Saveti za iznajmljivanje automobila na putovanju

Razmišljate o iznajmljivanju automobila za vaše sledeće putovanje u Srbiji, ali niste sigurni odakle da počnete? Gde potražiti agencije za rent a car? Kako odabrati pravi automobil? Koliko će koštati iznajmljivanje? Šta je sve potrebno od dokumentacije? Ovo su samo neka od pitanja koja stoje pred vama kada prvi put iznajmljujete automobil. 

Srbija je divna zemlja koja ima da ponudi puno prirodnih lepota i istorijskih znamenitosti. Zato je jedna od važnih stavki izbor pravog prevoznog sredstva, koje će vam pomoći da se fokusirate na uživanje u putovanju, a ne na brigu o tome kako će put proći. Rent a car automobili dostuni u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i drugim većim gradovima Srbije vaše putovanje mogu učiniti prijatnijim, bez obzira da li je u pitanju turizam ili poslovni put. I u jednom i u drugom slučaju ovi naši saveti vam mogu pomoći da smanjite stres i uštedite novac i vreme kada iznajmljujete vozilo.

#1 Uporedite cene rent a car agencija na internetu

Pregled zvaničnih stranica rent a car agencija i upoređivanje cena je najbolji način da uštedite novac. Kada je u pitanju Niš, cene se kreću od petnaestak evra pa naviše. Ako stižete avionom u Beograd i želite da rentirate automobil na prestoničkom aerodromu, računajte da se cene kreću od dvadesetak evra pa naviše, zavisno od klase vozila ali i od broja dana na koji ga iznajmljujete.

Takođe, ako rezervišete automobil, većina agencija će vam dati mogućnost besplatnog otkazivanja rezervacije. U slučaju da su veliki deo voznog parka izdali, ljubazno će vam se zahvaliti i reći da trenutno za taj termin nemaju auto za rentiranje. Sa druge strane, dobar deo njih će vam tražiti da date kaparu i platite manju sumu novca unapred kako bi bili sigurni da zaista želite njihov automobil. U svakom slučaju, pre nego što donesete odluku, dobro istražite ponudu firmi za rentiranje vozila. 

Isto tako razmislite kakav vam automobil treba. Ukoliko ćete njime ići na putovanje u zimskom periodu, recimo na Zlatibor, svakako nije dobra ideja iznajmiti neki mali gradski automobil. Za ovaj put biće vam potrebno jače i pouzdanije vozilo.

#2 Rezervišite automobil što je moguće pre

Kada saznate definitivni datum putovanja, trebalo bi što pre da rezervišete vozilo. Cena najma naravno zavisi od ponude i potražnje, ali pre svega od klase vozila. Ako se prekasno javite, rizikujete da imate vrlo malo opcija na raspolaganju. Drugim rečima, može se dogoditi da vam na raspolaganju ostanu samo skuplje varijante. Još veća verovatnoća je da će vam se ovo desiti ako želite da rentirate auto u toku leta ili za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, kada su tradicionalno veće gužve.

Naravno, iznajmljivanje automobila u poslednjem trenutku nije nemoguća misija, ali je najbolje rezervisati vozilo što je moguće ranije. Bez obzira za koju agenciju se odlučite, ipak na internetu pretražite i informišite se o različitim opcijama koje one nude. Neke od njih će biti jeftinije, dok će druge rent a car agencije dati dodatne pogodnosti uz nešto veću cenu rentiranja.

Rekli smo da tip automobila, odnosno klasa vozila koje iznajmljujete ima najveći uticaj na cenu rentiranja. Zato ako putujete sami odaberite manje vozilo, koje će biti jeftinije, a pritom je i manji potrošač, pa će vam se sa te strane višestruko isplatiti. Ukoliko pak putujete sa porodicom, prijateljima ili poslovnim saradnicima, moraćete da iznajmite veći automobil hteli to ili ne, i samim tim da više platite rent a car agenciji.

#3 Proverite automobil pre nego što krenete na put

Pre nego što sednete u auto i startujete ga, bilo bi dobro da izvršite vizuelnu kontrolu vozila koje uzimate u zakup. Ako uočite bilo šta sumnjivo što mislite da vam predstavlja problem, pogotovo kada je u pitanju nešto što smatrate da može ugorziti vašu bezbednost, ali i stvoriti neprilike kada vraćate vozilo, obavezno se obratite agenciji koja vam ga rentira. 

