Petra u Jordanu – ulaznice, saveti za obilazak, istorija

Po ugledu na Sedam svetskih čuda starog sveta, 2007. godine održano je međunarodno takmičenje za isti broj čuda novog sveta. Inicijator takmičenja bio je osnivač NOWC-a (New Open World Corporation), Bernard Veber. Pravo na učešće imale su građevine završene do 2000. godine uz uslov da postoje u očuvanom stanju, bez obzira kada su sazidane. Mogao je da glasa bilo ko, SMS-om, telefonom ili preko veb-sajta organizatora. Proglašenje pobednika održano je u Lisabonu, 7. 7. 2007.  godine, u znaku broja “7”. Na tom spisku našli su se Koloseum, Čičen Ica, Hrist Spasitelj u Rio de Ženeiru, Maču Pikču, Kineski zid, Tadž Mahal i Petra. Petra u Jordanu je svojevremeno bila prestonica Nabatejskog carstva, centar trgovine i odredište karavana. Poznata je pod nazivom “Crveni grad”, jer se celokupno prostranstvo od 264 km2 prostire na crvenim stenama, sa građevinama uklesanim u njih.

Jordan je jedna od bližih i pristupačnijih dalekih destinacija. Kada odlučite da ga posetite, osim drevne Petre, posetite gradove Aman, Akabu, Jeraš, pustinju Vadi Rum i Mrtvo more. Svakako da je Petra najposećenija atrakcija ove bliskoistočne zemlje. Kada obići Petru, kako kupiti ulaznice, šta videti u okviru kompleksa i gde naći smeštaj u blizini – saznaćete u nastavku teksta.

Petra u Jordanu – jedno od Sedam svetskih čuda novog sveta

Petra u Jordanu

foto: Maja Ignjatović

Petra se nije slučajno našla na listi Sedam čuda novog sveta. Osim impozantnih građevina, za ovo mesto konkurisala je i bogatom istorijom. Nalazi se u blizini Mrtvog mora, na 800 metara nadmorske visine, u blizini planine Džabal Al-Madah. Područje oko Petre bilo je naseljeno i pre Nabatejaca, a neki spisi govore da potiče iz 7000. godine pre nove ere. Prestonica Nabatejskog carstva postaje u 4. veku p. n. e. Nabatejci su bili trgovački narod koji se privikao na život u ogolelim pustinjama. Napade neprijatelja su odbijali zahvaljujući snalaženju na planinskom terenu. Skupljali su kišnicu, klesali kamen i bavili se poljoprivredom. Petra je procvetala u 1. veku, kada je u njoj živelo oko 20.000 ljudi. Nabatejsko carstvo postalo je vazalna država u okviru moćnog Rimskog carstva (Arabia Petre). Nakon pojave pomorskih puteva i zemljotresa u 4. veku, značaj Petre opada. Zapadu je postala poznata nakon arheoloških otkrića 1812. godine.

Saveti za obilazak kompleksa od 264 km2

Petra u Jordanu

foto: pixabay.com

Petra u Jordanu se od 1985. godine nalazi na listi Uneskove svetske kulturne baštine. Zbog ogromnog prostranstva, savetuje se da obilazak podelite u dva ili tri dana. Imajte na umu da samo od centra za posetioce (na ulazu u kompleks) do Sika, prolaza koji vodi ka Riznici, ima 2.5 km. Taj deo možete prepešačiti ili ići “kočijama” uz truckanje točkova preko kamenja. U svakom slučaju spremite udobnu obuću i slojevito se obucite. Postoji 8 različitih tura kroz nekadašnju prestonicu Nabatejskog carstva. Izaberite onu koja je u skladu sa vašom kondicijom i vremenom koje imate za obilazak Petre. Mi preporučujemo sledeće:

