Iz prve ruke: Saveti za obilazak Riminija

Rimini je definitivno jedan od još uvek neotkrivenih dragulja Italije. Masovni turizam u ovom mestu nije zaživeo, mada mnogi Italijani biraju Rimini, obalski gradić na Jadranskom moru, za letovanje. Izvan sezone, ovaj šarmantni gradić je pravo osveženje sa bogatom turističkom ponudom, autentičnim italijanskim duhom i jelima. Stoga ne treba da vas čudi zašto smo dečko i ja na proputovanju kroz Italiju koje je trajalo skoro mesec dana izabrali da brzinu metropola zamenimo za lagani obilazak Riminija i mali predah.

Bukirajte smeštaj na obali

Rimini plaža

foto: unsplash.com

Riminiji je dobra opcija za predah ukoliko idete automobilom do Rima. S obzirom da smo mi išli u Rimini u drugoj polovini septembra, gužvi nije bilo, pa je samim tim smeštaj uz plažu bio jako jeftin. Iako u ovom periodu vreme nije za kupanje (ali ako ste odvažni, slobodno se pridružite nekolicini Italijana), ispijanje jutarnje kafe sa pogledom na Jadran je neopisiv ugođaj.

Do centra Riminija idite peške ili električnim trotinetom

Obilazak Riminija

foto: pixaabay.com

Od centralnog trga na rivijeri Riminija možete kroz park i preko drvenog mosta za petnaestak do dvadeset minuta pešice stići do centra grada. Ova svakodnevna šetnja je nama neverovatno prijala. Italijani koji žive u ovom delu neverovatno se trude da očuvaju prirodu i zelenih površina ima dosta.

Druga velika prednost ovog grada je što su biciklističke staze i one za električne trotinete dostupne svuda.

Iznajmite bicikl ili električni trotinet

Kao što sam već napomenula u članku sa savetima za obilazak Rima, bicikli i električni trotineti su odlična prevozna sredstva, naročito ukoliko su staze dobro uređene. U Italiji postoji nekoliko kompanija koje na vrlo jednostavan način omogućavaju korisnicima da putem aplikacije iznajme ova prevozna sredstva.

Mi smo konkretno koristili Lime i ovde ću ukratko opisati naše iskustvo, ali znajte da i druge aplikacije funkcionišu po sličnom principu. Cene se mogu razlikovati, pa se raspitajte na licu mesta ili izguglajte druge opcije.

Recenzija aplikacije Lime za iznajmljivanje električnih trotineta i bicikala

Kada skinete aplikaciju, prva stvar jeste da popunite lične podatke i uvežete karticu za plaćanje. Meni su iz banke preporučili da koristim MasterCard za plaćanja u inostranstvu pre nego Vizu. Svakako proverite sa svojom bankom kolike su provizije za kartično plaćanje u inostranstvu i da li ih ima.

Ukoliko ste već koristili Google Pay i verifikovali karticu, možete ovaj servis uvezati sa aplikacijom i koristiti je odmah. Pretpostavljam da ukoliko karticu vezujete direktno, morate da sačekate da kompanija izvrši verifikaciju.

Nakon toga aplikacija koristi vašu lokaciju da bi vam rekla gde se nalazi najbliži trotinet ili bicikl. Na mapi u aplikaciji takođe imate ucrtane staze, a izvan staza vam neće biti dozvoljeno korišćenje prevoznog sredstva. Električni trotineti koje smo mi koristili se samo zaustave dok se ne vratite na stazu. Takođe je odlična pogodnost to što ih možete parkirati bilo gde.

Postoji nekoliko opcija za plaćanje. Mi smo se vozili svega nekoliko puta pa smo koristili opciju po kojoj plaćate jako malu fiksnu cenu za aktivaciju trotineta, što vršite skeniranjem QR koda ili unosom registarskog broja vozila, a potom se cena obračunava po minutu vožnje. Ukoliko planirate da se negde zadržite kratko, a potom vožnju nastavite, pauzirajte je u aplikaciji. Trotinet se tada zaključa i nije dostupan drugim korisnicima, a vi ćete izbeći plaćanje aktivacije dva puta.

