Letovanje u Albaniji – smeštaj, cene, plaže i drugi sadržaji

Jadranski i jonski deo albanske obale poznat je po prelepim plažama i vodama plavo-zelenkaste nijanse, a sama država po mnogim zabavnim sadržajima. U nastavku teksta, čeka vas detaljniji vodič za letovanje u Albaniji, kao i informacije o svim pojedinačnim smeštajnim kapacitetima.

Prosečna letnja temperatura u Albaniji je iznad 30 stepeni Celzijusove skale, a interesantna je činjenica da je albanska rivijera obasjana sunčevim zracima čak 300 dana u godini. Stoga se sezona kupanja neretko otvora još u maju i često traje sve do polovine oktobra. Evo i liste najlepših plaža.

Plaže koje ne smete propustiti ako ste se odlučili za letovanje u Albaniji

Ksamil

foto: unsplash.com

#1 plaže u Sarandi i okolini

Saranda je uglavnom prva preporuka kada je u pitanju letovanje u Albaniji. Postoji veliki broj  plaža u svim delovima naselja stoga je pravo pitanje koje su popularnije – one u centru, ili one van grada. Sve u svemu, sadržaj na koji ćete naići na koju god stranu da se uputite ostaće urezan u sećanju do kraja života. Najposećenije plaže u gradu su Mango i Flamingo, gde se u jeku sezone vrlo teško nalazi prostor čak i za najmanje peškire. Što se tiče plaža van okvira centra, na svega dvadesetak minuta vožnje brodićem nalazi se dragulj južne obale – plaža Krorez. Vožnja će sama po sebi ostaviti jak utisak, a za dodatnu zabavu možete da se raspitate kod lokalnih agencija. Često se organizuju izviđačke ture i izleti.

#2 plaže u okolini Ksamila – idealne za surfovanje

U neposrednoj blizini Sarande, na putu ka Ksamilu, nalazi se nekoliko malih, ali izuzetno lepih plaža. Prva na redu je plaža Pasqyra (Mirror), koja je prepoznatljiva po prirodnom okruženju i prelepoj tirkizno-zelenoj boji vode. Pored nje, nalazi se plaža Shpella E Pellumbave koja je dugačka nekoliko stotina metara i do koje se dolazi isključivo pešaka. Pri spuštanju niz kamene stepenice na plaži imaćete izvanredan pogled na Jonsko more, Krf i okolinu Sarande i Ksamila. Inače, plaža je okrenuta ka otvorenom moru, pa je karakteristična po visokim talasima koji su odlični za surfere.

#3 plaža – Dhermi

Plaža u Dhermiju prekrivena je sitnim šljunkom i karakteristična je po neverovatno čistoj morskoj vodi. Nijanse mora kreću se od zelene do plave, u zavisnosti od broja sunčevih zraka koji se odbijaju od morske površine. Nalazi se u južnom delu države, između gradića Valone i Sarande, a poznata je i po dobdom noćnom provodu i dnevnim žurkama na plaži. Stoga ukoliko volite zabavu i partijanje, ovo će biti najbolja opcija za letovanje.

#4 plaža – Drymades

Ova prelepa plaža nalazi se odmah pored Dhermi plaže i prema mišljenju mnogih posetioca važi za jednu od najlepših obala. U prilog tome ide i činjenica da se nalazi na vrhu liste najpopularnijih plaža u Albaniji. Plaža je mahom okružena stenovitim reljefom, a inače je prekrivena i sitnim šljunkom i peskom. Uz neverovatnu panoramu imaćete priliku da uživate u svakom trenutku i da se zaista istinski odmorite.

Najbolji hoteli u Albaniji

Letovanje u Albaniji - hoteli

foto: unsplash.com

Iako beleži neverovatan broj poseta poslednjih godina, Albanski turizam je još uvek u fazi razvoja. U nastavku ćemo navesti najposećenije hotele koji se nalaze na par minuta hoda od plaže, sa cenama noćenja i ostalim sadržajima.

  • Perandor Beach (4 zvezdice) – nalazi se uz samu obalu, na oko 3 kilometara udaljenosti od centra Drača. Hotel u ponudi ima restoran, bar, sopstveni deo plaže i bazen sa ležaljkama za opuštanje. Cene noćenja se kreću od 40 € do 60 € po osobi, u zavisnosti od tipa apartmana.
  • Eval Hotel se nalazi na samo dva minuta hoda od jedne od najlepših plaža u Albaniji – Mango plaže. Sobe su opremljene najsavremenijim opremom, a hotel je takođe i pet friendly. Četvorokrevetnu sobu možete naći po neverovatnoj ceni od 50 €, dok se cena jednokrevetnih kreće između 20 € i 30 €.
  • Hotel Blue Days – uz samu ivicu obale, sa privatnom plažom i odličnom uslugom, jedan je od najposećenijih hotela. Nalazi se u Boršu, a cena noćenja u najjeftinijim sobama (dvokrevetnih) iznose između 50 € i 60 €.
  • Magic Ionian – apartmani se nalaze na samoj obali Jonskog mora, u mestu Himare. Na samo 100 metara od hotela nalaze se brojni barovi i klubovi, tako da je zabava zagarantovana. Cene su između 40 € i 60 € po osobi.
  • Fllad Resort & SPA Durres (5 zvezdica) – ovaj hotel se nalazi u turističkom delu Drača i jedna je od najskupljih opcija. Sa privatnom plažom, luksuznim sobama i najkvalitetnijom ponudom, cene noćenja se kreću između 80 € i 100 € po osobi.
  • La Luna kompleks se nalazi u Ksamilu, na 250 metara udaljenosti od prve plaže. Cena pansiona sa obrokom za jednu osobu iznosi približno 50 eura. Doručak se služi na bazi švedskog stola sa velikim izborom jela, dok se ručak i večera služe po principu set menija sa 15 različitih jela koje gosti biraju po želji.

Letovanje u Albaniji – ostali sadržaj

Letovanje u Albaniji

foto: unsplash.com

Ukoliko se odlučite da letujete u Albaniji, budite sigurni da će kvalitetan noćni provod biti zagarantovan. Postoji veliki broj kafića i barova u kom se žurke odvijaju danonoćno, a pored toga česte su i žurke na samim plažama. Ako ste ljubitelj nešto mirnijeg letovanja, onda ćete svakako moći da uživate u ronjenju, surfovanju i plivanju na nešto zabačenijim lokacijama. Preporučujemo da probate popularne specijalitete u gradskim restoranima, kao i da testirate hranu koja se prodaje na plaži. Nadamo se da ćete se odlično provesti! U svakom slučaju, pogledajte koja su najbolja mesta za letovanje u Albaniji.

Ostavite odgovor