Iz prve ruke: Saveti za put u Veneciju – prevoz i smeštaj

Kada smo na fakultetu učili o istoriji Italije, uvek su se dva grada-države izdvajale: Firenca i – Venecija. Ono što je Venceijansku državu činilo jedinstvenom svakako je i njeno geografsko uređenje. Stoga smo dečko i ja isplanirali put u Veneciju, da konačno mogu i vlastitim očima videti preko sto ostrva ispresecanih kanalima koji čine ovaj neverovatni grad. Zato sam odučila da napišem koji su to saveti za put u Veneciju što se tiče prevoza i smeštaja.

Ulaznica u Veneciju će se plaćati

Kada planirate put u Italiju i tražite koji su to saveti za put u Veneciju, jedan će vam posebno zapasti za oko. Još od septembra 2019. godine gradske vlasti u Veneciji najavljuju uvođenje takse za turiste. To je bio razlog više da je posetimo pre uvođenja ovog sistema. Za sada se očekuje proba početkom 2024. godine.

Cilj je da se spreči pojava dolaska previše izletnika (overtourism) koji opterećuju javne gradske sisteme. Time bi se i život oko 50 000 žitelja ovog grada olakšao.

Onima koji odsednu u samoj Veneciji, ulaznica je već uračunata u cenu smeštaja. Međutim, ulaznica se plaća i ako odsednete na okolnim ostrvima, poput Murana i Burana.

Smeštaj u Veneciji

Saveti za put u Veneciju - smeštaj

foto: pixabay.com

Najčešće opcije za smeštaj u Veneciji su u samom gradu, na kopnenom delu koji se zove Mestre i na nekom od okolnih ostrva: Lido, Murano i Burano.

Smeštaj u Veneciji je skup

Imajte na umu da je smeštaj u starom delu grada papreno skup i najjeftiniji je obično između 100 i 150 evra po osobi za noćenje na početku i kraju sezone (mart, april, septembar, oktobar). Van sezone, možete proći jeftinije za oko 25%. Svakako izbegavajte period venecijanskog karnevala u februaru jer su tada cene smeštaja slične kao u sezoni, ako ne i skuplje.

Mestre je idealna opcija kako biste uštedeli

Naša preporuka je da ipak odsednete u kopnenom delu Venecije, gde su noćenja mnogo povoljnija. Možete proći i do četiri puta jeftinije. Čak i kada platite taksu za ulazak u Veneciju koja će u probnom periodu iznositi 3-10 evra, na značajnom ste dobitku.

Ono što bi trebalo da proverite jeste da li je smeštaj dobro povezan sa ostrvskim delom Venecije. Dečko i ja smo odabrali ovu opciju jer je smeštaj imao sopstveni prevoz, a povratna karta je bila pet evra.

Okolna ostrva

Lido je blizu, ali nije toliko popularna opcija kao Murano i Burano, pa je smeštaj nešto povoljniji. Ipak nije onoliko povoljan kao što je to Mestre. Ali ima prelep pogled na Veneciju, a pritom možete i da se brčnete u Jadranskom moru. Plaže Lida su okrenute ka otvorenom moru, na suprotnoj su strani ostrva od luke koja gleda na lagunu, tako da nema bojazni od saobraćaja.

Murano i Burano stekli su, svaki iz svojih razloga, posebnu slavu među turistima. Shodno tome, smeštaj košta manje-više isto koliko i u Veneciji. Pošto je Burano malo dalje i vožnja vaporetom traje nekih pola sata do 45 minuta, često je moguće naći smeštaj koji je za oko 10% jeftiniji u odnosu na Veneciju. Ipak, tu razliku ćete nadoknaditi u ceni prevoza, tako da ćete otprilike potrošiti istu sumu.

Saveti za put u Veneciju – prevoz

Saveti za put u Veneciju - prevoz i smeštaj

foto: unsplash.com

Kada tek stignete u Veneciju ili njen kopneni deo koji se zove Mestre, malo je konfuzno snaći se dok ne pohvatate konce. Ali imajte na umu da su ova dva dela grada izuzetno dobro povezana, kao i okolna ostrva.

Dolazak iz Mestrea

Ukoliko odsednete na kopnenom delu Venecije, možete do ostrvskog dela doći na nekoliko načina.

