Gde živi Deda Mraz – saveti za put u Rovanijemi?

San mnogih mališana je da upoznaju Deda Mraza. Kad krene praznična euforija, odrasli počinju da se maskiraju u najpoznatijeg deku na svetu kako bi oduševili dečicu. Međutim, kad malo porastu znaju da to nije pravi lik. Da li možete zaista upoznati svoje dečake i devojčice sa pravim Deda Mrazom, gde on živi i kako biste mogli da otputujete na to mesto. Možda ste čuli za Rovanijemi, mestašce u Finskoj, u oblasti Laponija. U njemu irvasi voze sanke,  vilenjaci pakuju paketiće za svu decu sveta i u njemu živi Deda Mraz. Pročitajte tekst do kraja kako biste saznali sve neophodne informacije za posetu ovom čarobnom mestu.

Kako doći u Rovanijemi?

Laponije, Finska

foto: unsplash.com

Rovanijemi ima svoj aerodrom, Rovaniemi Airport, koji dobro povezuje grad sa mnogim evropskim destinacijama. Preporučuje se rezervisanje letova unapred, posebno tokom praznične sezone, kako biste osigurali najbolje cene. Možete iz Niša leteti do Milana na aerodrom Bergamo, a onda sa drugog aerodroma Malpensa odleteti do Rovanijemija. Cene povratnih avio-karata za Ryan Air van sezone se kreću od oko 150 evra. Druga opcija je direktan let iz Budimpešte ili Beča do Helsinkija, i onda do Rovanijemija. Cene povratnih karata su oko 350 evra u decembru, kad je i najlepši period za obilazak Laponije.

Ukoliko želite da obilazite ovu neverovatnu oblast i uživati u snežnoj čaroliji, iznajmite auto koji će vas čekati na aerodromu u Rovanijemiju. Ne brinite za vožnju po zaleđenim i zavejanim ulicama, jer vozila imaju gume prilagođene ovim uslovima. Nedelju dana vožnje koštaće vas oko 700-800 evra u decembru, a van sezone oko 300-350.

Smeštaj u Zemlji Deda Mraza

Smeštaj u Rovanijemiju

foto: pixabay.com

Rovanijemi nudi raznovrsne opcije smeštaja, prilagođene svim budžetima i preferencijama. Za autentičan doživljaj, možete izabrati smeštaj u tradicionalnim laponijskim kolibama okićenim svetlima i ukrašenim jelkama. Dok za smeštaj u hotelima i apartmanima treba izdvojiti oko 150 evra za noć po smeštajnoj jedinici, za doživljaj koji se pamti ceo život i spavanje u staklenim igloima treba platiti od 500 evra pa naviše.

Šta možete obići u Rovanijemiju?

Deda Mraz i irvasi

foto: pixabay.com

Rovanijemi je epicenter novogodišnje čarolije, a simbol grada je svakako Deda Mrazovo selo (Santa Claus Village). Tu ćete imati priliku ne samo da se fotografišete sa Deda Mrazom (i to potpuno besplatno), već i poslati čestitke iz njegove pošte. Ukoliko želite da dobijete fotografije i kratak video, treba da platite 50 evra. Slanje čestitki i pisama sa markicom arktičkog krga košta 10 evra.

Druga najzanimljivija stvar u Rovanijemiju je Arktički krug koji je beležen na trgu. Možete se uslikati ili snimiti kako ga preskačete, a uz to u direktnom prenosu taj čin mogu pratiti vaši prijatelji i rodbina kod kuće. Ukoliko želite sertifikat da ste bili u Arktičkom krugu, potrebno je da izdvojite 5 evra.

Posetite Deda Mrazov radionicu gde vredni patuljci prave igračke, i obavezno uzmite suvenir koji će vam zauvek podsećati na ovu magičnu avanturu.

Kupanje u ledenom jezeru nakon saune je tipično za Fince. Ako ste dovoljno hrabri za ovako nešto, probajte!

Uživajte u tradicionalnoj finskoj kuhinji koja će vas grejati u hladnim zimskim danima.  Posetite božićne markete gde možete probati različite specijalitete skandinavske kuhinje i pronaći autentične suvenire za svoje najmilije.

Safari sa sankama koje voze irvasi ili haskiji

Laponija

foto: unsplash.com

Jedan od najpopularnijih izleta je safari sa sankama koje voze irvasi ili haskiji. Nezaboravno iskustvo sa haskijima košta od 90 do 250 evra po osobi. Safari sa irvasima je najbolje da uplatite preko hotela. Skoro svaki hotel nudi ovaj izlet u trajanju od 4-5 sati, a cene se kreću oko 150-200 evra po osobi. Uz vožnju sankama, koja inače kratko traje, uključena je i vožnja motornim sankama, ručak u tradicionalnom restoranu, upoznavanje sa loklanim stanovništvom i priča o irvasima. Postoji još jedna opcija za safari sa irvasima. Kupite vaučer za vožnju na info-pultu kod ulaza u Deda Mrazovo selo. Vožnja po osobi koštaće vas oko 20 evra, dok deca do 2 godine mogu da se voze besplatno.

Ne zaboravite na jedan od najlepših prorodnih fenomena – Auroru Borealis

Aurora Borealis u Laponiji

foto: pixabay.com

Ako idete u Rovanijemi tokom zimske sezone, imaćete priliku svedočiti jednom od najčarobnijih prirodnih fenomena – Aurori Borealis. Magična igra svetlosti na noćnom nebu stvara prizore koji oduzimaju dah. Organizujte vođenu turu kako biste imali najbolji pogled na ovaj nebeski spektakl. U Finskoj Auroru zovu Revontulet, a može se videti u Laponiji. Ukoliko ste se odlučili da posetite Deda Mraza u Rovanijemiju, obiđite i mesta Saariselkä Sodankylä i Kilpisjärvi. U periodu od kraja oktobra do kraja marta, verovatnoća da vidite polarnu svetlost svake noći je 70-80%. Potrebno je da čekate od 21 č. do 2 posle ponoći, ne bi li se pojavila na nebu.

Deda Mraz nije samo zabava za najmlađe

Deda Mraz

foto: unsplash.com

Ljudi maštaju tokom celog života. I zašto da se snovi iz detinjstva ne ostvare kasnije. Čak iako nemate decu, nemojte propustiti posetu Laponiji. Osetićete se kao da se nalazite u bajci, jer se sve oko vas gotovo nestvarno. Poseta Rovanijemiju, Zemlji Deda Mraza, pruža priliku za susret sa čarobnim duhom Nove godine. Od smeštaja do raznovrsnih aktivnosti, ova destinacija nudi nezaboravno iskustvo koje će ispuniti srce toplinom prazničnog duha. Spremite se za putovanje koje će ostati urezano u vašem sećanju kao najlepša Božićna avantura.

 

Ostavite odgovor