Egzotičan Mauricijus za najlepše putovanje iz snova

Ostrvo Mauricijus spada u jednu od najlepših destinacija na planeti. Prijatna klima, mala vremenska razlika i veliki izbor luksuznih hotela čine Mauricijus omiljenom destinacijom za odmor iz snova. Za sve one kojima je mir i opuštanje prioritet, ali vole i aktivni odmor pun adrenalina, Mauricijus je pravi izbor. Idealan je za porodice, mladence, avanturiste i golfere, koji ovde pronalaze svoje parče raja.

Rajskim ostvom ga je nazvao još Mark Tven i od tada ova kopnena tačka na jugu Indijskog okeana izaziva pažnju svetske i turističke javnosti. Nekada je bio kolonija 5 različitih sila, ali je oduvek predstavljao svet za sebe. Danas na ostrvu svedočimo mešanju domorodačke i kolonizatorske kulture i lepom saživotu nekoliko religija: islama, hinduizma i lokalnih verovanja. Ovde se oseća veliki uticaj Afrike jer je u neposrednoj blizini, ali i Indije kroz kulturu, religiju, gastronomiju i način življenja.

Mauricijus posebno ističu plaže sa belim peskom, voda Indijskog okeana tirkizno zelene boje i takve temperature da ne želite da izađete iz nje do sumraka. Jedinstvenim mestom ga čine i brojne endemske biljne i životinjske vrste, među kojima su najpoznatije džinovske kornjače i čuvena izumrla ptica dodo, koja je istrebljena neposredno po dolasku Holanđana na ostrvo.

Mauricijus je velika inspiracija za putnike koji traže nešto više od odmora. Zato vam u nastavku teksta nudimo pregled najlepših stvari koje ovde možete videti i istražiti, a zatim poneti kući nezaboravne uspomene.

Plaže

Pretpostavljamo da vas na Mauricijus dovode prospekti i slike Mauricijusovih prelepih plaža koje se prostiru na preko 160 kilometara. Okružene su bogatim koralima, sa sitnim belim peskom i tirkiznim morem, tako da možete lako da pronađete savršeno mesto na javnim ili privatnim plažama.  Privatne plaže se nalaze u sastavu skupih hotela, ali su uz konzumacije u barovima, dostupne i posetiocima koji nisu njihovi gosti.

Sportovi na vodi su zastupljeni na svim većim plažama, a preporuka je da se upustite na krstarenje u susret mnogobrojnim jatima delfina.

Podvodni svet

Ljubitelji vode imaju veliki izbor atrakcija na Mauricijusu, sa savršenom temperaturom mora tokom svih 12 meseci u godini (oko 27 stepeni). Iako nema lošeg vremena za posetu, leto je najbolje doba godine za ronjenje. Mauricijus je poznat po svom bogatom podvodnom svetu i prava je destinacija za ljubitelje gnjurenja i dubinskog ronjenja sa bocama tokom kojeg možete da se divite podvodnom bogatstvu.

Mauricijusov biljni i životinjski svet

Poznat kao dom izumrlog dodoa, Mauricijus je danas mesto gde žive voćni slepi miševi, razne vrste retkog skinka, mauricijanska leteća lisica i džinovske kornjače koje su nedavno ponovo uočene kako lutaju ostrvima.

Zemlja sedam boja

U visinama Chamarel-a je zona zvana Zemlja sedam boja, jedinstveni peščani pejzaž crvenih i braon boja. Celodnevna ekskurzija u ovoj oblasti može sadržati obilazak ovog jedinstvenog geološkog fenomena, vožnju trećim po dužini zip-lajnom na svetu i obilazak kvadovima izuzetnog prirodnog parka sa vodopadima i endemskim vrstama. Ovde se nalazi i jedan od najdužih visećih mostova na svetu (350 metara dužine na visini od 80 do 100 metara) koji spaja vrhove dveju obližnjih planina.

Šetnja sa lavovima

Bogati rezervati i nacionalni parkovi nude mnogobrojne adrenalinske atrakcije. Jedna od najpoznatijih je “šetnja sa lavovima”, gde možete da napravite neverovatne fotografije sa ovim divljim mačkama jer je aktivnost vezana za potpunu interakciju sa njima. Ovo možete videti u parku prirode Casela.

La Morne

Za tako malu zemlju, Mauricijus sadrži fascinantnu raznovrsnost pejzaža. Ova ostrvska zemlja najpoznatija je po širokim peščanim plažama, ali na samo desetinu kilometara od obale videćete staze koje prolaze kroz džepove prašume i vulkanskih parkova, kao i pored ogromnih laguna i dramatičnih vodopada. Vidikovci su prelepi, priroda je dobro očuvana i poseta ovim predelima predstavlja pravi doživljaj.

