Početna » Najlepša jezera u Evropi

Najlepša jezera u Evropi

Kada je u pitanju turistički potencijal Evrope, do izražaja posebno dolazi prirodna lepota jezerskih destinacija kojima je ovaj kontinent prošaran. Živopisni Alpi, bajkovita sela i nacionalni parkovi kriju u sebi najlepša jezera u Evropi. Ukoliko ste u potrazi za magičnim iskustvom tokom svojih (pro)putovanja, evo koja od njih posebno preporučujemo vašoj pažnji.

#1 Ženevsko jezero – ogledalo bajkovitih švajcarskih Alpa

Najlepša jezera u Evropi

foto: pixabay.com

Ženevsko jezero, smešteno ispod prelepog planinskog lanca Alpa, jedno je od najpoznatijih i najlepših jezera u Evropi. Ime je dobilo po najvećem švajcarskom gradu koji se nalazi u blizini – Ženevi. Istovremeno, ovo je i najveće švajcarsko jezero. Atraktivna sela, gradovi i srednjovekovni zamkovi upotpunjuju bajkovit ambijent koji okružuje obale ledničkog jezera koje dele dve države – Švajcarska i Francuska.

U obliku polumeseca, okruženo Alpima i terasastim vinogradima – Ženevsko jezero sa svojom kristalno ledeno plavom bojom prostrujaće vašim nervima pri svakom sećanju na njega koje budete poneli sa sobom. Istovremno, prožimaće vas najprijatnijim osećajem topline, koji će vas mamiti da mu se ponovo vratite. A u njemu možete uživati tokom cele godine. Pored toga što je savršena destinacija za skijanje, tu je i zip-lajn avantura. Možete iznajmiti čamac i na taj način uživati u istraživanju jezera i pejzažima koji oduzimaju dah.

#2 Komo – „italijanski Versaj”

Jezero Komo

foto: pixabay.com

Iako se u Italiju uglavnom putuje radi istraživanja njene istorijske, kulturne i umetničke strane, svakako da se ne smeju ignorisati ni njene prirodne lepote. Kada su u pitanju najlepša jezera u Evropi, nemoguće je pisati o njima a ne spomenuti jezero Komo. Jedno je od najlepših, ali i najdubljih jezera na ovom kontinentu (410 m). Na njegovom obodu nalaze se razbacana šarmantna sela i gradovi. Grad Komo, koji je jezeru i dao ime, Belađo i Varena važe za najpopularnije destinacije. Da biste najlepše severnoitalijansko jezero doživeli u njegovom najboljem izdanju, napravite izlete brodom ili čamcem i obiđite neka od okolnih mondenskih mesta i odmarališta, koja čitav pejzaž čine toliko živopisnim. S razlogom nosi epitet „italijanski Versaj”.

Mnoge slavne ličnosti zaljubile su se na prvi pogled u ovaj italijanski komad raja (Džordž Kluni i Madona samo su neke od njih), te danas kraj ovog idiličnog i elegantnog jezera imaju sopstvene vile. Ali nisu samo holivudske zvezde ostale očarane lombardijskim pejzažom ovog jezera. To su svojevremeno bili i brojni umetnici, književnici i kompozitori (poput Flobera, Rosinija, Verdija…).

#3 Halštat – najfotogeničnije jezero Austrije

Halštat - najlepša jezera u Evropi

foto: Marija Mirković

Austrijska jezera generalno važe za najlepša i najbajkovitija, zbog čega i ne čudi činjenica da su u poslednje vreme jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi. Vašoj pažnji posebno preporučujemo Halštat, jedno od najfotogeničnijih jezera, koje je okruženo alpskim planinama i atraktivnim austrijskim selima, podjednako bajkovitim u svim godišnjim dobima. Jezero Halštat upravo je i dobilo ime po istoimenom, slikovitom, malom alpskom selu, pored kojeg se nalazi, a koje je posebno poznato po arheološkom nalazištu keltske kulture. Pod zaštitom je Uneska, a u njemu možete videti brojne kulturno-istorijske znamenitosti: protestantsku crkvu iz 1505. godine (jedan od najčešćih motiva na razglednicama i fotografijama), zatim jedan od najstarijih rudnika soli na svetu, podzemno groblje Karner sa kosturnicom iz XVI veka i Halštat muzej, koji sadrži najveću kolekciju halštatske kulture na svetu.