Autobus

Autobuske linije 2 (polazi od železničke stanice Mestre), 4 i 5 (polaze iz centra Mestrea) dovešće vas do cilja preko Mosta slobode (Ponte della Libertà). Cena je evro i po po smeru po osobi, a vožnja traje dvadesetak minuta.

Tramvaj

Tramvajska linija T1 vozi vas od centra Mestrea do Pjacale Roma (Piazzale Roma). Ovo je brz način da stignete do ostrvskog dela, vožnja traje oko 15-20 minuta, a cena je 1,5 evra po osobi po smeru.

Česti štrajkovi

Ono što bi trebalo da proverite čim stignete jeste da li su u toku neki štrajkovi. Radnici Železnica Italije i gradskog prevoza su izuzetno nezadovoljni uslovima i štrajkovi su vrlo česta pojava. Nama se ovo desilo kada smo stigli u Mestre i morali smo da pešačimo 40 minuta do smeštaja.

Prevoz iz smeštaja

Ono što je sve to nadomestilo jeste činjenica da je smeštaj imao sopstveni prevoz direktno do Pjacale Roma u Veneciji. Povratnu kartu plaćali smo pet evra po osobi. Ovo nam je bila najbolja solucija jer je značilo da ne moramo da pešačimo do stanice gradskog prevoza, a potencijalno i još dalje.

Gradski prevoz u Veneciji – vaporetto

Kao i sve ostalo u Veneciji, i gradski prevoz je papreno skup. Jednokratna karta za gradski brodić (vaporetto) koja traje 75 minuta je devet i po evra, jednodnevna je 25, dvodnevna 35, trodnevna 45, a sedmodnevna 65 evra. Ove karte uključuju i vožnju do Murana, Burana i Lida, ali ne i prevoz do i od aerodroma, što se dodatno naplaćuje.

Kartu je moguće kupiti onlajn preko zvanične aplikacije za gradski prevoz AVM Venezia Official App. Jednom kupljena, karta će vam stajati u neiskorišćenim kartama, a aktivira se preko aplikacije.

Na određenim pristaništinima ne postoje graničnici i možete slobodno proći. Ipak, u većini slučajeva morate da validirate kartu i skenirate dobijeni QR kod da biste prošli rampu i ušli na pristanište. Mi ovo nismo baš odmah skontali, pa smo se nehotice malo švercovali i uštedeli dobrih 20 evra. Ups! (Iako je ušteda iskorišćena za finu klopu prilikom puta u Napulj, ovo vam ne savetujemo jer su kazne paprene.)

Čuvene gondole

Vožnja gondolom jeste nezaobilazno i nezaboravno iskustvo, ali je i skupo. Cena vožnje kroz Kanal Grande je 80 evra, odnosno 100 nakon 19h. I, uprkos opštem uverenju, većina gondolijera neće pevati dok upravlja gondolom.

Pogled na Kanal Grande po ceni jedne karte

Vaporeto na liniji 1 ide od Pjacale Roma sve do trga Svetog Marka i ima puno usputnih stanica, pa možete natenane uživati u vožnji kroz Kanal Grande. Vaporeto na liniji 2 ide istom rutom, ali je znatno brži. Trik je samo da na vreme ugrabite mesto napred kako vam drugi putnici ne bi zaklanjali pogled.

Traghetto – iskustvo gondole, samo znatno jeftinije

Reč traghetto na italijanskom znači trajekt. Ovi brodići koji podsećaju na gondolu zaprao su služili za prevoz radnika, a danas voze sa nekoliko lokacija duž Kanala Grande. Cena karte je dva i po evra po smeru, po osobi.

Razlika je što nemate privatnost gondole, dakle putnici sa kojima se tu zadesite putovaće tragetom s vama. Takođe, ovim plovilom upravljaju dva gondolijera.

I ono najbitnije, moraćete da održavate ravnotežu jer ćete tokom vožnje – stajati. Meni je ovo bilo daleko zanimljivije od vožnje gondolom upravo iz tog razloga.

Ukoliko planirate put u Veneciju, predlažemo da pročitate i naš tekst o tome šta neizostavno morate posetiti u Veneciji, a šta možete zaobići.

Ostavite odgovor