TOP 10 najlepših plaža na Jadranskom moru

Obala Jadrana poznata je po predivnim peščanim i šljunkovitim plažama koje mame turiste iz svih krajeva sveta. U narednim redovima očekuje vas lista TOP 10 najlepših plaža na Jadranskom moru.

#1 Jaz plaža

Jaz

foto: unsplash.com

Kada pričamo o najlepšim obalama Jadrana, nemoguće je a da ne spomenemo živopisnu ikonu među plažama – čuvenu Jaz plažu, biser među plažama Crne Gore. Pored toga što je neprikosnoveni pobednik na Jadranu, ova bajkovita obala je takođe uvrštena i u grupu deset najboljih evropskih plaža (po izboru mnogih renomiranih agencija). Nalazi se na oko dva-tri kilometara od Budve i sastoji se iz dve manje plaže ukupne dužine od 1200 metara. Obala je peskovita, more tirkizno plave nijanse, a provod zbog raznolikih sadržaja – definitivno zagarantovan. Boravkom na Jazu ćete imati priliku da gotovo danonoćno uživate u ukusnim specijalitima, manifestacijama i noćnim žurkama.

#2 – Blaće

Mljet

foto: unsplash.com

Dok je sa jedne strane štite stene i zapljuskuju talasi Jadranskog mora, plaža Blaće je sa druge strane okružena visokom borovom šumom te gustom vegetacijom. Nalazi se na Mljetu i karakteristična je po čistom moru i plitkim lagunama, pa je pogodna za plivače-početnike ili porodice sa mališanima. Predivno okruženje horizont čini idealnim mestom za posmatranjem izlaska ili zalaska Sunca. Zbog makadamskog puta, dolazak do plaže možda nije naročito preporučljiv u papučama, ali je svakako vredan truda. Inače, plaža je dugačka je oko 1000 metara.

#3 Dugi otok i njegov biser Sakarun

Kombinacija svetlucavog peska i tirkiznog mora plažu Sakarun čine jednom od najpopularnijih jadranskih letovališta svake sezone. Ona se nalazi na Dugom Otoku u Hrvatskoj i dugačka je gotovo osam stotina metara. Odlikuje je plitko dno i izrazito toplo more. Pored Jaz plaže, Sakarun se takođe vrlo često svrstava među najprimamljivije evropske, ali i svetske plaže – pa je u „špicu sezone” nekada veoma teško pronaći prostor za peškir. Ovo odmaralište je savršeno za letovanje sa decom jer će lako moći da unapređuju svoje plivačke sposobnosti.

#4 – Rajska plaža

Rab

foto: pixabay.com

Rajska obala se nalazi u mestu Lopar, na malenom ostrvu Rab. Meštani naselja su nadaleko poznati po svojoj ekološkoj svesti, pa je shodno tome ovaj peščani dragulj pravi sinonim za čistoću. Vredi napomenuti da je Rajska obala jedna od retkih jadranskih plaža sa sertifikatom Plava zastava (nagrada koju dodeljuje Fonadacija za ekološko obrazovanje). Duž plaže se ne nalazi niti jedan ugostiteljski objekat i to sve zbog ideje da se turisti kompletno prepuste naturalnom okruženju.

#5 Žuljana Vučine – šljunkoviti raj

Južna strana poluostrva Pelješac bezbrižno čuva mnoge uvale, između kojih se zbog svoje dužine i lepote najviše ističe plaža Žuljana Vučine.  Plaža nije peskovita, ali je šljunak prefinjen i izrazito sitan pa razlika praktično neće biti osetna. Dok je plaža pogodna za odmor i čitanje, more je idealno za adrenalinsku sportsku aktivnost poput surfovanja, ronjenja ili vožnje glisera. Boravkom na obali u ranim jutarnjim časovima, moći ćete da primetite kako se more iz svetlih tirkiznih tonova pretvara u tamno plave nijanse, što pejzaž čini nezaboravnim.

#6 Plavi horizonti – plitko dno i lekoviti pesak

U TOP 10 najlepših plaža na Jadranskom moru spada i još jedna lepotica crnogorskog primorja. Plaža Plavi horizont se nalazi na dnu obale Pržno i jedna je od najčešće posećivanih plaža u Crnoj Gori. Obala je okružena bujnim zelenilom, iz kog se naziru crvenkasti maslinjaci i visoki borovi. Šumsko okruženje stvara prijatnu hladovinu koja je uvek dobrodošla u vrelim letnjim danima, a pored prijatne temperature plaža je pogodna i zbog plitkog dna. Na nekoliko minuta od plaže se nalazi hotel-spa sa saunama, zatvorenim bazenima te lekovitim blatom i peskom. Plaža je dugačka oko 300 metara.

#7 Zlatni rat – simbol Brača

TOP 10 najlepših plaža na Jadranskom moru

foto: unsplash.com

Zlatni rat se nalazi u malenom gradiću na hrvatskom primorju – Bolu (na ostrvu Brač) i jedna je od najatraktivnijih plaža koje zapljuskuje Jadransko more. Ova plaža je nastala taloženjem finog žućkasto zlatnog šljunka oko podmorskog grebena, ali je interesantno da pod uticajem vetra gotovo stalno menja svoj oblik. S tim u vezi, boravak na ovoj lokaciji se svakog narednog puta čini drugačijim i zabavnijim. To su uveliko primetili i inostrani turisti iz svih krajeva sveta, koji rado posećuju ovu destinaciju. Zbog dobrih talasa i prelepog grebena, surfovanje i ronjenje su omiljene atrakcije posetilaca.

#8 Kraljičina i Kraljeva plaža – nikada van TOP 10 najlepših plaža na Jadranskom moru

TOP 10 najlepših plaža na Jadranskom moru

foto: unsplash.com

Od 14. jula 2023. godine ulaz na Kraljičinu plažu je moguć samo za goste vile Miločer na Svetom Stefanu, nekadašnjem letnjikovcu Karađorđevića. S druge strane Kraljevu plažu mogu posetiti i turisti sa strane, ali samo ako su raspoloženi da za set ležaljki plate 200 evra. Kraljeva plaža, poznata i kao Miločerska plaža, je mala – dugačka je tek oko 300 metara, a već više od pola veka važi za jednu od najlepših na Jadranskoj obali. Pokrivena je najfinijim peskom, a more je neverovatno prozirno i čisto.

#9 – Bijeca u Medulinu

Bijeca ima blagi ulaz u more i  okružena je visokom borovom šumom te prekrasnim ostrvcima sa niskom vegetacijom. Zbog prilike da uživaju u raznovrsnim fizičkim aktivnostima, Bijecu najčešće posećuju sportisti. Od dostupnog sadržaja na otvorenom moru, tu su ronjenje, jedrenje, plivanje – dok na obali posetioci često zaigraju odbojku ili fudbal. Provod podstiče i plutajući zabavni park koji je naročito privlačan najmlađim posetiocima. Plaža se nalazi u hrvatskom naselju Medulinu i dugačka je skoro kilometar.

#10 Vela, Hvar

TOP 10 najlepših plaža na Jadranskom moru

foto: unsplash.com

Uvala Vela Stiniva smeštena je nedaleko od Zastražišća na ostrvu Hvar, u blizini Jelse. Idealna je za sve koji su u potrazi za avanturom, romantikom i netaknutom prirodom. Do uvale se može doći automobilom i lako je dostupna, a idilična priroda i čisto more savršeni su za istinski odmor. Plaža Vela Stiniva prepoznatljiva je po staroj kući iz 18. veka koja se nalazi tik uz plažu.

Ostavite odgovor