Obavezno iznajmite čamac i provozajte se jezerom, jer će to definitivno biti najlepši utisak i doživljaj koji ćete poneti sa sobom. Na prelepom vidikovcu Hallstatt skywalk – Welterbeblick možete napraviti sjajne fotografije, a do njega se stiže žičarom ili peške. Ne propustite priliku da u obližnjem restoranu Rudolfsturm probate jedan od najlepših austrijskih slatkih specijaliteta – štrudlu s jabukama (Apfelstudel).

#4 Zašto se Plitvička jezera ubrajaju među najlepša jezera u Evropi?

Plitvička jezera

foto: pixabay.com

Plitvice su najstariji nacionalni park u jugoistočnoj Evropi, a jezera s razlogom su najpopularnija turistička atrakcija u Hrvatskoj. Plitvička jezera, kojih ima ukupno čak šesnaest, povezana su nizom impozantnih vodopada i kaskada, kojima se ponosno šepure i predstavljaju pravi prirodni fenomen. Čitav kompleks je podeljen na dva segmenta – Gornja i Donja jezera.

Park je otvoren tokom cele godine, ali je najposećeniji tokom jula i avgusta. Bilo da je prekriven snežnim pokrivačem ili prostrt nepreglednim zelenilom i tirkizno-azurnim plavetnilom – podjednako je očaravajuć tokom svih godišnjih doba. Tokom različitih delova dana, zbog svetlosti koja na vodu pada pod različitim ugovima usled promene položaja sunca, jezera menjaju najneverovatnije boje. Posebno je zanimljivo što u ovom nacionalanom parku možete videti i veliki broj divljih životinja. Prisutni su jeleni, divlje svinje, medvedi, vukovi i retke vrste ptica.

#5 Bled – „gorsko oko“ u podnožju Julijskih Alpa

Bled

foto: Maja Ignjatović

I ovo ledničko jezero u severozapadnoj Sloveniji, u podnožju Julijskih Alpa, nesumnjivo je među najlepšim jezerima Evrope. Malo šumovito Bledsko ostrvo nasred smaragdnog jezera svakako je njegova najveća atrakcija. Crkva Uspenja iz XVII veka i njen istaknuti barokni toranj sa satom zaštitni su znak ovog živopisnog ostrva. Prelepi zamak, nalik na dvorac iz bajke, koji se nalazi iznad grada Bleda, na vrhu litice, krije najlepši pogled na Bledsko jezero – savršeno prostranstvo mirne, bistre plavo-zelene vode, okruženo alpskim planinama.

Bledsko jezero svakako nije jedino koje treba da posetite ako vas put nanese u Sloveniju, premda je najpopularnije i najfotogeničnije na društvenim mrežama. Ne propustite priliku da posetite i vrhunac Triglavskog nacionalnog parka – jezero Bohinj, koje ništa manje ne zavređuje vašu pažnju, kao i druga slovenačka jezera (Zelenci, Jasna i dr.).

#6 Crno jezero – plavet skrivena unutar Dinarskih Alpa

najlepša jezera u Evropi

foto: unsplash.com

Nisu samo najpopularna letovališta i najlepše plaže u Crnoj Gori ono što privlači turiste u ovu nama komšijsku zemlju. Pravo blago krije se tek u njenim planinama. Nacionalni park Durmitor, unutar Dinarskih Alpa, bogat ledničkim jezerima, krije jedno od najlepših u Evropi – Crno jezero kod Žabljaka. Crno jezero zapravo čine dve zasebne vodene celine, povezane uskim tokom: Veliko i Malo jezero, od kojih je Malo, zapravo, dublje, a Veliko, kako mu i sam naziv kaže, površinski veće.

Okruženo gustom borovom šumom i planinama, jedna je najpopularnijih destinacija za rekreaciju i hajking i glavna turistička atrakcija durmitorskog kraja. Ukoliko želite, možete iznajmiti čamac i proveslati po ovoj plaveti skrivenoj unutar Dinarskih Alpa.

Ostavite odgovor