Iz prve ruke: Saveti za prevoz u Rimu

Kada smo dečko i ja planirali put u Rim, dobrano smo se informisali o gradskom prevozu u Rimu kao najekonomičnijem sredstvu za kretanje i obilazak. Međutim, kada smo sleteli, neke stvari nisu bile onakve kao što smo očekivali ili čitali u člancima na internetu. Ništa strašno, ali dovoljno da shvatim da je neposredno iskustvo neophodno. Ovo su saveti za prevoz u Rimu iz prve ruke koji će vam pomoći da se pripremite i lakše snađete u italijanskoj prestonici.

Opcije za prevoz u Rimu: od aerodroma Ćampino do grada

prevoz u Rimu od aerodroma do grada

foto: unsplash.com

S obzirom na ekonomičnost, što vremensku, što novčanu, nije ni čudo što se većina turista odlučuje za put avionom u prestonicu Italije. Rim opslužuju dva međunarodna aerodroma, veliki Fjumićino i nešto manji Ćampino. Ukoliko putujete iz Srbije nekom niskotarifnom avio kompanijom, velika je šansa da ćete sleteti na Ćampino. I izvesno je da će to biti u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Ćampino je dobro povezan, ali…

Tu je počelo i naše putovanje u Rim sletanjem u večernjim satima. Ono što morate znati jeste da šalter za prodaju karata za gradski prevoz (autobus i metro) radi od 8 do 18 časova samo. Iako je na sajtu aerodroma naznačeno drugačije, ne postoji automat za kupovinu karata za gradski prevoz! (Ili barem nije postojao u septembru 2022. kada smo mi tamo bili.)

Ono što je još gore jeste da opcije za kupovinu karata kod vozača ili onlajn ne postoje, u celom Rimu. Dakle, od Ćampina jedino možete odabrati neki drugi vid prevoza u večernjim satima.

Ćampino link je najisplativija opcija

Anegdota koju smo mi imali sa Ćampino linkom je razlog zašto je ovaj tekst pravo blago za vas. Mi smo našu školu platili 6 evra po osobi, što i nije skupo, ali smo mogli da prođemo za ukupno 5.40 (tj. 2.70 evra po osobi).

Naime, u delu gde sakupljate prtljag nalaze se dva automata na kojima se prodaju karte do centralne železničke stanice u Rimu Termini. Ta karta važi od železničke stanice Ćampino, koja se nalazi sa druge strane autoputa, dakle relativno blizu. Trik je što ne postoji pešačka staza. A ono što nama dvoma nije bilo jasno jeste da je u cenu uključen i šatl Ćampino link, autobus koji vas odvozi od aerodroma tačno do ulaza na železničku stanicu.

Svi ostali vas voze do Terminija, samo je skuplje

Postoje još dve privatne kompanije koje vas za 6 evra po osobi voze do železničke stanici Termini. Em je sa njima prevoz skuplji, em duže taje. Svetla tačka doduše jeste da ćete se provozati po Rimu i ako sednete negde napred, možete uživati u pogledu.

Jedan od ovih prevoznika ima saradnju sa nekim low-cost avio kompanijama, pa možete videti da prilikom bukiranja avionske karte, odmah rezervišete i prevoz do centra Rima. Time se osiguravate da ćete imati mesta u autobusu u slučaju da vaš let kasni, što je velika pogodnost. Mi smo išli kompanijom TerraVision i kasnili 20 minuta u polasku jer je naš autobus čekao da sleti let iz Dablina, upravo zahvaljujući ovoj saradnji.

Taksi i privatni prevoz

A ako baš želite da se luksuzirate, uvek se možete odlučiti za taksi, ali znajte da je u Rimu ova usluga papreno skupa. Taksi stajalište je odmah sa desne strane kada izađete iz dela za dolazne letove.

Privatni prevoz može biti sjajna opcija ukoliko putujete sa većim brojem ljudi. Voze vas direktno na adresu, a kada se troškovi podele može koštati svega nekoliko evra po osobi. Ovu opciju, ako postoji, najbolje je dogovoriti sa smeštajem u kojem ste odseli.

