• Home
  • /
  • Šta obići...
  • /
  • Letovanje u Tunisu – gradovi, hotelski kompleksi, turističke atrakcije

Letovanje u Tunisu – gradovi, hotelski kompleksi, turističke atrakcije

U današnjem tekstu putujemo na sever Afrike i zemlju orlova iz Kartagine, gde nas otvorenih ruku čekaju moderni hotelski kompleksi, topla mediteranska klima,  ukusna hrana i izvanredne turističke atrakcije. Okružen Alžirom na zapadu, Libijom na jugoistoku i Sredozemnim morem na severu, Tunis deli svega nekoliko stotina kilometara mora od Italije te ujedno i samog starog kontinenta. S tim u vezi, mnogi Evropljani često koriste svoje godišnje odmore za letovanje u Tunisu. U redovima koji slede ćemo se potruditi da vas detaljnije upoznamo sa turističkom ponudom ove zemlje.

Letovanje u Tunisu – organizacija putovanja

Letovanje u Tunisu

foto: unsplash.com

Državljani Srbije koji žele da letuju u Tunisu moraju da nabave vize. Zahtev za podizanje dokumentacije se podnosi u ambasadi Tunisa u Beogradu. Putnici koji žive van granica Srbije moraju upoznati sa procedurom u zemlji prebivališta. Važno je naglasiti da svi putnici moraju da izvdvoje fiksno 20 evra po pasošu za usluge viziranja. Plaćanje se uglavnom vrši pre carinske kontrole i dolaska na policijski ulazni kontrolni punkt, gde je takođe važno da imate i vaš vaučer za putovanje (agencije ih pretežno šalju na e-mail, tako da će biti potrebno da ih odštampate).

Direktan let iz Beograda do Tunisa još uvek nije uspostavljen, ali postoje čarteri ukoliko aranžman uplatite uz posredstvo turističke agencije.  Ukoliko želite da putujete individualno, avio-konekcija će vam biti sa presedanje. Cena karata zavisi od klase, broja putnika i perioda u kom putujete. Karte se na početku letnje sezone uglavnom kreću od 35000 hiljada za jednosmerne i 70000 dinara za povratne.

Monastir i Skanes

Letovanje u Tunisu

foto: unsplash.com

Monastir je jedan od dva aerodroma u državi i istoimeno mesto u koje ćete verovatno prvo da sletite po dolasku u Tunis. Narod je ovde naročito gostoprimljiv, a čitav grad je u znaku dobre kuhinje, peska, morske vode i noćnog provoda. Duž plaža nalaze se restorani raznovrsne brze hrane, a neretko se dešava da se i ulični prodavci stacioniraju na peskovite površine.

U neposrednom okruženju ovog gradića nalazi se mirno letovalište Skanes, koje je inače sastavni deo turističkih ruta. Grad ostaje urezan u sećanjima putnika zbog predivnih vila građenih u duhu tunišansko-mediteranske arhitekture. Kupalište je karakteristično po širokim peščanim plažama, pa je idealan za višečlane porodice. Definitivno preporučujemo da, ukoliko se nađete u ovim predivnim mestima, obalu obiđete brodićima ili kamilom po obodima Sahare.

Grad korala i golfa  – Hamamet

Tunis

foto: unsplash.com

Hamamet (Hammamet) je grad koji se nalazi na oko 60 minuta vožnje od glavnog aerodroma i predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija za turiste. Letovalište je poznato po svojim čarobnim peskovitim plažama i tirkizno zelenkastim nijansama mora. Voda je toliko bistra da ronioci iz svih krajeva sveta jedva čekaju da obiđu ovu destinaciju i uživaju u pogledima na predivne Tuniške korale. Pored ronjenja, turistima su takođe dostupne i druge sportstke aktivnosti, a kao glavna se definitivno ističe igranje golfa. Stanovnici grada su nadaleko poznati kao obožavaoci ovog sporta, čemu svedoče i dve velike golf škole u gradu – Golf Citrus i Golf Yasmine.

Grad je oličenje kulture i tradicije. Interesantno je reći da je Hammamet nekada bio deo Rimskog carstva, zbog čega se u mestu nalazi veliki broj zdanja koje datiraju iz srednjeg veka. Hammamet možemo podeliti u dve zone, odnosno severnu i južnu, koje se osobeno i te kako razlikuju. Južni deo grada je mirniji i izolovaniji, stoga je odličan za relaksaciju i putovanje sa porodicom, dok je na severu zbog brojnih barova i noćnih klubova sve u znaku žurki i provoda. Letovalište je prepuno turista i u centru se često organizuju festivali i manifestacije. Najpoznatija atrakcija je Internacionalni hamametski festival teatra i džeza. Jedna od omiljenih turističkih atrakcija je Bašta Tunisa i safari u Sahari, dok se u centru tradicionalno svakog petka održava buvljak pijaca sa raznovrsnim suvenirima, domaćim specijalitetima i ostalim proizvodima.

Saobraćajni i geografski centar države  – grad Sus

Sus

foto: unsplash.com

Sus (Sousse) obiluje regligijskim i kulturološkim građevinama starim i do nekoliko desetina vekova. Ovo je treći grad po veličini, a odlikuju ga saobraćajne rute i dobra povezanost sa ostalim velikim gradovima. Nalazi se na nepunih dva sata od prestonice Tunisa, a železničkom prugom je povezan sa južnim i severnim područjima države. Poznat je po jednoj od najstarijih medina u Islamskom svetu, ali i prostranim plantažama zelene masline od čijeg izvoza i te kako zavisi ekonomski status države. U gradu se takođe nalazi i Velika Džamija, svetionik Khalel Al Fata Tower, gradski muzej i tvrđava stara preko 1200 godina.

Smeštajni kapaciteti

Tunis je zemlja iznenađenja u kojoj je turistički potencijal zaista ogroman, što uviđaju i brojni investitori iz različitih krajeva sveta. U planu je izgradnja modernih hotelskih kompleksa po uzoru na najskuplja letovališta, a mi ćemo u nastavku navesti neke od najpopularnijih hotela koje biraju turisti:

  • Bez Azur Thalasso & Bungalows  u Hammametu.
  • Golf Royal hotel u gradu Tunisu.
  • Sousse Pearl Marriott Resort & Spa.
  • El Mouradi Douz.
  • Marhaba Beach koji se u gradu Sousse.

Pored navedenih hotela, postoji i široka ponuda privatnih smeštaja koje nude lokalni stanovnici države. Međutim, bez obzira za koji se smeštaj odlučite, sigurni smo da ćete najveći period ovog putovanja provesti na peskovitim plažama i uživati u predivnim pejzažima.

Ostavite odgovor