Provansa

Provansa – inspiracija za umetnike uz miris lavande

Francuska je zemlja koja ima najromantičniji grad na svetu (Pariz), najromantičnije dvorce na svetu (dvorci Loare), ali i najromantičniju regiju na svetu (Provansu). Srednjovekovni gradovi, bogato kulturno-istorijsko nasleđe i bajkoviti pejzaži prekriveni vinogradima i lavandom tope iz „kamena” srca. Gde se nalazi Provansa, koji period godine je najlepši za posetu ovoj regiji, koje gradove i sela ne smete propustiti i zašto je baš ovaj deo Francuske ispiracija za umetnike saznaćete u redovima koji slede.

Gde se nalazi Provansa?

Provansa - Gord

foto: unsplash.com

Provansa je regija u jugoistočnom delu Francuske i deo je veće regije Provansa-Alpi-Azurna obala. Bila je jedna od prvih rimskih provincija pa je tako i dobila ime. Okružuju je Alpi na istoku, reka Rona na zapadu, a sa južne strane zapljuskuju je talasi Sredozemnog mora. Glavni grad regije je Marselj, a drugi veći gradovi su Nica, Avinjon, Kan i Arl.

Kada cveta lavanda i koja mesta u Provansi tada treba obići?

Rusiljon - Provansa

foto: unsplash.com

Polja lavande su simbol Provanse. Cela regija postaje obojena ljubičastom krajem juna i tokom jula i avgusta, jer tada cveta lavanda. Tačan period cvetanja može varirati u zavisnosti od vremenskih uslova i nadmorske visine. Međutim, najlepši i najintenzivniji period cvetanja lavande obično se dešava tokom jula meseca. Ako planirate posetu Provansi tokom cvetanja lavande, najbolje je da pratite vremenske izveštaje i informacije lokalnih turističkih organizacija kako biste se informisali o tačnom periodu cvetanja i raspitujući se o tome gde su najbolja mesta za posmatranje i fotografisanje ovog prelepog prizora.

Ukoliko želite da napravite fotografije kao najpoznatiji influenseri i travel blogeri, zabeležite koja mesta u Provansi ne smete da propustite tokom cvetanja lavande.

  • Plateau de Valensole − područje je poznato po ogromnim poljima lavande i slikovitim prizorima sa razglednica Francuske.
  • Notre-Dame de Sénanque je prelepi manastir u dolini Gord i okružen poljima lavande.
  • Luberon region sa gradićima i selima okruženim poljima lavande kao što su Gord, selo na vrhu brda proglašeno za najlepše na svetu, i Rusiljon, selo sa crvenim i oker kamenim formacijama.
  • Sault je slikovito mesto poznato je po svom festivalu lavande.
  • Val d’Enfer (Dolina Pakla) sa dramatičnim imenom koje se odnosi na kanjon između Gorda i Rusiljona.

Najlepši gradovi u Provansi

Nica

foto: pixabay.com

Pored ovih malih mesta koja će vas oduševiti autentičnom arhitekturom i gostoljubivošću stanovništva dok uživate u mirisu lavande, u Provansi ne smete propustiti da obiđete ni veće gradove.

Prvi na ovoj listi je glavni i najveći grad ove regije, Marselj. U pitanju je multikulturalni grad i najveća francuska luka na Sredozemnom moru. Za srpsku istoriju je važan kao grad u kome je 1934. godine ubijen kralj Aleksandar Karađorđević. Najveće atrakcije grada su Stari luk (Vieux-Port), katedrala Notre-Dame de la Garde sa koje se pruža prelep panoramski pogled, Muzej evropske i mediteranske civilizacije (MuCEM). Prošetajte uskim ulicama u kvartovima poput Le Panier i uživajte uz espreso sa kroasanom od ranih jutarnjih sati.

Nica sa svojim dobro poznatim Engleskim šetalištem (Promenade des Anglais) po lepoti može da parira francuskoj prestonici Parizu. Stari grad (Vieux-Nice) sa uskim ulicama i trgom Place Masséna glavna je atrakcija grada.

Ako vas put navede u Avinjon, posetite simbol grada Papsku palatu (Palais des Papes) i čuveni most Saint-Bénézet, poznat po Pesmi o mostu Avinjona.

Arl je grad koji odiše istorijom sa dobro očuvanim rimskim amfiteatrom, poznatim kao Arlenska arena. Pored arene posetite i antičko pozorište, katedralu Svetog Trofima i muzej Van Gogovog umetničkog dela.

Elegantni gradić Eks an Provans pleni svojim termalnim izvorima, širokim avenijama i živopisnim fontanama. Mnoge ture u organizaciji turističkih agencija ne zaobilaze Kan, grad čuven po filmskom festivalu. U njemu možete uživati na peščanoj plaži, obilaziti luksuzne prodavnice ili šetati uz more uređenom promenadom La Croisette. Na Azurnoj obali nalazi se i modensko mesto Sen Trope, prepoznatljivo po luksuznim jahtama i bogatom noćnom životu. Posetite tvrđavu Sen Trope i prošetajte ulicama starog grada.

Sen Remi i priča o čuvenom slikaru Van Gogu

Provansa - Sen Remi

foto: pixabay.com

Jedan od najpoznatijih umetnika u istoriji umetnosti, Vinsent Van Gog deo života proveo je u Provansi. Rođeni Holanđanin je živeo u mestu Sen Remi de Provans koje je bilo inspiracija za mnoge njegove slike, uključujući čuveno delo „Crkva u Sen Remiju“.

Iako je po dolasku u Provansu osetio blagodet, ovaj period njegovog života obeleželi su psihički problemi, što se može videti kroz njegove radove i potez po kome je ostao upamćen u istoriji, odsecanje dela ušne školjke. Nakon svađe sa svojim prijateljem Polom Gogenom i odsecanja uha, završio je u psihijatrijskoj klinici u Arlu. Nakon toga živeo je u manastiru Svetog Pavla u Sen Remiju koji je služio kao senatorijum. Svoju najpoznatiju sliku Zvezdana noć naslikao je na livadi pored manastira. Jaki potezi četkice, žive boje i duboka emotivna snaga karakterišu ne samo ovo već i druga dela naslikana u Provansi.

Nažalost, samo godinu dana nakon što je boravio u Sen Remiju, Van Gog je preminuo od prostrelne rane koju je zadobio u pokušaju samoubistva. Tokom života prodao je samo jednu sliku, a njegov talenat i umetničko nasleđe prepoznati su tek nakon njegove smrti. Zahvaljujući njegovom bratu Teu postao jedan od najcenjenijih slikara u istoriji umetnosti.

Provansa kao jedna od najvećih inspiracija legendarnog holandskog slikara je i dalje raj za svakoga ko voli i poštuje umetnost. Programi obilaska ovog regiona su među najpopularnijim turama, a domaćini su učinili sve da se sećanje na Van Goga i njegovo stvaralaštvo sačuva.

Ostavite odgovor