Saveti za put na Bali

Ukoliko želite da upoznate mesto dobrih vibracija, nestvarno lepe prirode, raznolikih pejzaža i surferskih plaža, vreme je da posetite ostrvo Bali. Ova indonežanska provincija istovremeno je jedna od najpopularnijih egzotičnih destinacija. Posebnu draž ovom ostrvu daje duhovna energija, što je i razumljivo s obzirom na činjenicu da se tu nalazi više od 20.000 hramova koji istovremeno predstavljaju važne turističke atrakcije samog ostrva. Ukoliko volite jogu, spiritualnost, spa centre i mistiku, vreme je da razmišljate o putovanju na ovu tropsku destinaciju na krajnjem jugoistoku Azije. Zato u nastavku teksta otkrijte koji su najbolji saveti za put na Bali.

Bali, ostrvo velikih kontrasta

Saveti za put na Bali

foto: unsplash.com

Kao jedna od 34 indonežanske provincije Bali se po svojim specifičnostima izdvaja od ostalih. Podeljen je na pet regiona koji su nazvani po stranama sveta (Južni, Zapadni, Severni, Istočni) i Centralni Bali. Gotovo sve turističke atrakcije se nalaze u Južnom i Centralnom Baliju, odnosno u najrazvijenijim delovima ostrva.

Glavni grad Balija, Denpasar, nalazi se u južnom delu ostrva. U njegovoj okolini su locirana najpoznatija letovališta, hoteli kao i međunarodni aerodrom. Ovo je istovremeno regija velikih kontrasta. Od prepunih jednosmernih ulica Kute i Seminjaka, ogromnih talasa i crnog peska do širokih bulevara i rizortova Nusa Due. Na ostrvu možete pronaći kako urbane i peščane plaže, tako i one sakrivene i stenovite. Međutim, plaže na Baliju nisu idealne za kupanje kao na Maldivima. Snažni talasi Indijskog okeana idealni su za surf, a najbolja mesta za odmor su na samim obalama uz koktele na bazenima bez kraja (infinity pools).

Svaki kutak ostrva ima specifičnu draž

Saveti za put na Bali

foto: unsplash.com

Kuta je drugi po veličini grad na ostrvu, poznat po noćnom provodu i ljubiteljima adrenalina koji demonstriraju svoje surfersko umeće. U ovom delu talasi su idealni za surfere, ali se ne preporučuju kupačima. Nusa Dua je najrazvijenije letovalište na Baliju koje se odlikuje mirnim, tirkiznim morem (sa izraženom plimom i osekom), zlatnim peskom, hotelskim kompleksima iz 7+sedamdesetih i vrhunskom uslugom.

Svaka obala ostrva Bali ima neku svoju draž i upravo u tome se ogledaju sve specifičnosti balinežanske kulture.  Za razliku od juga, severoistočni deo ostrva je mirniji  i obiluje prelepim pejzažima pirinčanih polja, kao i impresivnim predelom vulkana Agung. Sanur, na istočnoj strani ostrva se odlikuje opuštenim primorskim ambijentom. To je u stvari nekadašnje ribarsko selo koje privlači posetioce svojim originalnim šarmom, čemu doprinose zlatni pesak i mirno plavo more.  Ubud, gradić u središnjem delu ostrva, okružen pirinčanim poljima i šumama, predivno je oslikan u knjizi i filmu „Jedi, moli, voli“. Poznate je po živopisnim hotelima sa plutajućim doručkom i po pijaci na kojoj ćete naći hvatače snova (dream catchers), šarene haljine, pletene torbe, sarunge i druge suvenire.

Čuveni zaliv Džimbaran je idelan deo ostrva za ljubitelje noćnog života. Svake večeri uz hranu, piće i muziku uživo posetioci mogu uživati posmatrajući nestvarno lep zalazak sunca.

Kada i kako putovati na Bali?

