TOP 10 – najlepše plaže na Sardiniji

Ukusi sardinijskih sireva i vina, raskošna vegetacija, more tirkizne boje, najlepše plaže i blistavo beli pesak ovo ostrvo čine idealnim letnjim odmaralištem. U nastavku teksta navešćemo najlepše plaže na Sardiniji.

#1 Principe – plaža gde se okuplja svetski džet-set

Principe plaža (Spiaggia del Principe) smeštena je među niskim liticama na Smaragdnoj obali i ima oblik polumeseca. Plaža je nagnuta i mahom peskovita, a odlikuje je svetlucavi beli pesak. More je pogodno za ribolov i ronjenje, dok na padinama raste mnogobrojno cveće. Lokacija podseća na skandinavske fjordove, a do samih plaža se najčešće dolazi brodićima ili privatnim jahtama. Najveći broj turista je posećuje u julu i avgustu. U tom periodu cene su izuzetno visoke, pa je odmaralište popularno među poznatim ličnostima.

#2 Poeto i pesnički pejzaži

Poeto (Poetto) je obala oko prestonice Kaljari koje se proteže na šest kilometara. Prekrivena je svetlucavim peskom. Kao i mnoge druge lokacije na Sardiniji, okružena je živopisnom vegetacijom i neverovatnim pejzažima. More je toplo i nema nikakvih podvodnih struja, jama i meduza koje bi remetile doživljaj i odmor. Pošto postoje brojna stajališta duž obale, do plaže je najbolje doći javnim prevozom, a svakako je moguće i iznajmljivanje automobila ili  taksija.

#3 Is Arutas – primer ekološke ravnoteže

Plaža Is Arauta definitivno spada u najlepše plaže na Sardiniji. Nalazi se u podnožju ruševina srednjevekovnog grada, tako da turisti svakog dana mogu uživati u izvanrednim prizorima – kako prirodnim, tako i istorijskim.

Dugačka je svega nekoliko kilometara. More krasi prelepa nijansa između svetloplave i zelenkaste, a interesantno je da se ispod nogu posetilaca ne nalazi uobičajeni pesak, već sitna kvarcna zrna bele, crvene i zelene boje. Boje porfirnog granita u doba kada sunce najviše obasjava plažu menjaju svoju boju. Još jedan od bitnih faktora koji privlači turiste jeste i činjenica da se kvarcna zrnca ne lepe za mokro telo, tako da je sunčanje na plaži moguće bez upotrebe peškira ili ležaljke. S obzirom da u ovom području duva jak vetar, more često ima visoke talase koji su savršeni za surfere.

#4 Kapričioli – možda najsigurnija plaža sveta

Zahvaljujući živopisnim rubovima, toplom moru i ugodnoj atmosferi, plaža Kapričioli (Spiaggia di Capriccioli) spada u grupu omiljenih plaža među turistima. Nalazi se u padinama planina, a litice koje sa obale ulaze u more čine ovo mesto posebno atraktivnim. Pored toga što je čitava obala prekrivena prelepim belim peskom,  morsko dno je takođe peskovito, pa gotovo da i nema osećaja neugodnog hodanja. Plaža je maksimalno obezbeđena i sigurna, tako da čak i u slučaju da želite da se povredite (što naravno niko ne želi) ne verujemo da biste uspeli. Dakle, ovde nema meduza, morskih ježeva, oštrog kamenja i velikih dubina, tako da je sigurnost svih turista zagarantovana.

#5 La Pelosa – Evropski Karibi

Ova plaža se nalazi na obali zaliva Asinara na rtu Kapo Falkone i zaštićena je od jakih vetrova. Zbog predivnog, finog i sitnog peska koji na dodir podseća na svilu i baršun, plaža La Pelosa je savršena za sunčanje. Pesak je blistavo bele boje, a nijanse mora variraju od najsvetlijih do najtamnijih tonova plave. Imajući u vidu da nema visokih talasa, obala je idealna za noćno opuštanje i osluškivanja prijatnog talasanja vode.

#6 Kia – moderna plaža sa dugom istorijom

Plažu Kia (Baia di Chia) okružuje šuma. Prekrasni koralni grebeni su vidljivi duž cele obale, a u proleće se u laguni možete susresti i sa ružičastim flamingosima. Posetioci često uživaju u jedrenju, surfovanju i ronjenju. U neposrednom okruženju plaže nalaze se brojne istorijske znamenitosti i arheološka nalazišta koja vredi posetiti.

#7 Liscia Ruja i prekrasne dugačke obale

Spaggia di Liscia Ruja je najveća besplatna javna plaža na teritoriji Sardinije, stoga ima i najviše posetilaca. Plaža je široka i smeštena je na velikoj teritoriji obale duž elipsoidnog zaliva. Voda je zelenkastoplava i čista, pa je idealna za ronioce i fotografe. U okruženju, ali i na samoj plaži, rastu zimzelene kleke i egzotično citrusno voće.

#8 Kala Mariolu – biser ostrva

Cala Mariolu (Baunei) se nalazi u Orosejskom zalivu i jedna je od najlepših obala Sardinije. Sa svih strana je okružena impresivnim liticama, a zanimljivo je da je mesto jednako popularno i kod turista i kod lokalnog stanovništva. Zbog bujne vegetacije, do plaže se može doći samo brodićima ili čamcima, što je savršena prilika za uživanje u zadivljujućem pogledu na more smaragdne nijanse.

#9 Rene Bianka – plaža savršena za plivače-početnike

Spaggia Rena Bianca  idealna je za slabije plivače, jer zbog iskošenog ulaza u more nema velike dubine. Obala je prostrana i odlikuje je svetlucavi i pesak, dok je more upečatljivo tirkizne boje. Morsko dno je peskovito, tako da je boravak u plićaku udoban i prijatan. Do plaže se najčešće dolazi javnim prevozom iz Olbije ili Santa Tereza di Galure.

#10 Kala Galorice – raj za zaljubljene parove

Cala Galoritze spada u jedno od najromantičnijih mesta u Italiji. Do nje se može doći autom ili brodom. Jeftinija opcija je brod koji prevozi oko stotinak ljudi, a skuplja manji intimniji brod koji može biti rezervisan samo za nekoliko parova. Plaža se nalazi na listi Uneskove svetske kulturne baštine, zato brodovi ne smeju da se usidre blizu obale, već 300 metara dalje. Kristalno čisto i prozirno more, pećina dubine 30 metara i netaknuta priroda učiniće da se osećate kao na pustom ostrvu.

 

Sardinija obliuje mnogobrojnim lokacijama koje jednostavno ne smete propustiti. Ovo je bila lista TOP 10 najlepših plaža Sardinije po našem mišljenju, a svoje favorite možete podeliti sa nama u sekciji za komentare.

Ostavite odgovor