Budva – drevni grad uz obalu mora

Kada vam neko spomene mesto rođeno u mitu starih Helena, miris smokvi i vinove loze, kao i najstarije plaže u Evropi, bez sumnje ćete pomisliti na drevni grad uz obalu Jadrana – Budvu.

Budva je primorski grad, lociran u Crnoj Gori, a čuven je po svojim peščanim plažama i živopisnom noćnom životu. Putoholičari će se gotovo jednoglasno složiti da je ovo mesto krajnje autentično jer predstavlja uporište najrazličitijih kultura, obzirom da je staro oko 2.500 godina.

Investirajte u nekretnine na budvanskoj rivijeri – sigurno ste ovo čuli mnogo puta, ukoliko se inače bavite ulaganjem nekretninama ili ste u potrazi za nekretninom na moru. I zaista, postoji razlog zbog koga se toliko insistira na Budvi kao na sjajnoj lokaciji za ulaganje. Neke od njih, uz predloge lokacija koje morate posetiti u Budvi saznaćete u nastavku teksta!

Legenda o nastanku Budve – istorija iza antičkog grada

Najpre bismo želeli da vam prikažemo ovaj grad kroz prizmu mitologije – prvi pisani podaci sežu čak u 5. vek pre nove ere, a iznosi ih Stefan Vizantinac.

Budva je bila grad Ilira, a prvi građani koji su kročili na njeno tlo su bili kralj i kraljice drevne Tebe – kralj Kadmo (sin feničnskog kralja Agenora) i kraljica Harmonija.

Leganda navodi da je kralj Kadmo napustio svoju rodnu zemlju u potrazi sa rođenom sestrom Evropom, koju je tada oteo Zevs, grčki vrhovni bog. Tokom njegovih putešestvija je posetio mnoge gradove širom antičke Grčke, kako bi se naposletku skrasio u Beoti. 

Na njegovom tlu je osnovao Tebu.

Prilikom osnivanja Tebe, bogovi su mu dodeli ženu Harmoniju, odnosno ćerku boga rata (Aresa) i boginje ljubavi (Afrodite). Nakon decenija vladanja, visočanstva su prognana iz Tebe i na volovskoj zaprezi su krenuli u zemlju Enhelejaca, gde su i osnovali Budvu (Bouthoe).

budva

Pixabay.com

Istorijski podaci sugerišu da je Budva, u 2. veku pre nove ere, pala pod rimsku vlast, kada je i započet proces razvijanja trgovine – tadašnje stanovništvo se prvenstveno bavilo uzgajanjem vinove loze i maslina, a tradija je ostala i dan danas.

Nakon pada Rimskog carstva, ova regija se našla pod zaštitom Vizantije, a nakon nje pod okriljem srpske dinastije Nemanjić. Njen najveći procvat će doživeti za vreme vladavine cara Dušana, kada i zvanično dobija građanski statut po kome se pravno uređuje oblast.

Nakon ove etape, ovom regijom su gospodarili još i Mletačka Republika, kao i Francuska i Austrougarska monarhija – što samo potkrepljuje tvrdnju da je Budva zaista uporište različitih kultura koje su se tokom vekova otisnule u tradiciju, mentalitet i gastronomiju.

Znamenitosti Budve – kulturno nasleđe

Najveća atrakcije Budve, u kojoj je locirano najvrednije kulturno nasleđe grada, je svakako Stari grad

Unikatna arhitektura je sačuvana još iz perioda srednjeg veka, te ćete se iznenaditi činjenicom da je grad satkan od uskih uličica, raskošnih trgova i kamenitih stepenica koje vode do autentičnih kuća sa karakterističnim crvenim krovovima.

Turistima se obavezno preporučuje da posete mali bazar, jer ćete ovde pronaći jedinstvene antikvitete, umetnička dela i sitnice koje mogu biti savršen poklon za voljenu osobu, člana porodice, prijatelja ili pak kolegu.

Arheološki muzej Budve je prepoznatljiva tačka – on se proteže na 4 sprata i u njemu su izložene različiti artefakti iz perioda razvoja Crne Gore.

budva-statua

Pixabay.com

Prilikom ulaska u gradsku plažu Mogren, jednu od najpoznatijih plaža Crne Gore, se nalazi skulptura koja je tokom decenija postala pravi simbol grada – bronzana balerina. Ona je delo beogradskog vajara, Gradimira Aleksića, i izlivena je sa namerom da “čuva stražu” stanovnicima grada.

Piloni ili antička kapija koja datira još iz 6. veka p.n.e. je prvi bedem grada o kojem je pisao Sofokle, te ovu znamenitost definitvno morate posetiti.

Pečane plaže – peščani biseri Jadrana

Budvanska rivijera je zasigurno jedna od najpopularnijih letovališta u Crnoj Gori, a obuhvata središnji deo Crnogrskog primorja i prostire se u dužini čak 25 km. Ovde se nalaze i 17 peščanih plaža, od kojih će vam zastati dah.

Od Jaza na severu, pa sve do Buljarica na jugu, turisti mogu uživati u mekom i rastersitom pesku, kristalno plavoj vodi i raznovrsnim sportskim aktivnostima – bilo da ste pristalica jedrenja, ronjenja, vožnje gliserom, jahtom ili skuterom, ovde ćete naići na sve varijante.

U samom gradu se nalazi i plaža sa šljunkom, Slovenska plaža, koja godinama zadržava status najpopularnije. U blizini se nalazi i istoimeni hotel, kao i brojni kafići, barovi i restorani.

Noćni život je vrlo aktivan, te je ovo savršeno mesto za mlade, jer se tokom svake noći održavaju klupske žurke i festivali na obali mora – verujemo da se nećete razočarati programom.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i inspirativan, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih informacija u vezi ovog veličanstvenog grada, kako biste se i sami odvažili i spoznali njegove skrivene bisere – Želimo vam srećno putovanje!

Ostavite odgovor