Tunis, zemlja iznenađenja – šta obići u Tunisu

Iako obiluje čistim morem, dugačkim, prelepim plažama sa belim peskom, Tunis je mnogo više od toga. Prepun je iznenađenja za sve one koji bi da vide nešto i van peščanih obala. Ova severnoafrička zemlja je puna saharskih dina, drevnih antičkih ostataka i egzotičnih gradova punih zanimljivih bazara što je čini odličnom destinacijom za nezaboravno putovanje.

Tunis je najmanja država Magreba i nalazi se na krajnjem severu Afrike. Zemlja belog peska i jasmina, spaja zelenilo sa Mediterana i peska Sahare. Interesantan je turistima zbog dugih peščanih plaža, toplog i kristalno plavog mora, predivne Sahare, odličnih hotela i bogate kulturne baštine.

Nekada davno, Tunis je bio žitnica Rimskog carstva, ali osim rimskog nasleđa, značajna je i arapska istorija, jer su upravo ovde smešteni neki od najlepših spomenika islamske arhitekture.

Najbolje vreme za putovanje u Tunis je period od aprila do juna, kao i od septembra do oktobra, jer ćete izbeći velike vrućine i visoke cene. Pored toga što je ovo dobar period za letovanje, idealno je vreme za posetu znamenitostima i obilazak Sahare. Pre nego što se odlučite za putovanje proverite u koje zemlje možete putovati pod kojim uslovima. Tunis jedno vreme smatrao nebezbednom destinacijom zbog terorističkog napada 2015. godine, ali to vreme je daleko iza nas.

Šta videti u Tunisu?

Tunis - Kartagina

foto: unsplash.com

Tunis je glavni i najveći grad istoimene države Tunis. Iako je veoma popularno turističko mesto, nije idealan za letovanje, ali ima brojne turističke prednosti. Ukoliko planirate putovanje u Tunis, ne propustite da posetite Kartaginu, amfiteatar u El Džemu, muzej Bardo i druge znamenitosti. Uživajte na prelepim peščanim plažama, u  tirkizno plavoj vodi i miru koji ćete ovde naći.

Drevni grad Kartagina

Nekada veliki neprijatelj Rima, Kartagina je bila grad Feničana mornara, koje iz istorije najbolje pamtimo po Punskim ratovima. Živopisni ostaci drevnog grada se nalaze uz more, nadomak Tunisa.

Amfiteatar u El Džemu

Ovaj odlično očuvan rimski spomenik je jedan od najboljih primera kako su se gradili amfiteatri u to doba, a istovremeno i podsetnik da je Rim nekada vladao severom Afrike. Možete šetati koridorima u areni, ili se popeti na vrh i sesti gde je nekada sedela publika i zamisliti kako su nekada izgledale borbe gladijatora.

Muzej Bardo

Čak i ako ne volite da posećujete muzeje, muzej Bardo ne smete zaobići, jer ćete biti zadivljeni očaravajućim mozaicima. Bardo je među najpoznatijim muzejima severne Afrike, gde ćete videti umetnička dela drevnog doba.

Šta još Tunis ima da ponudi turistima?

Tunis - ostrvo Đerba

Foto: unsplash.com

Osim već pomenutih atrakcija, ukoliko odaberete Tunis kao destinaciju za odmor, možete obići u sledeće lokalitete.

Bula Regija nadomak Tabarke

Tunis ne oskudeva u spomenicima iz doba Rima, ali je Bula Regija, nadomak Tabarke, najinteresantnije mesto u ovoj državi. Ovde su stari Rimljani morali da se bore protiv vrele klime tako što su svoje domove gradili zemunice. Ovo je jedinstvena prilika da posete prave rimske kuće, gde su njihove prvobitne zidine još uvek netaknute.

Manastir Ribat, najveća turistička atrakcija

Jedna od impozantnih građevina u Tunisu, je manastir Ribat koji gleda na luku. Predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija.  Ova predivna relikvija će ostaviti bez daha svakoga ko voli istoriju. Ako odlučite da krenete na putovanje kroz Tunis, nemojte propustiti da posetite ovo mesto.