Pirinčana polja na Baliju

foto: unsplash.com

Najbolji period za putovanje na Bali je u periodu sušne sezone, odnosno meseci jul i avgust. Tokom jula i avgusta je najveća posećenost turista iz celog sveta, tako ukoliko odaberete da putujete u ovom terminu budite spremni na velike gužve. Za relacije od par kilometara biće vam potrebno više od sat vremena vožnje autom, zato je preporučljivo iznajmiti motor. Vodite računa, jer se na Baliju vozi levom stranom. S obzirom na tropsku klimu, na Baliju je toplo tokom cele godine, ali u periodu od novembra do marta je najveća vlažnost vazduha usled povećane količine padavina. U ovom periodu su manje gužve, a kiša pada samo u naletima od po par minuta.

S obzirom na činjenicu da je nekoliko aviokompanija poslednjih godina  počelo da leti na tu destinaciju, ovo indonežansko ostrvo nam je sve bliže. Svi letovi su sa najmanje jednim presedanjem, a vreme provedeno u avionu i na aerodromima zavisi od avio-kompanije. Shodno tome, razlikuju se i cene avio-karti koje su okvirno nešto malo iznad 700-800 evra. Prilikom rezervacije smeštaja možete zahtevati da vam se obezbedi transfer, odnosno vožnja od aerodroma do konačnog odredišta. Privremeno, dok traje pandemija Covid-19 , za državljane Srbije viza potrebna je viza za ulazak u Indoneziju (od 30. maja omogućeno je dobijanje takozvane „vize po dolasku“ za turističku posetu toj zemlji).

A kada stignete na Bali?

Plaže na Baliju

foto: unsplash.com

Ukoliko ste avanturista i želite da istražite sve delove ostrva, savet je da iznajmite privatnog vozača, što je na Baliju česta pojava. Vaš privatni vozač će istovremeno biti i vaš vodič. U cenu od 35 eura po vozilu uračunato je gorivo, transport, kao i ljubazan vozač koji će vam sa zadovoljstvom pričati o istoriji i običajima Balija.

Zvaničan jezik na Baliju je indonežanski, mada Balinežani radije govore balinežanskim jezikom. To svakako ne treba da vas brine, jer u turističkim zonama većina stanovništva govori engleski.

Zvanična valuta na je indonežanski rupi, a važni saveti za put na Bali odnose se na menjačnice. Odmah po dolasku promenite novac u  bankama ili menjačnicama. Za 1 evro se dobija oko 15000 rupija.

Obavezno probajte lokalne specijalitete

Balinežanska hrana

foto: unsplash.com

Na  Baliju ima mnoštvo hotela i pansiona sa velikim rasponom cena. Osnovna usluga u hotelima je noćenje sa doručkom, mada na pojedinim mestima postoji mogućnost doplate za polupansion. Bali se svrstava u jeftinije destinacije što se tiče hrane i pića. Sa prilično skromnim budžetom možete uživati, dok se u radnjama možete cenkati sa trgovcima. Osim lokalne, kuhinja većina hotela i restorana u ponudi ima internacionalnu kuhinju. Preporučujemo da od lokalnih specijaliteta obavezno probate nudle sa povrćem i mesom i grilovano meso u sosu od kikirikija. Lokalno piće kojim su turisti fascinirani osim lokalnog piva je svakako pirinčano vino belo i crno. Loloh, bezalkoholno piće pravljeno od kombinacije ceđenih sokova i svežeg kokosa će vas osvežiti i pružiti vam dodatnu energiju.

Bonus saveti za putovanje na Bali

Bali

foto: pixabay.com

Ukoliko planirate da posećujete hramove na Baliju, budite prikladno obučeni kako ne biste izazvali gnev lokalnog religioznog stanovništva. Obavezno pokrijte ramena i nadlaktice, a struk i noge moraju biti pokriveni maramom po imenu kain kamben.

Konzumacija cigareta je zabranjena na javnim mestima, čak i tamo gde nije naznačeno. Saobraćajna pravila na Baliju niko ne poštuje, pešačkih prelaza nema, tako da vam savetujemo oprez tokom šetnje.

Obavezno koristite flaširanu vodu i izbegavajte hranu od uličnih prodavaca bez obzira na niske cene.

Na Baliju sve vrvi od smeha, pozitivne energije i uživanja u svakoj sekundi života. Tamo, bolje nego na bilo kom drugom mestu, možete videti kako živi jedan narod u skladu sa dušom, telom i kosmosom.

Ostavite odgovor