Letovanje u Turskoj – najbolje destinacije za porodice

Poslednjih godina letovanje u Turskoj postalo je sve popularnije, pa aranžmani budu rasprodati i pre početka letnje sezone. Bogata istorija turskog naroda, tradicija, običaji, lepota gradova i gostoljubivost stanovništva najčešći su razlozi zašto je ova zemlja jedna od omiljenih većini turista. Sa liste prednosti koje je izdvajaju od ostalih ne treba zaboraviti i čarobna letovališta, koja svake godine dočekuju milione turista širom sveta. Ono što ih izdvaja od drugih je usluga i odličan odnos cene i kvaliteta.

Kušadasi, Sarimsakli, Bodrum (u Egejskoj regiji), Antalija, Side (u Antalijskoj regiji) – samo su neka od turskih destinacija na kojima možete uživati ovog leta. Specifične po bajkovitim peščanim plažama, raskošnoj vegetaciji, ukusnoj hrani i oazi mira koje pružaju, ove destinacije su idealne za porodične odmore. U nastavku teksta saznajte šta ih odlikuje i zašto neka od njih mogu biti baš vaš izbor.

#1 Kušadasi – sinonim za letovanje u Turskoj

Letovanje u Turskoj - Kušadasi

foto: unsplash.com

Kušadasi je živopisni gradić i ujedno najpoznatije i definitivno najposećenije tursko letovalište. Smešteno je u Egejskoj regiji, u oblasti Ajdin, a nedaleko od Izmira (oko 90 km udaljenosti). Kušadasi se naziva još i Ostrvo ptica, a zanimljiva istorija i bogata tradicija učinile su da ovo priobalno ribarsko mestašce postane najaktivniji turistički centar. Njegov razvitak obeležili su različiti narodi, kulture i događaji. Trag su ostavili Grci, Persijanci, Rimljani, Vizantijci, a kasnije i Osmanlije, što potvrđuju arheološka nalazišta u okolini grada.

Kušadasi se od ostalih turskih letovališta izdvaja po dinamičnoj atmosferi koja se može osetiti na svakom koraku. Brojni kafići u centru grada, diskoteke, restorani i bazari centar su svih zbivanja. Međutim, gradska gužva ne treba da bude razlog za odustajanje od letovanja sa porodicom, a pogotovo sa decom mlađeg uzrasta. Kušadasi se može pohvaliti prelepim plažama na kojima uvek ima mirnih porodičnih kutaka. Prednost porodičnog letovanja u Kušadasiju jeste u tome što mališanima nikada neće biti dosadno. Ako ne pronađu zabavu u centru grada (što je nemoguće), brojni hoteli su uređeni tako da uvek postoje i sadržaji za decu.

#2 Sarimsakli za pravo porodično letovanje u Turskoj

Još jedan predivan turski gradić-letovalište – Sarimsakli smešten je u Egejskoj regiji, prekoputa grčkog ostrva Lezbos. Ovo je definitivno omiljena i od strane turista koji letuju sa porodicama najposećenija turska destinacija. Pored toga što ima očaravajuću plažu dugačku čak 15 km, uz koju su smešteni hoteli sa tri, četiri ili pet zvezdica, ovo mesto je prava oaza mira. Ali sve ove prednosti nisu jedine koje Sarimsakli čine favoritom. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije ovo mesto je proglašeno vazdušnom banjom, jer vlažnost vazduha iznosi svega 0,5%, što povoljno utiče na respiratorni i kardiovaskularni sistem. U ovoj oblasti Turske uzgoj maslina je, pored turizma, najznačajniji izvor prihoda, pa ako se odlučite da letujete ovde, možete ih jesti kao dodatak uz apsolutno svako jelo. Nedaleko od čarobnog Sarimsaklija nalazi se Đavolja trpeza, atrakcija koja je prosto nezaobilazna ako letujete u ovoj oblasti.

#3 Bodrum ili antički Halikarnas

letovanje u Turskoj - Bodrum

foto: unsplash.com

Bodrum je pravo istorijsko, ali i turističko čudo. Podignut je na ruševinama nekadašnjeg antičkog grada Halikarnasa i domovina je grčkog istoričara Herodota. Pored kulturno-istorijskog bogatstva, Bodrum je pravi biser među turističkim destinacijama Turske. Može se pohvaliti izuzetnim geografskim položajem i očaravajućim pejzažima zbog čega zasluženo nosi epitet turske Azurne obale.

Bodrum je idealno letovalište za one koji žude za pasivnijim odmorom, kao i za porodice sa mlađom decom. Ako pripadate ovoj grupi turista, potražite smeštaj u blizini plaže Bitez, na kojoj ćete imati osećaj potpune privatnosti, ali ne i odsečenosti od sveta. Takođe, porodicama se uvek savetuje iznajmljivanje privatnog smeštaja, kako zbog manjih finansijskih izdataka, tako i zbog udaljenosti od gužve. Ako letujete sa tinejdžerima koji žele zabavan i aktivnostima ispunjen odmor, Bodrum ne nudi samo kafiće na otvorenom već i različite sportove na vodi – ronjenje, snorkelling, jedrenje, surfovanje…

#4 Antalija – omiljena među turistima

Antalija

foto: pixabay.com

Smeštena u istoimenom zalivu iznad koga se uzdižu guste borove šume – Antalija je posle Kušadasija najposećenije letnja destinacija u Turskoj. Antalija je potpuno autentičan grad, pun kontrasta, gde se naporedno pruža slika savremenog načina života sa širokim bulevarima i tržnim centrima uz duh tradicije i istorije, sadržan u uskim uličicama, nekadašnjim turskim kućama ili zanatskim radnjama.

Veliki broj porodica uputi se u Antaliju na letovanje zbog čuvene plaže Lara, koja turistima nudi jedinstven pogled na planinski venac Taurus. Hoteli na ovoj plaži su prvi na listi po luksuzu, ali i po savršenim uslugama. Povoljniji smeštaj možete pronaći zapadno od luke Antalija – na Konjalti plaži, čija je voda kristalno čista, ali dosta hladnija. Na ovoj plaži se nalazi i najveći vodeni park u antalijskoj regiji, čiji su glavni posetioci, naravno, oni najmlađi.

#5 Side – čarobna istorija i kultura na porodičnom letovanju

Side - letovanje u Turskoj za porodice

foto: pixabay.com

Side je antički grad na obalama Sredozemnog mora i mesto ukrštanja oko deset civilizacija. Mirno istorijsko mestašce koje je proteklih nekoliko decenija turizam umnogome promenio i modernizovao predstavlja idealno mesto za porodična putovanja. Side se od drugih turskih letovališta izdvaja po dosta mirnijoj atmosferi, ali nemojte misliti da će vam zbog toga biti dosadno. Naime, glavne turističke delove grada oslikavaju zapadna i istočna obala.

Prva odiše luksuzom, koji je predstavljen kroz prelepe hotele i sportske programe na vodi. Istočna obala nije ni približno dinamična i razvijena kao zapadna i na njoj ćete najviše susretati lokalno stanovništvo, koje ovaj deo nazivaju drevni Side. Naša preporuka je da iznajmite smeštaj na zapadnoj obali (zbog sadržajnog programa za decu), ali da obavezno prošetate starim delom grada, probate najukusnije specijalitete turske kuhinje i proćaskate sa lokalnim stanovništvom. I ne zaboravite da bar jedan dan odvojite za istorijsku šetnju kroz Side!

Ostavite odgovor