Vikend na Staroj planini

Vikend na Staroj planini predstavlja jedinstvenu priliku da neposredno doživite lepotu ovog dragulja među svim srpskim planinama. Priroda je učinila svoje, pa se Stara planina može pohvaliti definitivno najlepšim pejzažima. Njih čine netaknuta priroda i bujne šume, prostrani proplanci i izazovni vrhovi, rascvetana proleća i bajkovite zime. 

Mnogi delovi Stare planine još uvek nisu sasvim istraženi, te je pitanje kakve još potencijale krije ovaj planinski masiv.

Geografski položaj

Stara planina

foto: agencija balkanroads.rs

 

O tome koliko je Stara planina posebna i drugačija od ostalih srpskih planina govori i specifičan geografski položaj. Smeštena je na površinama dveju država – u Srbiji i u Bugarskoj, pa se neretko naziva njihovom prirodnom granicom. Deo planinskog venca koji se nalazi u Srbiji obuhvata njen jugoistočni deo, a administrativno pripada opštinama Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Stara planina se prostire na nadmorskoj visini između 1. 100 i 1.900 metara nadmorske visine. Najviši vrh u Srbiji je Midžor sa 2.196 metara nadmorske visine, a u Bugarskoj je to Botev (2.376 m).

Možda niste znali, ali reljef Stare planine, raznovrstan i razuđen, učinio je ovu planinu važnom ne samo za Srbiju, već i za čitavo Balkansko poluostrvo. Ono je upravo po ovoj planini dobilo naziv, jer je drugi naziv Stare planine Balkan. U pitanju je reč persijskog porekla i prevodi se kao „brdoviti kraj”. Najzad, da ne izostavimo još jedan važan podatak – godine 1997. Stara planina je proglašena Parkom prirode, što turiste naročito obavezuje da se odgovorno ponašaju kada se nađu na njoj.

Stanovnike opština kojima Stara planina pripada razdvaja svega desetak kilometara od ovog prirodnog bogatstva. Što se tiče većih gradova, iz Niša se najbrže stiže (70 km), dok iz Novog Sada predstoji put dug 410 km, a iz Beograda 330 km. 

Ostali vrhovi Stare planine

Vikend na Staroj planini

foto: unsplash.com/bogdan-najdanovic

Ako ste zaljubljenik u rekreativna planinarenja ne propustite priliku da pored Midžora istražite i ostale vrhove Stare planine. Na listi najlepših prvo mesto zauzima Babin zub (1.758 m), čiji su fascinantni predeli zaštićeni kao prirodni rezervati. Duž planinskog venca na kome se nalazi Babin zub uzdižu se i drugi vrhovi: Tupanar (1.955 m), Bezimeni vrh (1.854 m), Prilepski vrh (1.906 m), Žarkova čuka (1.848 m). Od ostalih vrhova Stare planine treba pomenuti Orlov kamen (1.994 m), Oštru čuku (1.318 m), Pilj (1.467 m), Mramor (1.759 m), Krvave bare (1.810 m), Stražnu čuku (1.772 m). Odmah posle Babinog zuba vrh Tri čuke (1.937 m) važi za najlepši i najatraktivniji vrh Stare planine. Od očiju turista krije se pomoću zabačenih i strmih kotlina, pa nije baš preporučljivo da ovaj vrh osvajate zimi i naročito ne bez pomoći nekoga ko dobro poznaje put.

Raskošne flora i fauna su simbol Stare planine

Ono što Staru planinu čini najlepšom i tako posebnom jeste raskošnost flore i faune. Na površini oko 143.000 hektara raste preko 1.200 vrsta biljaka, živi oko 30 vrsta sisara, 150 vrsta ptica gnezdarica, 6 vrsta vodozemaca i 175 vrsta leptira, od kojih su 22 vrste novootkrivene. I tu nije kraj. Na padinama Stare planine rastu neke od retkih i najlekovitijih biljaka na svetu. Raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta bila je presudna da ova planina postane najveće zaštićeno područje u Srbiji. 

Idealno vreme za vikend na Staroj planini

Vikend na Staroj planini

foto: unsplash.com/dino-kajtez

Ne preterujemo ako kažemo da su sva četiri godišnja doba idealna zavikend na Staroj planini. Najbolje je odluku doneti u skladu sa vašim interesovanjima i očekivanjima. Ako volite skijanje i želite savršeno zimovanje, onda će vas obradovati činjenica da je Stara planina prekrivena snegom skoro pet meseci godišnje. Pripremite se za oštar mraz i temperature u minusu, jer je zima na Staroj planini izuzetno hladna. Ako ipak ne želite da uživate u zimskoj idili, kasno proleće i prvi letnji dani su godišnja doba kada priroda, u punom procvatu, čini ovu planinu rajem na zemlji. 

Posetite najlepše srpske vodopade

Rosomački lonci

foto: Kristina Stepanić

U proleće i leto Stara planina pruža magične pejzaže. Pored bujne vegetacije toj magiji doprinose i sve njene vode, tačnije tri jezera, desetine većih i manjih reka, veliki broj potoka i izvora. I tu se nestvarni prizori ne završavaju. Na Staroj planini nalaze se možda i najlepši vodopadi Srbije, a zajedno čine skoro trećinu svih vodopada u Srbiji. U pitanju su Tupavica, Čunguljski skok, Koprenski vodopad, vodopad Bigar, Piljski vodopad, Kaluđerski skok (najviši u Srbiji sa čak 232 m visine). Prizori koji pružaju ovi vodopadi su neverovatni pa ako ste u prilici da ih posetite ne zaboravite i da ih fotografišete. Takođe, za potpuni doživljaj lepota Stare planine na listi atrakcija obavezno pribeležite i kanjon Rosomače, poznatiji kao Rosomački lonci

Zimski sportsko-rekreativni sadržaji

Stara planina je najveći planinski masiv u jugoistočnom delu naše zemlje, a pet meseci zime uticalo je na razvoj zimskog turizma. Naravno, skijanje je najzastupljenija sportsko-rekreativna aktivnost. U okviru planinskog vrha Babin zub sagrađen je jedan od najpoznatijih i najvećih staroplaninskih skijaških centara „Babin zub”. Čine ga staze na lokacijama Sunčana dolina, Markova livada i Konjarnik, na kojima svake zime uživa hiljade skijaša svih kategorija, dok ljubiteljima ekstremnijih sportova na raspolaganju stoji staza za slobodnu vožnju. Stara planina se može pohvaliti i prvom srpskom gondolom, koja je i dalje u funkciji, a nalazi se na lokaciji Jabučko ravnište.

Ostavite odgovor