Putovanje u Moskvu – informacije i saveti

Novogodišnji praznici se bliže, a ljubitelji snega svakog trenutka očekuju pahulje kako bi predstojeća euforična idila dobila čarobnu notu. Jedan od idealnih načina kako da provedete novogodišnje praznike jeste da negde otputujete. Upoznavanje novih mesta i susret sa drugačijom kulturom od naše doneće vam mnogo novih iskustava. Ukoliko ste ljubitelji Rusije, jedinstvenih arhitektonskih spomenika, ruske zime i salate, onda je Moskva idealno mesto gde možete provesti novogodišnje praznike. Ukoliko ste se odlučili na putovanje u Moskvu, pročitajte naše informacije i savete.

Šta možete videti u Moskvi?

Putovanje u Moskvu

foto: pixabay.com

Moskva je jedinstven grad po mnogo čemu. Prestonica Rusije poznata je po kulturnim građevinama koje imaju dugu istoriju i specifičnu arhitekturu. Asocijacija na Moskvu je utvrđenje Kremlj, podignuto između 12. i 15. veka, koje tokom vekova simbolizuje je snagu i moć ruske prestonice. Kremlj je služio u različite svrhe tokom istorije. U vremenu kada je postojao Sovjetski Savez, bio je sedište Vlade. Lokacija Moskovskog kremlja je takva da se na jednoj strani nalazi Crveni trg, a na drugoj Aleksandrova bašta. Ne postoji turista koji se nije fotografisao pored Kremlja prilikom obilaska Moskve. 

Najpoznatiji gradski trg u Moskvi je Crveni trg. Ovo je mesto odakle obično počinje obilazak grada. Na njemu se nalaze prelepe crkve i hramovi, a posebno se izdvajaju Crkva Vasilija Blaženog i Hram Hrista Spasitelja. Crkva Vasiliija Blaženog je jedno od najlepših kulturnih zdanja koje možete videti u Moskvi, a kupole u različitim bojama pružaju jedan poseban osećaj ugodnosti i predstavljaju jedan od sinonima za Moskvu.  

Rusija i umetnost

Moskva - Crveni trg

foto: pixabay.com

 

Rusija je oduvek bila simbol za umetnost koja se najbolje oslikava kroz rusku operu i balet. Kako biste doživeli bar deo te umetnosti, posetite Boljšoj teatar, najveće rusko pozorište otvoreno 1825. godine. 

Da li biste mogli i pretpostaviti da je umetnošću obojen i moskovski metro? To je mesto koje obavezno treba videti i osetiti. Mnogi ga nazivaju arhitektonskim čudom ili podzemnom palatom. 

Moskva je grad koji ima mnogo muzeja i galerija. Najpoznatiji moskovski muzeji su: Državna galerija Tretjakov, Istorijski muzej u Moskvi, Centralni dom umetnika, Muzej kosmonautike, Muzej retro automobila, Muzej multimedijalne umetnosti, Muzej savremene umetnosti (kulture) u Moskvi „Garaža“. 

Priprema za putovanje u Moskvu

Putovanje u Moskvu

foto: pixabay.com

Zahvaljujući postojanju direktnog leta Beograd – Moskva, putovanje do ruske prestonice je jednostavno i brzo. U više termina tokom sedmice postoje letovi, tako da možete na vreme isplanirati svoje obaveze i rezervisati kartu za onaj termin koji vama najviše odgovara. Sama vožnja avionom od Beograda do Moskve traje oko 3 sata. Ono što olakšava pripremu oko putovanja jeste mogućnost onlajn rezervacije karata. Pogledajte red letenje na sajtovima Air Serbia i Aeroflot, jer samo direktnim letom ovih avio-kompanija možete ući u Rusiju. Ukoliko putujete na daleke destinacije, na primer na Šri Lanku, i presedate u Moskvi, iskoristite priliku za stop-over i obiđite moćnu prestonicu Rusije.

Ponesite dovoljno novca za putovanje u Moskvu

Moskva je poznata po odličnom noćnom provodu, ali ono što morate znati jeste da se uglavnom za sve restorane, klubove i kafiće plaća ulaz. kKada se pripremate za putovanje u Moskvu na vreme obezbedite dovoljan budžet kako biste upoznali sve čari noćnog provoda. Takođe, ukoliko prvi put obilazite Moskvu dobro se raspitajte o cenama smeštaja i hrane. Restorani u Moskvi su poznati po visokim cenama, ali uvek možete uštedeti uz brzu hranu, hranu iz marketa ili ruske domaće kuhinje (poput naših restorana kuvanih jela za poneti). U tome vam mogu biti od pomoći forumi ili grupe na društvenim mrežama gde turisti dele svoja iskustva sa putovanja. 

Ponesite topliju odeću

Poznato je da je klima u Rusiji nije blaga, naprotiv. Izuzetno je hladno tokom godine, posebno zimi, kada dnevna temperatura može biti i – 15 stepeni. Rusima je to normalno, ali turistima koji dolaze iz toplijih krajeva subjektivni osećaj kaže da je mnogo hladnije. U zavisnosti od godišnjeg doba kada obilazite Moskvu, ipak ponesite topliju odeću, svakako će biti hladnije nego na našim prostorima. 

Ukoliko tokom zimskih meseci obilazite Moskvu, ne zaboravite termos, kako biste u bilo kom trenutku mogli da se ugrejete toplom kafom ili čajem. Na taj način ćete obezbediti prijatnu šetnju moskovskim trgovima i ulicama. 

Probajte tradicionalna ruska jela i pića

Osim obilaska kulturnih zdanja, noćnog života i upoznavanja duha Rusije, obavezno probajte tradicionalna ruska jela. U Moskvi postoje restorani u kojima se služi samo tradicionalna hrana. Ruski kuvari, prema iskustvima turista, nikada se nisu trudili da prate svetske trendove, već se drže svojih tradicionalnih recepata. Obično u tim restoranima zajedno sa jelima možete probati i ruska pića, najčešće je to votka sa različitim biljem.

Ostavite odgovor