TOP 10 mesta na Kipru koja ne smete propustiti

Treće po veličini ostrvo u Sredozemnom moru bogato arheološkim nalazištima, sa plažama poput karipskih, fenomenalnom gastronomijom i otmenim vinima, kulturno i politički podeljeno između Turske i Grčke, Kipar je letovalište po svačijem ukusu. Glavni grad Republike Kipar je Nikozija, jedini grad na svetu koji je podeljen državnom granicom tzv. zelenom linijom na severni (turski deo) i južni (grčki deo). Ostrvo mačaka kako ga često zovu geopolitički pripada jugozapadnoj Aziji, ali ga mnogi smatraju delom Evrope. Srpski turisti su u poslednjih nekoliko godina  počeli sve masovnije da letuju na Kipru, a glavni razlog su redovne linije avio-kompanija Air Serbia i Wizz Air. Ukoliko se i vi uputite na odmor na krajnji istok Mediterana, ovo su 10 mesta na Kipru koja ne smete propustiti.

#1 Plaža Nisi (Nissi Beach)

Kako najveći broj turista iz naše zemlje posećuje Kipar tokom letnjih meseci, prvo mesto mora da zauzme plaža Nisi, jedna od najlepših plaža na ostrvu. Posebno je interesantna mlađim posetiocima zbog fantastičnih žurki koje se organizuju u Nissi Bay Beach baru. Svakog dana i noći gostuju poznati di-džejevi, piju se kokteli iz lubenica i uživa na sitnom belom pesku.

Čak iako ne volite ovakvu vrstu provoda, ovu plažu ne smete propustiti. Nakon kupanja posetite neki od lokalnih restorana i probajte specijalitete grčke kuhinje, ali i one koji su specifični za ovo područje. Kleftiko (tradicionalno jelo od jagnjetine), afelia (komadići svinjetine marinirani u crvenom vinu) ili kolokasi (krompiri sa cimetom i medom) samo su neki od predloga šta možete naručiti za ručak ili večeru uz čuveno kiparsko vino.

#2 Nikozija – jedini grad na svetu podeljen između dve zemlje

Nikozija je zvanično glavni grad Republike Kipar, a nezvanično i prestonica Turske Republike Severni Kipar (nije međunarodno priznata država). To je jedini grad na svetu kroz koji prolazi državna granica i u kome će vam udariti pečat u pasoš ukoliko iz grčkog pređete u turski deo, i obrnuto. Zanimljiv je podatak da je 2018. godine Nikozija bila 32. na listi najbogatijih gradova na svetu u pogledu kupovne moći stanovništva. Važnu ulogu u lokalnoj kulturi i svakodnevnom životu imaju mačke. Možete ih videti kako u velikom broju slobodno šetaju, pa su postale svojevrsna turistička atrakcija.

Atrakcije koje ne smete propustiti u Nikoziji su: Stari grad, kvart koji oslikva život Kiprana Laiki Geitonia, Arheološki muzej, Muzej Kipra, džamiju Selimiye i Spomenik slobode.

#3 Arheološki park u Pafosu

Jedno od najposećenijih mesta na Kipru je svakako Arheološki park u mestu Pafos. Obuhvata ostatke drevnog grada Pafosa, koji je bio značajan grad u antičko doba i glavni grad Kipra. Imao je bogatu istoriju kao regionalni centar i važno kulturno središte. Najintrigantnija stvar su svakako rimski mozaici koji su izuzetno dobro očuvani. U okviru parka videćete ostatke Agore (centralnog trga), antičkog pozorišta i muzeje. Zbog svoje velike važnosti za kiparsku kulturu, ovaj lokalitet nalazi se pod zaštitom Uneska.

#4 Kraljevske grobnice

Kraljevske grobnice nedaleko od Pafosa datiraju iz helenističkog i rimskog perioda, oko 4. veka pre nove ere. Izgrađene su od kamena i ukrašene reljefima. Iako se nazivaju kraljevske, ne postoji nijedan dokaz koji potkrepljuje tvrdnju da je ovde sahranjen neko iz kraljevske porodice. Veruje se da tu počivaju aristokrate i visoki zvaničnici.

Arheološkim iskopavanjem otkriveno je sedam grobnica od kojih je najimprevisnija broj tri. Ima otvoreni atrijum ispod nivoa zemlje koji je okružen dorskim stubovima.

