Mesta koja turisti treba da obiđu kada posete Srbiju

U deceniji koja je za nama Srbija je svrstana među omiljene destinacije za turiste tokom leta. S obzirom na činjenicu da se o našem noćnom životu već naširoko čulo, to i nije veliko iznenađenje. 

Za one koji eventualno ne znaju gde bi mogli lepo da se provedu, odlučili smo da izdvojimo nekoliko opcija za koje smo sigurni da će im se dopasti. Ukoliko želite da saznate gde to većina turista provodi vreme tokom posete Srbiji, pročitajte naš tekst do kraja. 

#1 Splavovi – za najluđi noćni provod

Srbija važi za jednu od zemalja sa najboljm noćnim izlascima, a u prvom planu se svakako nalaze splavovi Beograd kao i klubovi koje rado posećuju domaći i strani turisti. 

Naša komercijalna muzika je u velikoj meri ispraćena i obožavana širom sveta, te kad god stranci dođu u našu zemlju, obično su vrlo pripremljeni za svakodnevne izlaske. Zato, kada vam dođu rođaci ili prijatelji iz inostranstva – pravac na naše najpoznatije splavove za najbolji provod ikada!

#2 Ada Ciganlija – za divnu vožnju bicikla ili kupanje tokom sunčanog dana

Ada Ciganlija je savršeno mesto za odmaranje, rekreaciju i zdravu šetnju. Veliki broj šetača, biciklista i roleraša se svakodnevno može sresti na ovom divnom mestu. Ovde se takođe nalaze brojni kafići, restorani, pa i klubovi, koje možete posetiti ukoliko želite usput nešto da popijete, pojedete ili se uveče provedete.

Savršeno je mesto za roditelje sa decom s obzirom na činjenicu da na ovom mestu možete naći mnoštvo zabavnog programa i sadržaja za decu. Uz to, ovo prelepo jezero poseduje i mnogobrojne zanimljive opcije za one zavisne od adrenalina. 

Neke od takvih aktivnosti su svakako bandži džamp, avantura park, snoubord simulator, laser tag, žičara na vodi, sportsko penjanje na veštačke stene i ronjenje. Ako ste veliki avanturista, predlažemo vam da probate svaku od njih, jer smo uvereni da ćete u svima uživati. 

#3 Hram Svetog Save – najveći pravoslavni hram na Balkanu

Hram Svetog Save predstavlja najveći pravoslavni hram na Balkanu, koji se nalazi u Beogradu, na Vračaru. Visok je nešto manje od 80 metara, dok mu je površina zemljišta 3500 kvadratnih metara. Stil u kom je izgrađen jeste srpsko-vizantijski, a zbog svoje neverovatne visine vidljiv je iz svih delova grada.

Ispod nivoa zemlje, hram poseduje poseban objekat – Grobna crkva, izgrađena za Svetog kneza Lazara. Zlatna boja je glavna nijansa ovog prostora, te zaista opravdava viziju vizantijskog stila. Na platou ispred samog hrama je u svakom momentu veliki broj ljudi koji tu voli da provodi vreme.

#4 Nacionalni park Tara – najšumovitija planina Evrope

Naš nacionalni park Tara spada u najlepša mesta Srbije za odmor. Ova planina je najšumovitija od svih u Evropi, a nju čini veliki broj različitih biljnih vrsta – čal 1000. Na Tari možete da doživite mnoštvo prelepih izleta, počevši od manatira Rača ili možda Drvengada.

nacionalni-park-tara

Unsplash.com

Ovde nikako ne sme da se preskoči preukusna domaća hrana, na čijem je čelu kajmak, prženice, razne pite, pršuta, kao i njihov specijalitet – pastrmka. Nakon ovako predivnog jela, možete otići u obilazak nekog poznatog vidikovca – Crnjevska, Banjska stena, Bilješka cena, Sjenič ili Oluša.

#5 Sokobanja – najzanimljiva banja Srbije

Među najzanimljivijim i najposećenijim banjama kod nas je definitivno Sokobanja, smeštena u Zaječarskom okrugu. Svi znamo za jedan od naših omiljenih filmofa – Zona Zamfirova. Upravo se on snimao u poznatom turskom kupatilu koje se ovde nalazi.

Dok ste tu, posetite i Soko grad, koji se nalazi na otprilike 2 km udaljenosti od Sokobanje. Pored određenih znamenitosti, na ovom mestu možete naći i razne parkove i šume, kao i Bovansko jezero.

#6 Palićko jezero – omiljeno jezero naših ribolovaca

U blizini Subotice, na udaljenosti od 8 km od nje, smešteno je prelepo Palićko jezero, koje predstavlja najveće prirodno jezero u Srbiji. Turisti koji posećuju ovo mesto oduševljeni su Zoološkim vrtom Palić, gde se nalazi preko 60 različitih vrsta životinja. Pored životinja, ovaj vrt sadrži i botanički deo sa preko 260 vrsta biljaka. 

Samo jezero je jako bogato ribom, te je idealno mesto i za ribolovce koji vole da uživaju u lepom danu pored vode. Turisti smatraju da Palić spada među najjedinstvenije predele Srbije.

Ovde se svakako možete i kupati, kao i voziti bicikl i obavljati razne sportske aktivnosti. Naravno, kada završite s obilaskom ovog dela, možete se uputiti ka Subotici i prošetati njenim prelepim ulicama.

Nadamo se da vam se naš tekst svideo i da ste uspeli da odaberete neke od turističkih mesta u Srbiji koje biste voleli da posetite tokom odmora sa svojim bližnjima. Pokušali smo da odaberemo one najbolje, za koje smo sigurni da će se svima svideti. Želimo vam najlepši provod!

Ostavite odgovor