ručni-prtljag-pakovanje-kofer

Saveti za putovanje avionom: Šta sve spakovati u ručni prtljag?

Čuveno pitanje svih onih koji žele da putuju avionom, a da ne plate preskupe karte i doplatu za veći kofer je – Šta sve spakovati u ručni prtljag? 

Pitanje je sasvim opravdano, jer zaista, nije jednostavno sve majice, dukseve, bluze i ostalu potrebnu garderobu za nekoliko dana odmora spakovati u kofer ili torbu malih dimenzija.  Međutim, to nije razlog da se preskoči zabavno putovanje i ne ode na dugoželjenu destinaciju. 

Naprotiv, ukoliko ste i vi u ovoj situaciji, predlažemo da odmah bukirate povoljne karte! Mi ćemo vam pomoći praktičnim savetima za putovanje avionom, o kojima smo pisali u ovom tekstu,  da sve što vam je neophodno spakujete u ručni prtljag.  Pročitajte ih, brzo i lako se spremite za put i bez bilo kakvih problema se ukrcajte na avion!!

Napravite listu najneophodnijih stvari

Ljudi uglavnom, kada putuju na godišnji odmor, spakuju više stvari nego što im je zaista potrebno. Tako, završe sa prepunjenim koferom odeće zbog kojeg kasnije moraju da plate nimalo jeftinu doplatu za prtljag. 

Da se to vama ne bi desilo, preporučujemo da, pre nego li krenete da pakujete garderobu u svoj ranac ili torbu, napravite listu najneophodnijih stvari bez kojih nećete moći na svom putovanju! Na taj spisak obavezno stavite donji veš (on vam zasigurno, ma na koju god destinaciju da ste se zaputili, treba), zatim neki par čarapa, trenerku ili pantalone (zavisi šta preferirate da nosite), bluze ili majice koje vam se slažu uz sve farmerke ili pantalone koje ste već spakovali, neseser sa kozmetikom i punjač za telefon. 

kofer-pakovanje

Foto: Pexels.com

Kada pripremite sve što vam je neophodno za putovanje, procenite da li će u vašu torbu ili kofer stati još neki komad vaše omiljene garderobe. Naravno, i tada budite izuzetno selektivni pri izboru stvari koje ćete poneti! Primera radi, ukoliko ste dama i ukoliko treba da spakujete i neki bikini, zbog novog bazena u rezervisanom hotelu koji ćete posetiti, nemojte u brzini poneti nekoliko komada, koji će vam samo zauzeti dragoceno mesto u ručnom prtljagu.  

U tom slučaju, bolje je poneti jedan kvalitetan kupaći kostim, klasičnog kroja. Upravo takvi jednodelni i dvodelni moderni kupaći za žene svih uzrasta izrađeni od finih materijala, laskaće vašoj figuri, brzo će se sušiti na vašem telu i prijaće vašoj koži. Zbog svega toga nećete imati potrebu da se presvlačite stalno i menjate garderobu kako bi ostali suvi i kako se ne bi prehladili. 

Pažljivo birajte svoj kofer ili torbu za pakovanje

Savetujemo da, pre nego krenete da se pakujete za zimski odmor ili neku toplu destinaciju, obavezno na sajtu svoje avio kompanije proverite koje su dozvoljene dimenzije ručnog prtljaga. 

Razlog za to je što se većina avio kompanija poprilično striktno pridržava svojih pravila vezanih za dužinu, širinu i težinu vašeg ručnog prtljaga. Te tako, ukoliko ne poštujete propozicije i ponesete teži kofer od dozvoljenog, tražiće od vas da platite dodatno ili raspakujete i ostavite stvari koje su vam višak. 

Uglavnom, većina niskobudžetnih avio kompanija dozvoljava da ručni prtljag bude težak do 10 kg, a da njegove dimenzije budu do 40x30x20 cm. Pri regularnim letovima i u avio kompanijama sa višom cenom karata, dopuštena maksimalna težina ručnog prtljaga varira od 8 kg do 12 kg, a dimenzija do čak 115 cm.

Zbog svega ovoga, pažljivo birate vrstu prtljaga koju ćete poneti na put. Ponekad, kofer, zbog svojih točkića, sam po sebi može biti poprilično težak, te tako vam smanjiti mogućnost da ponesete još koji kilogram garderobe. U tom slučaju, bolja je opcija izabrati za pakovanje stvari običan, elastičan ranac, koji ne teži puno i ostavlja mogućnost da se u njega pažljivo popakuju i urolaju mnoge majice, košulje i haljinice. 

Pakujte tehnikom rolanja 

Bake i mame su vas verovatno učile da odeću u ormaru ili koferu posložite pažljivim i preciznim preklapanjem, međutim, kada putujete samo sa ručnim prtljagom, ipak je bolje da pakujete garderobu tehnikom rolanja. 

Rolanjem odevnih komada prvenstveno se sprečava  njihovo gužvanje, što je odlična vest, kad već ne možete da ponesete sa sobom i malu peglu! Takođe, takvim pakovanjem štedi se  i prostor u koferu ili torbi, tako da  ostaje znatno više mesta za stavljanje još nekih stvari koje želite poneti na put. 

