Šta obići u Maroku?

Ukoliko želite da upoznate drugačiju kulturu, kraljevske gradove, da u istom trenutku gledate osunčane palme i snežne vrhove Atlasa, da prenoćite u pustinji i kupate se u okeanu, Maroko je savršena zemlja za vas. Oduševiće vas energija na pijacama (sukovima), predivni pejzaži i noćne „predstave” na trgovima. U nastavku teksta podelićemo sa vama informaciju šta obići u Maroku i kako poneti sa sobom najlepše uspomene iz ove afričke zemlje.

#1 Kraljevski gradovi Maroka – Marakeš, Rabat, Fes i Meknes

Fes - kraljevski gradovi Maroka

foto: unsplash.com

Maroko je po državnom uređenju kraljevina, a četiri grada nose epitet „kraljevski”. To su prestonica Rabat, Marakeš, Fes i Meknes. U njima je izraženo francusko kulturno nasleđe koje se prepliće sa uticajem arapske kulture. Oduševiće vas specifična arhitektura, stari gradovi (medine), pijace (sukovi), mirisi začina i neposredni i opušteni domaćini. Svaki od ova čeiti grada ima specifičan šarm.

Marakeš je, po mišljenju mnogih turista, najlepši marokanski grad. U podnožju planine Atlas crvene se zidine Medine, ali i blješte moderni bulevari oko nje. Unutar starog grada možete se cenjkati na pijacama, piti sveže sokove, izgubiti se u lavirintu ulica i uživati u domaćim specijalitetima na terasama restorana sa pogledom na najveći trg u zemlji – Džema el Fna. Kada padne noć, ovaj trg postaje nešto nalik našim vašarima. Osim dobrog jela možete uživati u uličnim performansima krotitelja zmija, gatara, plesača, bubnjara, gutača vatre. U Marakešu ne smete propustiti fotogenična mesta kao što su džamija Koutoubia, bašta Majorelle sa predivnim kaktusima, palate Bahia i El Badi, grobnice Saadian i vrtove Menara.

Rabat je glavni grad Maroka. Uz prelepi stari grad, u njemu ne smete propustiti Mauzolej Muhameda V, Hasanovu kulu, zoo-vrt i Andaluzijske vrtove.

Fes je poznat po najvećoj medini na svetu u kojoj ima oko 10.000 ulica. Kroz ovaj lavirint je najbolje da prođete sa lokalnim vodičem, koji će vas upoznati do detalja sa kulturom Maroka. U celom starom gradu pratiće vas miris kože. U istočnom delu stare medine Fesa nalazi se najveća štavionica kože Chouara Tannery iz 11. veka.

Kada je sultan Mula Ismail odlučio da prestonicu iz Fesa prebaci u Meknes, počela je izgradnja palata, kapija, džamija i medresa. U ovom gradu danas se nalazi najveći palatni kompleks u zemlji. Sultanov mauzolej, rimsko arheološko nalazište, Muzej marokanske umetnosti i, naravno, Medina, nezaobilazne su atrakcije u gradu.

#2 Esaura – tragovima Igre prestola

Šta obići u Maroku

foto: unsplash.com

Kada se pitate šta obići u Maroku, svi će vam reći da, pored kraljevskih gradova, ne smete propustiti ni Esauru. Ovaj plavo-beli grad na obali Atlantskog okeana, koji se nekada zvao Mogador, krase umetničke galerije, restorančići u rijadima, jata galebova i usidreni čamčići. Svi ljubitelji planetarno popularne serije „Igra prestola” prepoznaće mesta na kojima su snimane neke od nezaboravnih scena. Ukoliko iz Marakeša putujete do Esaure, staćete pored drveta argana na koje se penju koze. Drvo argana proizvodi voće koje liči na smežuranu maslinu i javlja se svake godine oko juna. Interesantno je da žene iz naroda Berberi skupljaju izmet koza i onda iz njega vade nesvarene plodove od kojih se pravi arganovo ulje.

#3 Uzud vodopadi – impoznatna priroda i majmuni

Šta obići u Maroku - Uzud vodopadi

foto: pixabay.com

Uzud vodopadi u planini Atlas su drugi po veličini vodopadi u Africi (110 metara visine) i stanište su makaki majmuna. Možete se okupati, voziti se čamcem, ručati sa pogledom na vodopade, prošetati oko stabala maslina i fotografisati smešne majmune. Samo pazite da vam nešto ne otmu.

#4 Šefšauen – plavi grad

Šefšauen Maroko

foto: pixabay.com

Najfotogeničniji grad u Maroku je sasvim sigurno Šefšauen. Plava boja zidova i ulica ukrašenih cvećem biće idilična scenografija za fotografije pogodne za deljenje na društvenim mrežama. Osim prelepe plave boje, Šefšauen je poznat i po potoku Ras el-Ma na severoistočnom kraju mesta. U dnu kanjona pored rečice nalazi se niz restorančića i kafeterija, mesta gde može da se kupi sveže ceđeni sok od pomorandže i žutog nara. Možete videti žene koje u potoku peru veš.

#5 Kazablanka – najveći grad u Maroku

Kazablanka

foto: pixabay.com

Kazablanka je najveći marokanski grad koji najviše od svih podseća na evropske metropole. Glavna je luka u zemlji i njen finansijski centar. Za turiste nije posebno zanimljiva, ali svakako ne treba zaobići džamiju Hasana II (u koju možete ući samo sa vodičem). Njen minaret od 210 metara je najviši na svetu, a do njegovog vrha ide se liftom. Izgrađena je na samoj obali okeana i prizor kada je zapljuskuju talasi Atlantika je zaista neverovatan. Kultni film „Kazablanka” iz 1942. godine sa Ingrid Bergman i Hemfrijem Bogartom popularizovao je Rick’s Café. Danas možete posetiti istoimeni kafe sa motivima iz čuvenog filma.

Još neke preporuke šta obići u Maroku

Šta obići u Maroku - Sahara

foto: unsplash.com

Ukoliko imate dovoljno vremena prilikom posete Maroku, možete još obići i Agadir, turističko mesto na obali Atlantskog okeana. U njemu možete videti džamiju Muhameda V, Park krokodila, Medinu i živopisni suk El Had. Tanger ili Tandžir je još jedan zanimljiv grad koji je najbliži evropskom kontinentu. Smešten je uz Gibraltarski moreuz, a u njegovoj blizini nalaze se Herkulove pećine. Ljubitelji planinarenja mogu otići na hajking do vrha Atlasa, a zaljubljenici u film ne smeju propustiti marokanski Holivud – Qaurzazete. Kao i u svim zemljama servenog dela Afrike, jedna od većih atrakcija je vreme provedeno u pustinji Sahara. Zanimljive ture se organizuju iz Marakeša i Fesa, uz posetu berberskim selima, degustaciju tradicionalnih jela i jahanje kamila.

Ostavite odgovor