#5 Amfiteatar Kurion

Drevni kraljevski Kurion nalazi se u selu Episkopi nedaleko od Limasola. Arheolozi su procenili da datira iz 5. veka pre nove ere. Amfiteatar je izgrađen u brdu sa pogledom na more, a sastoji se od različitih sektora za sedenje i pozornice. Ovde takođe možete videti ostatke rimskih kupatila, otvorene Agore i Apolonovog hrama.

#6 Dvorac Kolosi – mesto u kome su boravili templari i Ričard Lavlje Srce

Nedaleko od Limasola nalazi se jedna od najznačajnijih istorijskih atrakcija na ostrvu, dvorac Kolosi ili Dvorac svetog Rafaela. Izgrađen je u 15. veku i služio je kao uvtrđenje. Postao je simbol otpora protiv napada Osmanlija. Ima impresivne zidine, četiri kule i unutrašnje dvorište, a sa zidina se pruža spektakularan pogled na Limasol, more i planine. U njemu su boravili vitezovi templari, ali i čuveni engleski kralj Ričard Lavlje Srce. Jedna od njegovih titula bila je i grof Kipra.

#7 Selo Omodos

Omodos je šarmantno selo smešteno u unutrašnjosti planinskog dela Kipra, blizu Trodos planina. Poznato je po svojoj tradicionalnoj arhitekturi, lepom okruženju i kulturnim atrakcijama. Kamene kuće, uske kaldrmisane ulice, malene prodavnice rukotvorina, vinski podrumi i terase ispunjene cvećem potpuno će vas očarati. Možete posetiti i Crkvu svetog Krsta poznatu po drvenom ikonostasu i divnim ikonama. Ipak ono što najviše krasi ovo selo su ljudi, uvek nasmejani i gostoljubivi. Ručak u nekom lokalnom restoranu biće prava prilika da se upoznate sa kulturom i tradicijom Kipra.

#8 Plave lagune najplavlja mesta na Kipru koja ne smete propustiti

Na suprotnim krajevima ostrva nalaze se dva bisera Kipra − Plave lagune. Prva se nalazi nedaleko od Pafosa, jednog od najposećenijih turističkih mesta, pa je s tim u vezi i poprilično posećena. U kristalno plavoj boji mora možete uživati ukoliko rezervišete izlet brodom. Samo 700 metara dalje nalazi se plaža Fontana Amoroza, jedna od najleoših plaža na Kipru, pravi mali raj na zemlji.

Druga Plava laguna nalazi se u okviru nacionalnog parka Kavo Greko (Cavo Greco), u Aja Napi. Za razliku od prve, pristupačniji je prilaz i do nje možete doći bilo kojim prevoznim sredstvom.

#9 Stara luka u Limasolu

Stara luka u Limasolu odnosno Limasol Marina uspešno kombinuje istoriju, savremenu arhitekturu, luksuzne sadržaje i raznoliku zabavu. Najveća je i najprometnija od 5 kiparskih luka. Izgrađena je 1971. godine, a počela je sa radom tri godine kasnije, nakon turske invazije na Kipar. Može da primi do 650 jahti, ali i brodove dužine do 250 metara. Marina je dizajnirana tako da se besprekorno uklopi u svoje okruženje – stari grad i srednjovekovnu tvrđavu. Idealno je mesto za šetnje uz zalazak sunca, romantiče večere, jutarnje kafe i šoping.

#10 Podvodni muzej u Aja Napi

U najlepša mesta za Kipru koja ne smete propustiti spada i Podvodni muzej poznat je kao „Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa“. Osmišljen je kao kombinacija umetnosti i očuvanja životne sredine. Cilj muzeja je promovisanje očuvanje podvodnog ekosistema i povećanje svesti kod posetilaca na koji način se moraju zaštititi svetska mora od zagađenja.

Muzej sadrži niz skulptura koje su postavljene na morskom dnu. Izrađene su od materijala koji podstiču stvaranje mnogih podvodnih organizama i čitavih ekosistema. Pored ljudskih i životinjskih skulptura, postoje i apstraktni oblici. Posetioci koji vole da rone imaju priliku da istraže podvodni muzej izbliza. Skulpture su postavljene na različitim dubinama, omogućavajući ronjenje i istraživanje kako za početnike tako i za iskusne ronioce.

Ostavite odgovor