Naravno, to nije dovoljno! Da pakovanje bude sasvim uspešno, pored tehnike rolanja, potrebno je i napraviti nekakav raspored u prtljagu. Uglavnom se preporučuje da stvari koje planirate nositi odmah, po dolasku na destinaciju, stavite na sam vrh ranca ili torbe koje nosite, dok dno rezervišite za neke malo teže stvari, koje nećete odmah upotrebiti. 

Pored toga, savetuje se da, bez obzira što rolanje zaista smanjuje gužvanje stvari, ipak za ovakva putovanja birate odeću napravljenu od materijala koji se manje gužva i u kome se nećete preterano znojiti

Poslužite se malim trikom

Ako vam, i pored toga što ste bili selektivni i spakovali samo praktične komade odeće tehnikom rolanja, ipak ponestane mesta u koferu, ništa ne brinite! Postoji mali trik kojim se možete poslužiti.

Naime, mnogi putnici koji bukiraju jeftine letove, zbog malih prtljaga u kojima im ne mogu stati sve stvari koji su im neophodne, poput dodatne trenerke, džempera i jaknica, tu odeću dok su na aerodromu jednostavno obuku i u njoj putuju do svoje destinacije. 

Takvim, slojevitim oblačenjem, oslobode svoj ranac ili torbu, olakšaju ih za nekoliko kilograma, a pritom,  bez bilo kakve doplate ponesu još neku garderobu na svoje putovanje.

avion-nebo-let

Foto: Pexels.com

Ovaj trik zvuči jako interesantno i mnogi su ga isprobali! Ipak, ne treba preterivati i obući suviše odeće. Može se desiti da na aerodromu ili u samom avionu bude suviše vruće, te vam se sloši zbog količine stvari koje imate na sebi. 

Zato, budite umereni i obucite i ponesite samo još koju bluzicu, laganu pidžamu ili dodatnu prolećnu jaknu, ako vam već sve ove stvari ne mogu stati u kofer.  

Neke stvari ipak nemojte nositi 

Neke stari, bez obzira što za njih ima mesta u vešem ručnom prtljagu, ipak nemojte nositi! Pod ovim podrazumevamo sve oštre predmete koji mogu povrediti druge, poput žileta, brijača, makaza, noževa, sekira, špriceva i igli, itd. Ne bi trebalo nositi ni alat sa oštrim krajevima, čekiće, pajsere, lisice, bušilice, šravcigere i slično! 

Što se tiče hrane i pića, većina avio kompanija dopušta unos namirnica u avion, dok god su spakovane u svom originalnom pakovanju! Neke pak, ne dozvoljavaju da putnici nose svežu hranu, koja se brzo kvari, pogotovo kada se putuje na neke duže relacije. 

Treba napomenuti da je potrebno, ukoliko planirate da spakujete i hranu sa sobom, pre putovanja informisati se o carskim propisima države u koju odlazite. Razlog tome je što određene zemlje, kao što su članice Evropske Unije na primer, imaju zakone koji ne dopuštaju  uvoz mleka, mesa i proizvoda životinjskog porekla, iz zemalja koje nisu članice EU

Takođe, pravilo koje vlada u svim avio kompanijama je da putnik ne može poneti sa sobom više od jednog litra bilo kakve tečnosti. Uz to, svi preparati u tečnom stanju, poput šampona, krema za telo, vodice za i ispiranje usta, kao i pića, moraju se nalaziti u zasebnom pakovanju od maksimalno 100 ml. 

Zaista, propisa je mnogo, a lista stvari koje kontrola na aerodromu nikako ne dozvoljava da unesete u avion je jako duga. Zbog čega preporučujemo da proverite sa vašom avio kompanijom koje sve to predmete ne bi trebalo da pakujete u torbu koju ćete nositi sa vama u avion. 

Dodatna napomena

Neke avio kompanije ne dopuštaju da pored svog ručnog prtljaga sa sobom ponesete i mali ranac u koji ćete spakovati mobilni telefon, pasoš i karte ili torbu za laptop u kojoj ćete nositi samo ovaj uređaj. 

Bez obzira koliko su te torbe ili rančevi mali, u takvim situacijama, predstavnici određenih avio kompanija smatraće, ukoliko ih ponesete sa sobom, da vi imate zapravo dva ručna prtljaga. Tada će vam verovatno tražiti da platite tu vašu malu grešku, koja vas može koštati u nekim situacijama i više od same avionske karte!

Ukoliko idete samo na nekoliko dana na odmor, verujte da će vam uz dobru organizaciju i pravilno pakovanje i ručni prtljag biti sasvim dovoljan!

One Comment

  • Lea

    12. jul 2022. at 09:16

    Ja redovno koristim one kese koje se vakumiraju i tako ponesem bas sve sto mi je neophodno. Vakumiraju se usisivacem, tako da cete lako pronaci nacin da isto uradite i za povratak.

    Odgovori

Ostavite odgovor