Gradski prevoz je najbolja opcija za obilazak Rima

Prevoz u Rimu - metro je najbolja opcija

foto: unsplash.com

 

Gradski prevoz u Rimu je neverovatno dobro organizovan. Većina turističkih atrakcija je povezana stanicama metroa, a često se nalaze i na desetak minuta hoda jedna od druge, što obilazak Rima čini jednostavnim. Ipak, treba da znate da se metro renovira i da će to značajno otežati kretanje po prestonici ako ste smeštaj bukirali na periferiji.

Metro u Rimu se renovira

Od 4. jula 2022. godine metro u Rimu se renovira i predviđa se da će radovi trajati godinu i po dana. To znači da metro linija A ne saobraća posle 21h, sem petkom i subotom, a određena stajališta su potpuno ukinuta. Ovo je, doduše, jasno naznačeno, samo je na verziji za mobilni telefon njihovog zvaničnog sajta bilo potpuno neupadljivo, te je za nas ovo bilo jedno neprijatno iznenađenje.

Umesto metro linije A koristite autobus MA (Metro A)

Umesto metroa A postoje autobusi koji saobraćaju na toj liniji od devet do ponoći i staju u blizini skoro svih ulaza u metro, praktično ga zamenjujući. Samo što će vam trebati malo vremena da pohvatate gde tačno i šta je u blizini vašeg smeštaja/destinacije.

Google Maps je vaš najbolji prijatelj…

Inicijalna ideja bila je da ne dokupljujemo internet za roming, bar ne u Rimu, ali je zbog haotičnosti italijanske prestonice, brzo pala u vodu. Plan je bio da odaberemo šta ćemo obići u smeštaju, a potom da vidimo kako najlakše da stignemo do destinacije.

Međutim, aplikacija Here We Go pokazala nam se beskorisnom i brzo smo prešli na Google Maps u kombinaciji sa internetom jer omogućava praćenje i apdejte u realnom vremenu. Kako ne hvata signal dok ste u metrou, samo zapamtite na kojoj stanici silazite. Iznad vrata su naznačene sve stanice, a i na svakom stajalištu je naziv ispisan velikim slovima. Ne možete da promašite. Čim izađete iz metroa, Google Maps pronalazi vašu lokaciju u realnom vremenu.

Još jedna prednost ove aplikacije je to što očitava gde su gužve u realnom vremenu, pa će vam nekad ponuditi alternativnu rutu kako ne biste gubili vreme.

…osim kad nije

Google Maps aplikacija nama nije bila od pomoći kada su u pitanju kratkotrajne izmene na rutama usled radova i autobus koji menja metro liniju A. Nadamo se da su je u međuvremenu ažurirali. A ako želite da budete sigurni da nećete promašiti odredište, zamolite vozača ili putnike za pomoć.

Iznajmljivanje prevoznog sredstva u Rimu

Iznajmljivanje bicikala u Rimu

foto: unsplash.com

Još jedna od opcija za prevoz u Rimu je iznajmljivanje prevoznog sredstva. Pritom, auto nemojte iznajmljivati ni pod tačkom razno! Grad je haotičan, mesta za parking nepostojeća.

Skuter, za one koji žele da budu kao pravi Italijani

Skuter može biti zanimljiv za iznajmljivanje i većina Italijana bira da se ovako odveze od tačke A do tačke B. Ipak, cene se kreću od 40 evra dnevno pa naviše, tako da je gradski prevoz daleko ekonomičnija opcija.

Bicikl ili električni trotinet

Ono što smo često viđali, ali nismo koristili u Rimu, jesu bicikli i električni trotineti za iznajmljivanje. Postoji nekoliko kompanija, od kojih smo mi koristili Lime za obilazak Riminija (u ovom članku pročitajte i naše iskustvo sa tom aplikacijom).

Za Rim ovo nije izgledalo dovoljno praktično zbog delova grada gde ne postoje biciklističke staze i tada je ovaj deo mape u aplikaciji crven. Ukoliko uđete u crvenu zonu, trotinet sam staje i ne možete ga pokrenuti.

Ovo je sve ono što bih volela da sam znala pre puta u Rim. Naravno da smo ipak uživali u italijanskoj prestonici i sada sve ove nepoznanice čine dobre anegdote sa tog putovanja, ali bi organizacija samog obilaska bila mnogo jednostavnija uz ove informacije iz prve ruke.

Ostavite odgovor