Sremski Karlovci – mesto u kome se Laje na zvezde

Nebrušeni biser Vojvodine sa najstarijom gimnazijom u Srbiji, ovekovečenoj u kultnom filmu „Lajanje na Zvezde” i vinom koje se služilo na Titaniku, Sremski Karlovci odišu kulturom, istorijom i jedinstvenim duhom koji privlači ne samo domaće, nego i strane turiste. Ovo pitoreskno mesto mešteno je na mirnim obalama Dunava, nedaleko od Novog Sada. Ima bogatu prošlost, raznovrsne atrakcije i jedinstvenu tradiciju proizvodnje bermeta, čineći ga nezaobilaznom destinacijom za ljubitelje istorije, umetnosti i vrhunskih vina.

Sremski Karlovci su bogati turističkim atrakcijama

Sremski Karlovci

foto: maja Ignjatović

Iako malo mesto, Sremski Karlovci imaju brojne turističke atrakcije. Najpoznatija od njih je svakako Kalovačka gimnazija. U pitanju je najstarija gimnazija u Srbiji, osnovana 1791. godine kao Gimnazija u Srba. Njena arhitektura i istorijski značaj čine je nezaobilaznom destinacijom. Gimnazija ima i muzejski deo gde možete saznati više o istoriji školstva u Sremskim Karlovcima. Današnja zgrada izgrađena je 1891. godine po projektu mađarskog arhitekte Julijusa Partoša. Najstarija herbarska zbirka na Balkanu, Volnijev herbarijum s kraja 18. veka, čuva se upravo na ovom mestu.

Impozantna Saborna crkva Svetog Arhangela Mihaila, izgrađena u baroknom stilu, predstavlja jednu od najvažnijih verskih građevina u Sremskim Karlovcima. Unutar crkve, posetioci mogu videti vredne ikone i freske koje svedoče o bogatoj istoriji ovog mesta.

Centralni trg u Sremskim Karlovcima, poznat i kao Dvorski trg, okružen je impresivnim arhitektonskim zdanjima. Ovde možete pronaći brojne kafiće, restorane i suvenirnice.

Česma 4 lava ili Kapela mira je izgrađena u čast Karla VI i značajna je po tome što simbolizuje mir koji je potpisan u Sremskim Karlovcima 1699. godine.

Muzej Sremskih Karlovaca nudi fascinantan uvid u istoriju i kulturu ovog mesta. Izložbe obuhvataju artefakte, slike i druge predmete od značaja za ovo područje.

Stražilovo je brdo u blizini Sremskih Karlovaca koje nudi prelep pogled na Frušku goru i okolinu. Poznat je kao mesto gde su sahranjeni mnogi važni srpski pesnici, uključujući i Branka Radičevića.

Okolina Sremskih Karlovaca poznata je po vinogradima, a poseta lokalnim vinarijama pruža priliku da uživate u vrhunskim vinima. Takođe, Sremski Karlovci su poznati po proizvodnji bermeta, jedinstvenog voćnog vina.

Da li ste probali bermet vino i da li je tačna priča da auspruh služilo na Titaniku?

Sremski Karlovci

foto: Maja Ignjatović

Bermet, slavno vino koje ima korene upravo u Sremskim Karlovcima, postalo je sinonim za ovu regiju. Ovo aromatično crveno vino proizvodi se kombinacijom crnih vina, alkohola i preko 20 vrsta začina, čineći ga jedinstvenim i prepoznatljivim. Bermet je često posluživan kao aperitiv ili digestiv, a svaki gutljaj nosi sa sobom notu istorije i tradicije ovog malog vojvođanskog grada.

Titanik je sinonim za luksuz, eleganciju i misteriju. Legende o „nepotopivom brodu”, koji je posle četiri dana plovidbe ipak potonuo 1912. godine, putuju čitav jedan vek. Jedna od njih dovodi nas pravo u Sremske Karlovce. Na vinskoj karti Titanika, uz mnoga druga pića i vina iz najpoznatijih francuskih i italijanskih podruma, nalazio se i takozvani auspruh ili samotok, posebna vrsta vina koje se tradicionalno, nešto više od jednog i po veka, pravilo upravo u ovom malom vojvođanskom mestu i to u podrumu porodice Živanović. Da li je ovo zaista tačno, nije naučno dokazano, jer nije detaljno rekonstruisan spisak na osnovu tovarnih listova iz magacina u luci u Sautemptonu, gde su se među vinima utovarenim na brod našle i boce ausbruha.

U narednih 30 godina će se olupina Titanika raspasti u naslagama mulja na dnu Atlantika i sa sobom poneti mnoge misterije. Jedna od njih je svakako vinska karta.

U Sremskim Karlovcima je sniman legendarni film „Lajanje na Zvezde”

Teško da postoji osoba u Srbiji koja nije gledala čuveni film Zdravka Šotre u kome se ne može čuti nijedna ružna reč.

Priča prati maturante iz provincijske gimnazije (snimano upravo u Karlovačkoj gimnaziji) i njihove poslednje dve nedelje nastave pred maturu. Dva brata se bore za ljubav jedne devojke, a jedan od njih je Mihailo Knežević zvani Filozof. Vanvremenske replike iz filma snimljenog 1998. godine su i dalje popularne među mladima. Evo i najpopularnijih:

  • „Kako Tanjug javlja: ja te volim.“ – Filozof
  • „Jesmo se mi već negde sreli?“ – Filozof
    „Ne, ja Vas vidim prvi put.“ – Danica
    „O, hvala Bogu, ja verujem samo u ljubav na prvi pogled.“ – Filozof
  • „Ahilova peta je kad neko ima ravan taban.“ – Milić Gavranić Tupa
  • „Profesore, bio sam nevaljao i molim Vas da i mene kaznite!“ – Marić

 

Ukoliko niste posetili Sremske Karlovce, trebalo bi da razmišljate kako da obiđete ovo šarmantno mesto. Bilo da putujete u Novi Sad poslovno ili privatno, dolazite na Exit ili idete na izlet na Frušku goru, nemojte zaobići Karlovce i popiti najbolje bermet vino u zemlji.

 

Ostavite odgovor