Destinacije u regionu pogodne za odmor sa decom

Putovanje sa detetom treba dobro isplanirati.

Jedna od prvih stavki prilikom kreiranja plana jeste odabir destinacije za odmor. Bilo da putujete tokom leta, zime, proleća ili jeseni, destinacija treba da bude prilagođena vašim potrebama, a pre svega potrebama deteta.

Zato vam u narednim redovima dajemo predloge destinacija pogodnih za porodična putovanja sa decom u Hrvatskoj, Srbiji i regionu. Nastavite da čitate, upoznajte se sa prelepim predelima koje naš region nudi, ali i sa stavkama važnim za odmor sa decom. 

Dobro isplanirajte putovanje – izbegnite stres i neprijatne situacije

Najvažnija stavka po pitanju odmora sa decom jeste dobra organizacija. Kako bi vam letovanje sa mališanima bilo potpuno bezbrižno, dobro treba da istražite destinaciju, okvirno isplanirate aktivnosti, ali i putovanje do destinacije. 

Na putovanja u regionu najbolje je uputiti se automobilom, budući da na taj način možete isplanirati čitav put, praviti pauze kada vi to želite i imati maksimalan komfor. 

Treba da mislite na stvari kao što je bezbednost na putu, ali i da se osigurate za nepredviđene situacije, poput kvara automobila na putu. Upravo tada vam je potreban šlep vozila iz Hrvatske do bilo kog mesta u Srbiji, ili šlep do druge destinacije u zavisnosti od toga odakle dolazite i gde ste se zaputili. 

Ako izlazite van granica važno je da proverite saobraćajne propise u državi koju posjećujete, te se na cesti njih i pridržavate. Isplanirajte tačke na kojima ćete natočiti gorivo, gde ćete se zaustavljati za kratak predah i kojim putevima ćete ići kako ne bi došlo do nepredviđenih situacija. 

Za mališane u automobilu organizujte aktivnosti koje bi ih zabavile tokom putovanja kao što su zanimljive igrice, čitanje knjiga i slušanje muzike. Najbolje je da jedan deo puta dete spava, pa je najpogodnije putovati uveče, naravno, u zavisnosti od udaljenosti destinacije. 

#1 Krk – ostrvo u Hrvatskoj koje će vas oduševiti

Ostrvo Krk sa kopnom povezano je mostom, pa je idealan izbor za sve koji nemaju vremena da čekaju trajekt i izuzetno praktičan za roditelje sa decom koja umeju da budu nestrpljiva. Takođe, ova prednost je osetna u nepredvidivim situacijama, kada vam hitno treba odlazak na kopno.

Neke od destinacija koje posebno preporučujemo su Klimno i Stara Baška. Uvalu Klimno odlikuje toplo more i plitka voda koja roditeljima pruža bezbrižnost prilikom boravka mališana u vodi. Na zapadnoj strani ove uvale nalazi se plaža Meline koja poseduje ljekovito blato, idealno za starije.

Ipak, kako mališani vole igre u blatu, zabava neće istostati ni za njih, a još jednu prednost donose i igrališta za decu koja se nalaze na ovoj plaži. 

Stara Baška je destinacija koju poslednjih godina bira sve više porodica sa decom, budući da na ovoj lokaciji nema puno barova i klubova, te su dani, ali i noći mirne, što je idealna atmosfera za potpuni užitak sa mališanima.  

#2 Poreč – destinacija koja obiluje sadržajem za decu

Poreč je destinacija maksimalno prilagođena roditeljima sa decom.

Poznato je da je hrvatsko primorje izuzetno čisto, a plava zastava koju ima nekoliko plaža u Poreču, svedoči u prilog tome. Izuzev kristalno čistog mora koje pruža sjajan letnji odmor, ovde ćete naići na smeštaj prilagođen deci i roditeljima, ali i sadržaje u kojima će najmlađi uživati. 

Sa decom možete obići Dinopark, veličanstveni vodeni park, ali se i opustiti u prirodi koja će vas ostaviti bez daha. U Poreču su na raspolaganju i igrališta za decu. Uveče možete uživati u šetnji šarmantnim ulicama Poreča, kao i u neodoljivim morskim plodovima u nekim od brojnih ugostiteljskih objekata. 

#3 Tara – netaknuta priroda na zapadu Srbije

Zapadna Srbija poznata je po prelepim destinacijama, na kojima se u potpunosti možete prepustiti čarima netaknute prirode. Tara je jedna od destinacija koja izuzev prirode koja ostavlja bez daha nudi i zanimljive sadržaje za decu. Osim aktivnosti koje možete organizovati sa najmlađima u blizini vašeg smeštaja, ovaj predeo u Srbiji nudi i mogućnost kratkih izleta i istraživanja okoline

Sa nešto starijom decom, kojoj putovanje automobilom ne predstavlja problem, možete obići prelepe vidikovce na Tari, posetiti Mećavnik, voziti se Drinom do Višegrada, obići Perućac i Zaovinsko jezero. 

Tara je idealan izbor za sve koji su u potrazi za mirnim odmorom u netaknutoj prirodi. Najbolji periodi za obilazak ove planine svakako su proljeće i ljeto kada je na planini prijatna temperatura i imate mogućnost da obiđete najraznovrsnije destinacije na Tari i u okolini. 

Snežni predeli tokom zime će vas ovde oduševiti, ali su niske temperature i sneg na putevima prepreka za obilazak okoline. Ipak, ukoliko ste ljubitelji zime i snega, Taru nemojte propustiti. 

Birajte destinacije u skladu sa potrebama najmlađih

Naš region izuzev pomenutih lokacija nudi i druge brojne destinacije na kojima možete uživati sa mališanima. Lokacije birajte u skladu sa potrebama najmlađih, sadržajima, atrakcijama, mogućnostima izleta i obilazaka u okolini, ali i udaljenosti od mesta u kom živite.  

U Srbiji možete posetiti i Zlatibor, još jednu planinu koja ima brojne sadržaje za decu i urbanija je od Tare, ali i banje od kojih se ističu Sokobanja, kao destinacija sa brojnim izletištima koja vas neće ostaviti ravnodušnim i najveća banja u Srbiji – Vrnjačka Banja. 

U Crnoj Gori vam predlažemo da posetite nešto mirnija mesta na kojima ćete lakše naći mjesto na plaži i imati miran san, bez zvukova noćnih klubova, kao što su Rafailovići, Dobrota i sl. 

Nadamo se da ste u našem tekstu pronašli inspiraciju za odmor sa decom u regionu i pronaši interesantne informacije koje će vam olakšati planiranje putovanja sa najmlađima!

Ostavite odgovor