Planinski venac formira neverovatnu reljefnu raznovrsnost ostrva, a ujedno i predstavlja najbolju atrakciju za posetu. Naš predlog je da se popnete na Le Morne Brabant, 556 metara iznad nivoa mora, a spektakularni vidikovac će biti adekvatna nagrada za vaš trud.

Adrenalinske avanture

Za ljubitelje adrenalinskih ekskurzija, Mauricijus je idealno ostrvo. Osim visećeg mosta i zip-lajna koji su jako popularni, impozantni zbog svojih dužina, ovde možete lako organizovati i tandem skakanje padobranom (sky diving) koje pruža spektakularan pogled na prirodne lepote uz ogromnu količinu adrenalina. Ljubitelji kartinga, jahanja ili raftinga će na Mauricijusu imati prilike da svoje sportske naklonosti iskombinuju sa jedinstvenim pejzažima kroz koje prolaze ove ture.

Golferski raj

Malo je poznato da je Mauricijus treća zemlja na svetu, posle Ujedinjenog Kraljevstva i Indije u kojoj se igrao golf kao zvanični sport. Golf je bio popularan u Mauricijusu još od 1902. godine kada je prvi golferski klub Ghymkhana ovde otvoren. On je ujedno i najstariji golf klub na južnoj hemisferi i 4. najstariji na celom svetu. Sa terenima za početnike od 9 rupa, do terena za svetska takmičenja sa 18 rupa, različitih veličina i nivoa težine, Mauricijus spada u najtraženije destinacije koje privlače golferski džet-set.

Venčanja i medeni mesec

Savršene plaže okružene palmama, beskrajno plavetnilo Indijskog okeana, ukusna lokalna jela i eklektična kultura – malo je mesta za venčanje tako veličanstvenih kao što je Mauricijus. Ovde je organizacija jako jednostavna, venčanja su legalna i priznata, klima je idealna za bilo koje doba godine, a za venčanje na plaži dekoracija vam nije ni potrebna. Najbolje od svega je što ste odmah posle ceremonije na medenom mesecu i što možete da uživate u kompletnom doživljaju vez ikakvog stresa.

Bogato istorijsko nasleđe

Mauricijusova živopisna istorija nigde nije očiglednija nego u njenoj prestonici Port Luisu. Britanci i Francuzi ostavili su svoj arhitektonski trag sa elegantnim kolonijalnim zgradama, dok je kineska četvrt Port Luja poznata po drvenim frontovima prodavnica i pagoda.

Na drugim mestima u gradu naći ćete tamilski hram, katedralu Svetog Džejmsa i džamiju Džummah. Više je podsetnika na prošlost u kojoj je bilo imigracije, međunarodne trgovine i kolonijalizma, oblikuje ne samo narod već i fizički oblik Port Luisa.

Kuhinja ostrva je mešavina afričkog, azijskog i evropskog stila i takođe je omaž rasama koje su ga nazivale domom. Aromatična i začinjena, meša kreol sa karijem, rezance sa morskim plodovima, tako da ćete imati prilike da uživate u velikoj raznovrsnosti mirisa i ukusa. Prodavci voća obezbeđuju savršen desert u vidu sočnog, svežeg manga, zmajevog voća i lišaja.

Ne propustite lokalne markete koji se nalaze u svim većim mestima Mauricijusa i prilike da se upoznate sa koloritnom ponudom voća, povrća, začina i unikatnih umetnina.

Daleko od toga da smo ovim pregledom iscrpli ponudu Mauricijusa. Možete posetiti botanički vrt Sera Sivsagura Ramgluma, fabriku čajaodnovanu još 1892. godine, plažu Tru o Bišes, selo Grand Baje i hindusitički hram Gand Basan. Kakav god odmor da imate na umu, Mauricijus će vam svojom raznolikošću i ponudom izaći u susret.

Uz ljubazne meštane koji će vas inspirisati svojom skromnošću i ljubaznošću, uz prirodno bogatstvo koje je nemerljivo, uz bogatu etno ponudu i hotele koji će vas razmaziti svojim luksuznim standardima, vaše vreme provedeno na Mauricijusu će proleteti.

Mauricijus je posle pandemije ponovo otvorio vrata za turiste. Budite među prvima koji će uživati u egzotici jednog od najlepših mesta na svetu.

Ostavite odgovor