavnom gradu Male. Znamenitosti koje možete posetiti su Nacionalni muzej, smešten u nekadašnjoj Sultanovoj palati, Old Friday džamija (Hukuru Miskiiy) iz 17. veka ili Nacionalna umetnička galerija

Maldive možete posetiti tokom cele godine, budući da je klima umereno tropska i monsunska. Iako su padavine moguće, one su vrlo kratkotrajne. I što je još važnije, nema naglog pada temperature, koja je inače oko 30 stepeni tokom cele godine.

Ostavite odgovor