• Home
  • /
  • Upoznaj kulturu
  • /
  • Simboli Španije – korida, sangrija, paelja, flamenko, neobični festivali

Simboli Španije – korida, sangrija, paelja, flamenko, neobični festivali

Zašto je Španija jedna od omiljenih zemalja turista sa svih strana sveta? Prelepe plaže i provod na Balearskim ostrvima, fascinantna istorija, uzbudljivi gradovi poput Madrida, Valensije i Sevilje, mavarsko nasleđe u Andaluziji, neobična arhitektura Barselone, kulturološka specifičnost Baskije i preukusni specijaliteti španske kuhinje – ovo su samo neki od razloga koji će vas dovesti na Pirinejsko poluostrvo. Mnogo je asocijacija na ovu zemlju, a ako želite da je doživite u pravom svetlu, važno je da upoznate njenu kulturu. Možda najznačaniji simboli Španije su korida, sangrija, paelja, flamenko i neobični festivali. Mnogo više o njima saznaćete u nastavku teksta.

Korida – održavanje tradicije nasuprot zaštite prava životinja

Simboli Španije - korida

foto: pixabay.com

Tradicionalna predstava borbe sa bikovima ili korida potiče iz Španije. Kada se začuju trube koje sviraju Paso doble počinje moderna gladijatorska borba na život i smrt čoveka i životinje. Bikovi su još od praistorije služili kao životinje za žrtvovanje, a od 18. veka ta tradicija se preselila u arene. U Španiji i danas postoji oko 70 korida, a najveća među njima je Plaza de Toros u Madridu.

Kada nastupaju matadori početnici, karte se mogu naći i za 20-30 evra, ali kada na megdan najmoćnijim bikovima izađu slavni majstori, treba izdvojiti i preko 200 evra za predstavu. Matador ili torero je čovek koji u koridi, kroz različite poteze, stvara vezu sa publikom i prenosi je na bika. Matador nosi plašt na koplju koji je najčešće crvene boje. Iako mnogi misle da je boja ta koja iritira bika, to zapravo nije istina. Bikovi su daltonisti, a pažnju im privlači tkanina koja se njiše. Najpoznatiji torero svih vremena je Martin Aguero koga je nobelovac Ernest Hemingvej opisao u svojoj knjizi “Smrt popodne”.

Svaka korida se završava ubijanjem bika. Hiljade usmrćenih životinja godišnje sve više navodi Špance da se zapitaju nad svojom tradicijom. Jedni je nazivaju ritualom, drugi delom kulture, dok je treći osuđuju. Neke pokrajine već su zabranile koridu. U Barseloni je na mestu nekadašnje arene na Trgu Španije (Placa d`Espanya) danas šoping mol.

Zanimljivo je napomenuti da je jedini put korida održana u Beogradu 2. oktobra 1971. godine na Tašmajdanu. Toreadori su izjavili da su prvi put doživeli situaciju u kojoj celokupna publika navija za bikove.

Sangrija za slatki užitak u Španiji

Simboli Španije - sangrija

foto: pixabay.com

Rame uz rame sa Francuskom i Italijom u proizvodnji vina stoji Španija, zemlja s najvećim površinama pod lozom na svetu i sa čak više od 600 autohtonih sorti. Pet najpoznatijih regiona po proizvodnji vina su Penedes i Priorat u Kataloniji, Rioha u Baskiji, Rias Bajšas u Galiciji i Herez u Andaluziji. Međutim, kada se spomenu simboli Španije, svima prvo na um padne sangrija. Sangrija je voćno vino koje je ime dobilo od španske reči sangre, što u prevodu znači krv. Danas postoji nekoliko vrsta ovog vina, ali ključni sastojci  su vino i raznovrsno voće, zavisno od regiona u kome se sangrija proizvodi.

Paelja – tradicionalno jelo

Paelja

foto: pixabay.com

Paelja (paella) je špansko nacionalno jelo koje potiče iz Valensije. Prvi put je napravljena u 18. veku, a glavni sastojci su bili pirinač i grašak. Danas je u osnovi paelje pirinač začinjen šafranom, najskupljim začinom na svetu, a u njega se dodaju morski plodovi, meso ili samo povrće (vegetarijanska varijanta). Za pripremu paelje se koriste veliki okrugli tiganji. Paelju možete probati u svakom mestu širom kraljevine, ali najbolje je da to učinite u starim restoranima u kojima rade ozbiljni kuvari.

Flamenko – kad srce kuca u ritmu Španije

Flamenko

foto: pixabay.com

Kada su u žiži interesovanja simboli Španije, ne možemo zaboraviti na flamenko. Nastao  je u Andaluziji u 18. veku, a sastoji se od pevanja (cante), sviranja na gitari (toque), plesa (baile) i pljeskanja dlanovima (palmas). Od 2010. godine flamenko se nalazi na listi Uneskove svetske kulturne baštine kao nematerijalno dobro. Ne postoje pouzdani podaci o etimologiji imena, a neke od pretpostavki su sličnost sa flamingosima, poreklo od mariskosa (pokrštenih muslimana) ili poreklo iz Flandrije, i slično. U današnje vreme na ulicama andaluzijskih gradova možete videti flamenko umetnike, a možete i posetiti flamenko predstavu u raznim barovima širom zemlje. Uz večeru ćete uživati u nacionalnoj muzici i plesu Španaca i imati priliku da u potpunosti doživite duh ove čarobne zemlje.

Simboli Španije su čuvena Ferija i neki neobični festivali

San Fermin

foto: pixabay.com

Ferija (Feria de Agosto) je ulični vašar koji se tokom avgusta održava u andaluzijskim gradovima. Najveći je u Malagi. Lokalci i turisti pevaju i igraju na ulicama, piju slatko vino Cartojal i uživaju u raznim predstavama na trgovima. Španija je domovina i neobičnih festivala, među kojima su najposećeniji San Fermin i La Tomatina. San Fermin je poznat kao trka sa bikovima kroz ulice Pamplone. Festival traje od 6. do 14. jula. Počinje lansiranjem rakete čupinazo, a glavna aktivnost je trka sa bikovima od 800 metara poznata kao ensijero. La Tomatina je festival u kome se učesnici gađaju paradajzom. Održava se poslednje srede u avgustu u mestu Bunjol, nedaleko od Valensije. Za gađanje se koristi isključivo prezreli paradajz, koji više ne može da se upotrebi u ishrani.

U Španiji možete posetiti i neke manje popularne festivale koji su podjednako čudni: Carnaval de Ituren (poslednje nedelje januara stanovnici ova dva mesta se posećuju prerušeni u ovce) i El Colacho (u selu Kastriljo de Mursija sredinom juna preskaču se bebe).

Ostavite odgovor