Načinite zapisnik u kakvom stanju primate vozilo, da kasnije ne bi bilo nekih nejasnoća i dodatnih troškova koji vam mogu biti naplaćeni. Ukoliko je vozilo ostavljeno na aerodromu ili nekom drugom dogovorenom mestu, a primetili ste oštećenja, obavezno slikajte vašim mobilnim telefonom i odmah kontaktirajte agenciju.

#4 Uverite se da ste osigurani

Osiguranje je jedna od stavki za koju se u većini slučajeva brine agencija koja vam iznajmljuje automobil. Međutim, vi možete i dodatno da se osigurate za vreme dok putujete u iznajmljenom vozilu. 

Naravno, cena osiguranja zavisiće i od vašeg putovanja. Na primer, ukoliko ste na službenom putu u Nišu i želite da za vikend kada imate slobodne dane posetiti neke od prestonica susednih država, poput Sofije ili Skoplja, cena osiguranja će dodatno biti povećana. Sa druge strane, ako smatrate da vam osiguranje nije potrebno jer ćete vozilo korisititi samo za kratke relacije u gradu, možete ga zanemariti. 

Agencija koja vam iznajmljuje vozilo obično u cenu uračunava i pomoć na putu. Tako da sa te strane ne treba brinuti. 

Većina rent a car firmi kod nas iznajmljuje vozila koja su kasko osigurana, ali za svaki slučaj proverite unapred kakvo osiguranje vam daje firma kod koje iznajmljujete vozilo.

#5 Koristite samo onu dodatnu opremu koja vam je neophodna

Kada iznajmljujete vozilo za vaše putovanje, agencije će vam ponuditi i čitav niz dodatnih usluga. Neke od njih će vam biti od korisiti, dok će vam druge samo izazvati nepotrebne dodatne troškove.

Tako na primer, ukoliko putujete porodično sa decom, biće vam potrebna sedišta za decu. To jednostavno zahteva zakon Republike Srbije, ali i bezbednost vaših mališana. Većina rent a car firmi ima u svojoj ponudi ovu opciju, koja se obično dodatno naplaćuje. Ovi troškovi su sasvim opravdani i na njih morate računati ukoliko putujete sa decom.

Sa druge strane, kako bi što više zaradile, mnoge agencije nude kao dodatnu uslugu iznajmljivanje navigacije odnosno GPS paket. Ova stavka vas može koštati od oko 3 evra po danu pa naviše. Međutim, zašto ne biste umesto GPS-a koristili vaš pametni telefon i Google mape? Čak i ako nemate interneta u toku vožnje, postoji opcija snimanja mapa i njihovo oflajn korišćenje. Dovoljno je da ih preuzmete, postavite vaš telefon na predviđeno postolje u vozilu i pratite instrukcije sa telefona.

#6  Proverite sve detalje ugovora

Na kraju, pre nego što potpišete bilo šta, dobro pročitajte ugovor koji sklapate sa rent a car agencijom. Možda postoje “skrivene” stavke koje će dodatno uticati na cenu rentiranja i vaše troškove. Obratite pažnju da li u ugovoru stoji ograničena kilometraža, doplata za mlađe vozače, naplata goriva, pranje odnosno čišćenje vozila nakon upotrebe, penali za kašnjenje i slično.

Pažljivo pročitajte ceo ugovor pre nego što ga potpišete. Ako vam nešto nije jasno, obratite se zaposlenima u agenciji da vam pojasne detalje. Ovo je jedini način da budete sigurni da nećete imati dodatnih troškova.

Zaključak 

Za ljude bez iskustva, iznajmljivanje automobila može biti stresno, ali isto tako i skupo ukoliko ga shvatite olako. Međutim, ako razmišljate nekoliko koraka unapred, možete ne samo uštedeti već se u potpunosti posvetiti vašem putovanju, bilo ono turističke ili poslovne prirode. Zato, ukoliko želite da sve protekne u najboljem redu, pratite ove naše savete.

Ostavite odgovor