Prirodna čuda Srbije – najbolje ideje za izlete

Razasuta šumovitim brdima, zaštićenim parkovima, neverovatnim vidikovcima, kanjonima, rekama i jezerima, naša zemlja se ponosi netaknutom prirodom i obiljem očaravajućih pejzaža. U redovima koji slede čekaju vas najbolje ideje za izlete, koje su ujedno i podsetnik na neka prirodna čuda Srbije. Lista, naravno, nije potpuna, ali ukoliko ste ljubitelj prirodnih neobičnosti, obavezno počnite od destinacija koje vam predlažemo u nastavku teksta. Aktivirajte sva svoja čula i doživite prirodna čuda naše zemlje u njihovom punom sjaju. Na vama je da produžite spisak predloga…

#1 Đavolja varoš – mistična dolina okamenjenih svatova

Među najvećim prirodnim znamenitostima Srbije nalazi se Đavolja varoš, smeštena na obroncima Radan planine. Čak i da nije na listi destinacija koje mogu da pariraju najvećim svetskim čudima prirode, mesto koje nosi ovakvo ime zasigurno bi bilo vredno posete. U pitanju je svojevrsna „zbirka“ od više od dve stotine najneobičnijih formacija stena. Njihove visina varira od 2 m do 15 m. Ove kamene formacije nastale su vekovnim procesom erozije, ubrzanim usled seče šuma. Još jedan prirodni fenomen ove destinacijе predstavlja izvor kisele vode sa veoma jakom mineralizacijom.

Mnoge legende vezuju se za ovo jedinstveno i mistično mesto, a kako sam naziv lokaliteta kaže – đavo je glavni lik u svakoj od brojnih varijanti. Prema jednoj od njih, kamene figure zapravo predstavljaju okamenjene svatove, koje je đavo obrlatio, u nameri da venča brata i sestru. Bog ih je zatim, da bi sprečio rodoskrvnuće, skamenio. Ovi „okamenjeni svatovi“ danas privlače brojne turiste, kako širom Srbije, tako i iz celog sveta.

#2 Vratnjanske kapije – prirodna čuda Srbije, retke pojave u svetu

Prirodna čuda Srbije - Vratna

foto: balkanroads.rs/ Miloš Janković

Na samo 38 km od Negotina možete uživati u jednom nesvakidašnjem bogatstvu za oči i neobičnom prirodnom fenomenu. Мalo koja zemlja može da se pohvali impozantnim kamenim lukovima, ostacima nekadašnje džinovske pećine kroz koju je u davna vremena proticala reka. Vratna, skriveni biser istočne Srbije, ima čak tri mosta od prirodnog kamena (Veliki, Suvi i Mali prerast), od kojih je svaki jedinstven na svoj način. To su najveći prirodni kameni mostovi u čitavoj Evropi.

Ove gigantske stene nalaze se u kanjonu istoimene reke i veoma su retke pojave u svetu. Velika i Mala kapija su nastale kada je reka Vratna koja protiče ovuda izazvala urušavanje krova pećine, pre nego što je ustupila mesto uticaju erozije. Suva prerast, u geološkom smislu najmlađa, nastala je, za razliku od njih, poniranjem reke, a pećine u njenoj blizini privlače posebnu pažnju speleologa. U podnožju ovih kapija nalazi se i manastir Vratna, iz 14. v., danas aktivan ženski manastir.

#3 Rosomački lonci – srpski kanjon Kolorada

Prirodna čuda Srbije

foto: privatna arhiva

Rosomački lonci kriju se u  netaknutoj prirodi istočne Srbije i samo su još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo da se uputite na izlet ili provedete vikend na Staroj Planini. Ono što ovaj kanjon u blizini Pirota čini posebno atraktivnim jeste mnoštvo „kazanstih“ građevina sa virovima u njima. Na pojedinim mestima širina ovih „lonaca“ dostiže čak 4 m, a maksimalna temperatura vode je svega 5 stepeni. Reka Rosomača napravila je pravo čudo ostavivši za sobom slojevite litice kanjona. Ovaj „srpski Kolorado“, poznat i kao „Arizonа usred Balkana“ pravi je raj za sve one koji vole netaknutu prirodu i adrenalinske avanture! Sam pogled na slojevite litice kanjona dovoljan je da ovaj spomenik prirode stavite na listu mesta koja obavezno morate posetiti. U blizini možete videti i Crkvu Svetog Đorđa iz 16. veka, sa živopisom iz 1844. godine.