Takođe, bez obzira što ih možete parkirati bilo gde, ukoliko to učinite na mestima koja su predviđena za parking dobijate 10% popusta na cenu vožnje. Ova mesta vrlo jasno su naznačena u aplikaciji i ona će vam reći koji je najbliži vašoj destinaciji.

Obilazak Riminija – šta raditi u ovom primorskom gradiću?

Obilazak Riminija

foto: pixabay.com

Obilazak Riminija je, za razliku od ostatka Italije, bio neplaniran i potpuno opušten i spontan. Ovo su samo neki predlozi, a vi možete prilagoditi putovanje svojim preferencijama.

Avgustova kapija

Kada krenete sa rivijere u grad, ono što istorijski centar odvaja od predgrađa i prvo do čega stižete je Avgustova kapija. Ovo je najstariji preživeli rimski luk u Italiji, izgrađen 27. pre nove ere u čast cara Avgusta.

Mi smo prvi put pogrešno skrenuli, pa smo zapravo obilazak Riminija završili ovde pre odlaska kući. Svakako je bolja ideja da odavde počnete. Luk takođe predstavlja ulazak u pešačku zonu.

Istorijski centar grada

Preplitanje arhitekture i ostataka iz doba Rimskog carstva i kasnog srednjeg veka, renesanse i baroka bilo je najočiglednije u Riminiju od svih mesta koja smo obišli. Dok se budete vrzmali po centru i razgledali autentične male radnje, obavezno posetite Kastel Sizmondo (Castel Sismondo), hram porodice Malatesta (Tempio Malatestino), kao i Hirurgovu kuću (Domus del Chirurgo).

Prepešačite Tiberijev most i uživajte u novijem delu Riminija

Istorijski centar nije jedino što vredi videti u Riminiju. Obilazak novijeg dela koji se nalazi odmah preko Tiberijevog mosta je i te kako vredan pažnje. Plus, pogled na sam Tiberijev most je definitivno mnogo bolji sa druge strane.

Noćni izlazak

Rimini ima neverovatno bogatu ponudu noćnog života. Kada ste već prešli Tiberijev most, zadržite se u ovom kvartu i istražite živopisne italijanske barove.

Probajte morske plodove i pijadinu

Kada je gastronomski obilazak Riminija u pitanju, ne smete propustiti da u nekom od mnogobrojnih restarana duž obale probate jela sa morskim plodovima. Spremaju se na autentičan način za ovu regiju i, ono što je u primorskim mestima neprikosnoveno, uvek su sveži.

Drugo autentično jelo jeste pijadina (piadina). Ovo bi bila neka vrsta sendviča. Pravi se na poseban način, tako da je hleb tanko razvučen, slično tortilji, ali deblji. Unutra se obavezno stavljaju suhomesnati proizvodi i sirevi lokalnih proizvođača, a po želji možete dodati i još nešto.

Jednodnevni izlet u San Marino

Izlet u San Marino

foto: pixabay.com

Ukoliko se prilikom puta u Rimini tu zadržite nekoliko dana, jednodnevni izlet u San Marino je obavezan. U blizini glavne železničke stanice staje autobus koji vas vozi skroz do ulaska u stari deo grada-države San Marino. Karta košta šest evra po osobi u jednom smeru, a vožnja traje oko 45 minuta.

Jedan dan sasvim je dovoljan za uspinjanje strmim ulicama starog grada, uživanje u pogledu sa vidikovca, obRiilazak četiri čuvarske kule i kupovinu kvalitetnih proizvoda od kože.

Od svih mesta koja smo posetili, obilazak Riminija je definitivno bio najuravnoteženiji. Dobar balans između obilaska znamenitosti, uživanja i odmora uz obalu Jadrana napunio nam je bateriije. Takođe smo zaključili da je Rimini mesto u koje ćemo se sigurno jednom opet vratiti.

Ostavite odgovor