putovanje-automobilom-devojka-sesir-more-leto

Praktični saveti za putovanje kolima na more

Planirate letnje putovanje, a želite da idete automobilom? Putovanje kolima ume da bude i te kako uzbudljivo, ali i izuzetno naporno, naročito po velikim vrućinama koje su tipične za letnje mesece. No, ako se dobro pripremite, letnji “road trip” biće ništa drugo do pravo uživanje.  

Istražili smo šta to treba da uzmete u obzir kada planirate letnje putovanje i došli do mnogih praktičnih saveta. U nastavku teksta predstavljamo vam šta bi trebalo uraditi pre, a šta tokom putovanja kolima na more tako da se sjajno provedete i na samom putu! 

#1 Obavite generalku automobila

Pošto znamo da mnogi od vas imaju stare automobile, pre svega želimo da vam predočimo da je možda upravo odlazak na letovanje idealno vreme da svog četvorotočkaša zamenite novim. Bez ozbira na godište i broj pređenih kilometara možete ga prodati agenciji za otkup automobila, čak iako je u izuzetno lošem stanju, dok za dobrodržeće automobile svakako auto možete prodati i kupcu, preko oglasa.

Ako niste zainteresovani za promenu auta, onda svakako uradite generalnu proveru i servis. Poslednje što želite da se desi jeste da vam automobil stane na putu ka moru, ili da se dogodi kvar koji ste mogli da predupredite.

Učinite sve što je potrebno da na putovanje krenete potpuno mirni, sigurni u bezbednost vožnje svog automobila. Takođe, ukoliko putujete sa decom, ne zaboravite da podesite sedišta za najmlađe. Kada sve proverite, dan pre puta odvezite auto na temeljno čišćenje ili ga samostalno detaljno očistite i spremni ste! 

#2 Spremite zabavni sadržaj za put

Nema potrebe da ceo put provedete pričajući dok ne nestane svih tema. Bilo da idete sa društvom, drugom polovinom ili porodicom – zabavu je moguće napraviti čak i u ovoj situaciji! 

Pre svega, tu je plejlista. Ne zaboravite da ćete sa prelaskom granice ući i u drugu zonu radio frekvencije, pa radio svakako nije nešto na šta se treba osloniti na dugim putovanjima. Zato narežite CD sa omiljenom muzikom. Na njemu može da ima tačno toliko minuta muzike koliko će trajati putovanje.

Ukoliko na put idete sa decom, pravo je vreme da napunite tablet ili pametni telefon, instalirate igrice ili skinete crtane filmove i uživate u miru tokom vožnje. Predlažemo i da smislite koje to igre mogu da se igraju tokom puta, poput čuvenog “kaladonta” koji može “ubiti” barem sat vremena putovanja!

#3 Osmislite maršrutu za putovanje

Svakako da nije preporučljivo da tek kada krenete na put pogledate i mapu i osmislite maršrutu. Ovo uradite barem nedelju dana ranije. To vam daje prostora da istažite svaku tačku na putu, smislite gde možete da napravite pauzu, ali i da psiholiški budete spremni na sve što vas čeka.

putovanje-automobilom-put-more-sunce

Pixabay.com

Pauze je najbolje praviti na pumpama, s obzirom na to da se nalaze kraj većih puteva kojima ćete ići, ali svakako da negde treba i da jedete, pa istražite gde je najbolje da skrenete s puta i zadovoljite svoje apetite. 

Nekoliko dana pre puta počnite i da proveravate stanje na putevima, kao i potencijalne radove na putu. Ovo će vam pomoći da tempirate kada je najbolje vreme za polazak, ali i da maksimalno uštedite vreme. 

#4 Spakujte sveže voće i mnogo vode

Dehidratacija je najveća zdravstvena briga na letnjim putovanjima. Ne samo da bi izuzetno loše uticala na stanje vašeg organizma, već i na vaša osećanja tokom puta. Dehidriranost može prouzrokovati nervozu kod putnika i napraviti izuzetno lošu atmosferu na putovanju, a da ni ne razumete da je uzrok ovoga samo nedostatak vode!

Otud je očigledan i naš savet za putponesite mnogo vode sa sobom, najbolje u staklenim bocama, s obzirom da plastične flaše na suncu i visokim vrućinama nisu preporučljive.

Za grickanje – ponesite voće! Ovo je savršena letnja namirnica i odlično osveženje, a s obzirom na to da sadrži mnogo vode, dobra je i u ovom kontekstu. 

#5 Proverite mere u stranim državama  

Korona virus možda više nije toliko aktuelna tema, ali su mere u određenim zemljama i dalje na snazi. Dakle, pre nego što pođete obavezno proverite kakve su mere u svim zemljama kroz koje ćete prolaziti na putu ka moru, pa pripremite neophodnu dokumentaciju ukoliko je to potrebno.

Takođe, budite odgovorni i sa sobom ponesite antibakterijsko sredstvo za čišćenje ruku, kao i maske za lice. Ne dozvolite da vam neželjena zaraza pokvari putovanje! Bićete mirniji ukoliko uplatite i zdravstveno putno osiguranje.

Na kraju, proverite da li ste spakovali ključne stvari: pasoše, novac, ključeve, telefone i punjače. Proverite prtalj, kako biste znali da je sve tu i – spremni ste!

Vozač bi tokom puta trebalo da drži telefon u “airplane” režimu, tako da ne rizikuje zvonjavu na koju možda neće odoleti da se odazove. Takođe, na put bi morao da krene naspavan i odmoran. Budite odgovorni prema sebi i drugim učesnicima saobraćaja i pamtite ovo letovanje po najlepšem.

Srećan put!

Ostavite odgovor