#4 Meandri Uvca – kraljevina beloglavog supa

Meandri Uvca

foto: Maja Ignjatović

Ukoliko do sada to niste već učinili, onda je krajnje vreme da posetite specijalni rezervat prirode Uvac, mnogima omiljenu destinaciju u Srbiji. Reka Uvac odgovorna je za verovatno najveličanstveniji  i najinspirativniji prizor prirodnog bogatstva u Srbiji. Čudesni meandri Uvca, zaštitni znak ovog rezervata, najbolje se mogu videti iz ptičje perspektive. Međutim, i pogled sa nekog od brojnih vidikovaca biće dovoljan da dočara njihovu veličanstvenost. Mi vam preporučujemo da to bude jedan od najatraktivnijih i najlepših vidikovaca u Srbiji – Molitva, koji se nalazi na 1.247 m nadmorske visine.

Više pešačkih staza vodi pored brojnih vidikovaca (pored spomenute Molitve, to su i Ledeni vidikovac, Vaganica, Mali krš, Repetitor itd.) i oko kanjona, nudeći obilje mogućnosti za posmatranje retkih ptica.  Stene kanjona su prirodno stanište izuzetno retkog beloglavog (ili evroazijskog) supa. Upravo na Uvcu nalazi se njihova najveća gnezdeća kolonija u Srbiji. Ne zaboravite da na ovaj izlet ponesete dvogled, kako biste videli njihova gnezda, postavljena po skoro vertikalnim stenama koje okružuju jezero. Zaista ne postoji nijedan razlog da ne uživate u pogledu kao sa razglednice i posmatranju moćnog leta beloglavih supova.

Nikako nemojte propustiti izlet brodićem i obilazak Ledene pećine, još jednog prirodnog fenomena (sa stalnom temperaturom od 8 stepeni, tokom cele godine). Dok budete krstarili jezerom, osećaćete se kao da nikada niste videli ništa slično smaragdnozelenoj boji ove vode. Zanimljivo je da je preko jezera nekada postojao i kameni most, kao i karavanski put koji je vodio od Dubrovnika do Istanbula.

#5 Deliblatska peščara – evropska Sahara

Da li ste znali da je Srbija već skoro dvanaest hiljada godina dom najvećoj pustinji u kontinentalnoj Evropi? Banatska ili Deliblatska peščara nalazi se na krajnjem jugoistočnom delu Panonske nizije, na pola puta između Pančeva i Vršca. Od prestonice je udaljena oko 100 km. Za ljubitelje prirode, ova evropska Sahara je nezaobilazna destinacija za izlet. Većim delom pošumljeno, zbog svoje jedinstvene flore i faune, ovo područje je postalo specijalni rezervat prirode.

Zagajička brda, koja se nalaze na obudu Deliblatske peščare, predstavljaju njenu zelenu oazu. Smenjivanje šumovitih predela i pravih pustinjskih pejzaža je ono što ih čini toliko jedinstvenom. Dok budete pešačila ovim čarobnim talasastim brdima, imaćete utisak da se nalazite u zemlji hobita. Ukoliko želite da napravite jedan od najboljih izleta u Srbiji, ljubitelj ste prirode i pešačenja, a uz to ste još i strastveni fotograf, idealno vreme da se uputite na Zagaijčka brda jeste u maju, ali i oktobru, kada neverovatno podsećaju na pejzaže Toskane.

Ostavite odgovor