• Home
  • /
  • Šta obići...
  • /
  • Letovanje na Azurnoj obali – Nica, Monte Karlo, Kan, Menton, Marsej

Letovanje na Azurnoj obali – Nica, Monte Karlo, Kan, Menton, Marsej

Azurna obale je mondensko letovalište, mediteranskog duha, između Alpa i Sredozemnog mora. Nestvarno lepa, Francuska rivijera poznata je od davnina zahvaljujući bogatoj aristokratiji Velike Britanije. U potrazi za dugim toplim letima, oni su otkrili sve njene čari. Godinama kasnije, mnoge slavne i poznate ličnosti birale su Azurnu obalu kao mesto za relaksaciju i odmor. To je destinacija  koju krasi kristalno čista voda, idealni vremenski uslovi i još lepše plaže. Iako na prvi pogled deluje kao prilično skupa destinacija, izuzetno je popularna,  poznata i omiljena čak i među populacijom koja ne pripada svetskom džet-setu. Ukoliko želite odmor za pamćenje, vreme je da izaberete letovanje na Azurnoj obali.

Kakva je klima na Azurnoj obali?

Azurna obala

foto: unsplash.com

Zahvaljujući mediteranskoj klimi, koju odlikuju blage zime i umereno topla leta, vremenski uslovi na Azurnoj obali su idealni tokom cele godine. Svakako nećete pogrešiti bez obzira na to u koje doba godine odlučite da putujete. U svakom slučaju preporučujemo da proverite u koje zemlje možete putovati i pod kojim uslovima, jer je usled pandemije došlo do promena na brojnim destinacijama.

Ukoliko vaš izbor bude letovanje na Azurnoj obali, možete zaboraviti na privatnost. Ovo je prvenstveno mesto za posetioce koji su društveni, uživaju u burnom noćnom provodu i glamuroznim večernjim izlascima. Razni prestižni događaji i dešavanja koja se svakodnevno odigravaju, povod su za okupljanje bogatih i moćnih ljudi  celog sveta.

Čitava francuska rivijera ispunjena je restoranima, gde osim tradicionalnih morskih jela možete uživati u ukusima različitih svetskih kuhinja.

Najbolji gradovi za letovanje na Azurnoj obali

Pored brojnih luksuznih mesta koja krase francusku rivijeru, tu su i ona manje poznata, ali podjednako lepa. Nica, Monte Karlo, Kan, Menton i Marsej samo su neki od dragulja Azurne obale, koji posetioce nesumnjivo ostavljaju bez daha.

Nica –  mešavina francuske i italijanske kulture

Letovanje na Azurnoj obali

foto: unsplash.com

Nica će vas na prvi pogled osvojiti svojom gracioznošću, jer ova lepotica Azurne obale podjednako je popularna kako među mlađom, tako i među starijom populacijom. Iako je zvanično u sastavu Francuske, italijanski uticaj je vidljiv na svakom koraku. Nekada je to bila pozornica kraljeva i grofova, umetnika i lovaca na blago, ali je ubrzo postala prestonica uživanja i životnih radosti. Još tokom 18. veka ovaj grad je bio veoma popularan, tako da su i danas prisutne neke atrakcije koje podsećaju na taj period.

Nica, obasjana suncem tokom cele godine,  istovremeno predstavlja mešavinu glamurozne sadašnjosti i bogate prošlosti, tako da je mnogi svrstavaju u najlepše gradove Francuske. Nekada najmoćnija i najznačajnija francuska luka, danas obiluje ekskluzivnim radnjama i brojnim restoranima sa izuzetno ukusnim morskim specijalitetima.

Monte Karlo, dijamant na Azurnoj obali

Letovanje na Azurnoj obali

foto: unsplash.com

Smešten u srcu kneževine Monako, okružen plavetnilom mora, Monte Karlo je dijamant na Azurnoj obali. Predstavlja dom Formule 1, poznatih sportista i biznismena i kao takav deluje kao uzbudljivo mesto za život.

Simbol ovog grada je svakako kazino koji je otvoren davne 1863. godine i svrstava se među najbolje u Evropi. Za popularnost ovog mesta vezuje se film o Džejms Bondu, koji je sniman delom upravo u ovom kazinu. Dovoljan je i sam boravak na ovom mestu, kako biste imali osećaj neverovatnog glamura. Takođe možete uživati na nekoj od obližnjih plaža ili uživati u živopisnim kafićima kraj obale.

Ukoliko želite luksuzno i raskošno putovanje, Monte Karlo je prava destinacija za vas.

Kan, sinonim za  luksuz, glamur i eleganciju

Kan

foto: unsplash.com

Mesto poznato širom sveta svakako je Kan, koji svake godine okuplja svetsku elitu zbog istoimenog filmskog festivala. U to vreme više nego ikad, Kan odiše luksuzom, glamurom i elegancijom. Istina, ovaj grad je sve samo ne jeftin. Ulaz na privatnu plažu se plaća, mada postoje i brojne besplatne atrakcije dostupne posetiocima. Poseta Kanu će vam nesumnjivo ostati urezana u sećanje, jer ovaj grad je sinonim za sjaj, raskoš i luksuz.

Menton, citrusi i raskošni vrtovi

Menton

foto: unsplash.com

Kada se odlučite za letovanje na Azurnoj obali, odličan izbor može biti Menton. Nalazi se u blizini italijanske granice, a njegov zaliv u obliku polumeseca važi za najtopliji na francuskoj rivijeri. Poznat je po citrusnom drveću, tako da je razumljivo što je limun simbol ovog grada. Svakog februara se održava Festival limuna, kada se od citrusnog voća prave gigantske skulpture širom grada. S obzirom na brojne raskošne vrtove, ovaj gradić je idealna destinacija za relaksirajući odmor.

Marsej – najveća trgovačka luka Francuske

Marsej

foto: unsplash.com

Iako ga mnogi zamišljaju kao tipičan grad na francuskoj obali, Marsej nije samo to. U pitanju je treći grad po veličini ove bajkovite zemlje poznat po brojnim znamenitostima. Canebièreje glavna gradska arterija u starom delu grada, duga 1 km, proteže se od Stare luke (Vieux-port) do kvarta Réformés. U ovoj ulici je 1934. ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević.  Istovremeno, to je grad sjajne zabave,  ekskluzivnih restorana i brojnih luksuznih butika. Iako plaže u samom gradu nisu preterano popularne, Marsej je povezan sa poznatim francuskim letovalištima na Azurnoj obali. Ukoliko želite nezaboravan noćni provod, ovaj grad zaista ima mnogo toga da vam ponudi.

Koliko god vremena da posvetite letovanju na Azurnoj obali, neće vam biti dovoljno. Šarm i lepota francuske rivijere su nešto što će vam ostati duboko urezano u sećanje,  a želja da bar još jednom doživite sve čari ovih predela nikada neće jenjavati.

Ostavite odgovor