Vikend na Tari – aktivnosti tokom boravka na planini

Planina Tara se nalazi na krajnjem zapadu Srbije. Zahvata područje ograničeno vijugavim tokom reke Drine između Višegrada i Bajine Bašte. Pripada unutrašnjem pojasu Dinarida. Spada u srednje visoke planine sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.200 m. Najviši vrh je Kozji rid (1.591 m). Za obilazak neverovatnih predela i uživanje daleko od gradske vreve, vikend na Tari je savršen izbor.

Ako Tara bude vaša izabrana destinacija, možete računati  na prelepe vidikovce i jezera, očuvano prirodno bogatstvo i gostoljubive domaćine. Pre nego što krenete na put, u bilo koje doba godine, potrebno je da se informišete i istražite neke od brojnih mogućnosti koje pruža ova planinska lepotica. Uz dobru organizaciju, na ovoj destinaciji ćete moći da uživate svim čulima.

Pogledi koji ostavljaju bez daha!

Banjska stena

foto: unsplash.com

Nacionalni park Tara poseduje 290 km markiranih planinarskih staza,  koje vode ka brojnim vidikovcima. Pet ih je uređeno i bezbedno za posetioce i ne treba ih propustiti: Crnjeskovo, Banjska stena, Bilješka stena, Osluša, Sjenič. Za koji god vidikovac da se odlučite, pogled koji „puca“ pred očima će vas ostaviti bez daha i dati vam priliku da napravite i nezaboravne fotografije. Sjenič i Banjska stena spadaju u TOP 10 najlepših vidikovaca u Srbiji.

Jezera na području Tare

Vikend na tari - Perućac

foto: unsplash.com

Za savršen vikend na Tari možete izabrati jezero Perućac ili jezero Zaovine. Veštačko jezero Perućac se nalazi u prirodnom zavoju kanjona reke Drine, između Bajine Bašte i Višegrada i obavija planinu Taru. Pogodno je za ribolov i kupanje. Na njemu se nalazi uređena pontonska plaža, zanimljiva za decu. Možete uživati u smeštaju na splavovima, kako bi vaš vikend bio upotpunjen nestvarnim doživljajem.

Zaovine, najlepše planinsko jezero u Srbiji, okruženo šumama i proplancima, predstavlja pravu oazu mira i tišine, kao i mesto za zaljubljenike u ribolov. Zaovine su mesto poznato po tome što je u njima otkrivena čuvena Pančićeva omorika. Jezero, pored kupanja, pruža i  mogućnost bavljenja sportovima na vodi. Idealno je mesto za smeštaj onih koji žele mir i pravo uživanje u prirodi.

Vikend na Tari je idealan za avanturiste

Ukoliko volite avanturu, prolazak kroz kanjone Belog Rzava i Rače na Tari biće nezaboravan doživljaj. Za ovu vrstu aktivnog vikend odmora, neophodno je prisustvo vodiča i korišćenje adekvatne opreme. Za početnike je najbolji kanjon Belog Rzava. Nudi kombinaciju pešačenja i kanjoninga, dok je prolazak kroz kanjon reke Rače čist kanjoning i tehnički je zahtevniji.

Izaberite bicikl kao prevozno sredstvo

Vikend na tari - Tarocikl

foto: pixabay.com

Ljubitelji prirode koji bi Taru da upoznaju na biciklima, mogu izabrati vikend turu kako bi pobegli u rajsko okruženje. Ako nemaju svoju biciklističku opremu, mogu je iznajmiti na Mitrovcu ili Kaluđeskim Barama. Iz turističkih centara polazi preko 75 km biciklističkih ruta, a tri su uređene i obeležene u okviru mreže biciklističkih ruta Zapadne Srbije. Projektom Tarocikl definisano je 27 biciklističkih staza dužine oko 420 km i otvorena vrata novoj vrsti turizma.

Ovaj vid upoznavanja Tare omogući će intenzivan rad svih čula, jer ćete posvetiti pažnju nekim ne baš previše eksponiranim mestima. Praznik za oči, uživanje u čistom okrepljujućem vazduhu, a ujedno i rekreacija, vratiće vam energiju za povratak u svakodnevicu.

Krstarenje impresivnim kanjonom Drine

Ukoliko vaš izbor bude vikend na Tari, obavezno jedan dan odvojte za celodnevno krstarenje kanjonom veličanstvene reke Drine, koji je drugi po dubini u Evropi.  Velikim turističkim brodom kreće se sa jezera Perućac, gde ćete na plovidbi dugačkoj 52 km uživati u lepoti prirode, u staništima biljnih i životinjskih vrsta, kao i u pogledu na ušće reke Žepe u Drinu. Tokom plovidbe se prolazi kroz najuži deo kanjona, pored srednjovekovnih utvrđenja. Nakon četiri sata plovidbe stižete u Višegrad, gde možete posetiti turistički kompleks Andrićgrad i čuveni most na Drini, koji je podigao Mehmed-paša Sokolović.

Laganom šetnjom do znanja

Vikend na Tari

foto: unsplash.com

Jedinstveno mesto gde ćete neprimetno kroz šetnju mnogo toga i naučiti jeste Sovina šumska učionica. Ovom šetačko-edukativnom stazom dugom 400 m, u senci smrča i jela na Mitrovcu, posetioci mogu na veoma zanimljiv način upoznati  ekosistem ove božanstvene planine. Veoma je značajno to što je ovo jedina staza u Srbiji prilagođena osobama sa invaliditetom.

Još jedno jedinstveno mesto na Tari je prirodni rezervat Crveni potok. Ime je dobio zbog potoka koji protiče kroz rezervat i u svom gornjem toku prelazi preko crvene ilovače i dobija crvenu boju. U centralnom delu stvorilo se tresetište koje je dobilo naziv Tepih livada, zbog osećaja ugiba pod nogama prilikom hodanja.

Nacionalni park Tara ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe i obiluje tragovima praistorije, antičke, rimske, vizantijske i srpske srednjovekovne kulture. U blizini Bajine Bašte nalazi se manastir Rača, spomenik kulture od velike važnosti i najposećeniji u Nacionalnom parku Tara. Solotnik (ostaci srednjovekovnog utvrđenja) se nalazi na 9 km istočno od Kaluđerskih Bara. Na Tari je, takođe, nekoliko srednjovekovnih nekropola. Reč je o stećcima – kamenim spomenicima koji se mogu videti na sledećim lokalitetima: Bagruša, Uroševina, Gajevi.

Ovo je samo mali deo onoga što neopisivo lepa Tara nudi i zbog čega je uvek prepuna turista. Ova planina nudi sadržaje za svačiji ukus – bilo da želite miran i tih ili aktivan odmor. Podarite sebi vikend na Tari, jer vas ona neće ostaviti ravnodušnim i zasigurno ćete poželeti da joj se vratite ponovo. Krenite u njeno istraživanje!

Ostavite odgovor