  • Al-Kubtha Trail – ruta od centra za posetioce do vidikovca kod Riznice. Za nju je potrebno oko 4-5 sati i poprilično je naporna. Videćete “ulične fasade”, teatar u steni, prolaz od crvenih stena nalik kanjonu Kolorada – Sik, kraljevske grobnice, spektakularnu Riznicu u steni i vidikovac sa “pogledom od milion dolara”.
  • Ad Deir – glavna ruta – ruta od vizitorskog centra do Ad Deira, manastira iz 3. veka pre Hrista. Za obilazak treba izdvojiti oko 6 sati. Poprilično je laka za savladavanje, osim 829 stepenika pre manastira. Možete odmoriti na kraju rute, pojesti nešto i popiti piće. Usput ćete se upoznati sa lokalnim stanovništvom koje prodaje razne suvenire, čuva stoku ili vuče magarce koji pomažu turistima da dođu do cilja.
  • Glavna ruta – ruta od ulaza do Devojačke palate. Za nju je potrebno oko 2 i po sata i zaista je prilagođena svima, bez obzira na kondiciju. Najtraženija je ruta koja se ovde organizuje i duž koje ćete posetiti Sik, Riznicu, Kraljevsku grobnicu, Ulicu kolonada i Devojačku palatu.

Ulaznice za Petru – dnevna i noćna poseta

Petra - Riznica

foto: Maja Ignjatović

 

Ukoliko planirate da obiđete Petru, možete kupiti individualne ulaznice bez vodiča. Međutim, kako biste se upoznali sa neverovatnim pričama iz perioda pre nove ere do današnjih dana i kulturom naroda koji živi na ovim prostorima, angažujte lokalnog vodiča. Petru možete posetiti tokom dana i izabrati neku od ruta koje smo naveli, a pravi doživljaj je noćni obilazak. Ulaznice možete kupiti unapred, ali i na licu mesta. Jedan jordanski dinar vredi 0,8 evra. Cena dnevne ulaznice za posetioce koji su smešteni u hotelu u Petri je 50 jordanskih dinara, za dvodnevnu posetu treba izdvojiti 55 JD, a za trodnevnu 60 JD. Za sve ostale cena je 90 jordanskih dinara po danu. Deca do 12 godina starosti ne plaćaju ulaznice.

Cene vodiča zavise od rute. Za glavnu rutu dužine 4 km vodič košta 50 JD, a za ostale ture 100 JD. Ako vas mrzi da pešačite, club-car možete iznajmiti do Riznice po ceni 15 JD po osobi. Povratna karta košta 25 JD. U jedno vozilo može stati maksimalno 5 osoba.

“Petra by Night” je poseban događaj, kada je kompleks ukrašen sa oko 1.500 sveća koje daju mističnu svetlost. Tura traje 2 sata i organizuje se ponedeljkom, sredom i četvrtkom u 20.30 h. Ulaznice je moguće kupiti sat pred ulazak. Za decu do 10 godina ulaz je besplatan.

Kako stići i gde odsesti?

Ukoliko dolazite na jednodnevnu turu u Petru iz Amana, glavnog grada Jordana, možete to učiniti jutarnjim busom kompanije “JETT” u 6.30 h. U 10.30 h stižete u Petru. Povratak je organizovan u 17 h tokom letnje, odnosno u 16 h tokom zimske sezone. Ukoliko ste smešteni u Akabi, turističkom mestu na obali Crvenog mora, do Petre možete doći busom za 2 sata. Međutim, najbolja varijanta je da prenoćite u Vadi Musi (Wadi Musa), gradiću u kome se nalazi Petra. Vadi Musa je pun hotela, restorana, brze hrane, poslastičarnica i kafića. Iskoristite priliku da probate lokalne specijalitete: ćevape od kamile, falafele, šavarmu, baba ganuš, arabijsku salatu, manakiš – arabijsku picu, mansaf, baklave itd. Jordanske noći sa pogledom na drevnu Petru biće čarobne.

Ostavite odgovor