Tunis ćete najbolje razumeti ukoliko posetite Sus

Predivna stara gradska četvrt je pravi raj za šoping, sa širokom ponudom keramike, kože i metala. Nešto dalje od glavnih ulica nalaze se mirne i tihe ulice u kojima ćete osetiti pravu atmosferu mirnog tuniskog mesta.

Sidi Bu Said kombinacija umetnosti i zanata

Siti Bu Said se nalazi na vrhu litice sa predivnim pogledom na Sredozemno more. Ovo je pravi mediteranski grad, ukrašen vinovom lozom i cvećem. Zbog svoje lepote grad je bio inspiracija mnogim umetnicima, a danas predstavlja mešavinu umetničkog i zanatskog duha.

Tabarka omiljeno letovalište Tunižana

Tabarka je malo tradicionalno mesto, koje je omiljeno letovalište stanovnika ove zemlje. Pored toga što ćete biti impresionirani belim peščanim plažama, ovde ćete najbolje moći da osetite pravi duh Tunisa koji se oslanja na tradicionalne vrednosti i kulturu.

Keruan oličenje arapske arhitekture

Sa mnoštvom džamija, medresa i grobnica, Keruan ima mnogo toga da ponudi znatiželjnim turistima.  Arapska arhitektura je ovde zaista impresivna, a visoki minareti i kupole uzdižu se veoma visoko. Uske ulice koje podsećaju na lavirint, krase kuće okrečene živopisnim bojama.

Vrata Sahare

Divlja Sahara zahvata veliki teo teritorije Tunisa, a najlepši deo ove pustinje su velike peščane dine, poznate kao Veliki orijentalni Erg. Ove prelepe dine su nadrealni prizor. Možete uživati u društvu kamila ili sa vrha peščanih dina posmatrati zalazak sunca.

Hamamet – poznato letovalište

Ovo je najpoznatije letovalište u Tunisu.  Poznato po prelepim plažama, tirkiznom moru, mirisu jasmina i nezaboravnom provodu. Opuštajuća atmosfera ovog grada uvek iznova oduševljava turiste koji dolaze ovde da se sunčaju na belom pesku ili šetaju restauriranim Starim gradom.

Ostrvo Đerba, skriveni dragulj Mediterana

Ako želite letovanje na mestu kao sa razglednice, onda je ostrvo Đerba pravi izbor. Đerba je dugo bila skriveni dragulj Mediterana. Za razliku od turističke zone koja je idealna za šoping, stari deo grada je zadržao tradicionalni karakter. Najveća atrakcija ovog ostrva svakako su peščane plaže okružene urminim palmama.

Omiljena letovališta turista iz Srbije u Tunisu

Tunis Sus

foto: unsplash.com

Domaće turističe agencije u ponudi najčešće imaju aranžmane za Sus i Monastir, tako da su uprvo ta dva mesta najpopularnija među srpksim turistima.

Sus

Sus je luka i istovremeno jedan od najstarijih gradova Tunisa. Pored toga što predstavlja omiljeno letovalište među Srbima i Hrvatima, rado ga posećuju Nemci i Britanci. Ovo je jedan od najživahnijih primorskih gradova. Osim dobre zabave, turistima nudi brojne vodene sportove i aktivnosti.

Monastir

Nekada mala ribarska luka, prethodnih decenija je pretvorena u simbol turističke atrakcije. Safirno plavim morem, zlatnim plažama i srednjevekovnim spomenicima ovaj gradić fascinira turiste. Preporučuje se porodicama sa decom kao i svima koji bi da se opuste u tihoj i prijatnoj atmosferi.

Sasvim je sigurno da ćete se posle posete Tunisu vratiti puni utisaka, avanturističkog duha, pozitivnog raspoloženja i verujemo sa mnoštvom dobrih fotografija.

Ostavite odgovor