Najpopularnije novogodišnje destinacije u Evropi

Na isteku svake godine najčešće postavljano pitanje među prijateljima i poznanicima je: „Gde ćeš za doček?” Dok neki ljudi vole da proslave Novu godinu kod kuće, drugi pak u restoranu ili klubu, treći uživaju putujući. Ukoliko ste i vi iz kategorije broj tri, u nastavku teksta saznaćete koje su najpopularnije novogodišnje destinacije u Evropi i šta možete da očekujete od njih.

Pokrajina Alzas i njeni bajkoviti gradovi Strazbur i Kolmar

kolmar

foto: pixabay.com

Francuska pokrajina Alzas važi za najbajkovitiji deo Evrope zbog specifične arhitekture, uskih kaldrmisanih ulica ispresecanih kanalima i neobično dekorisanih šopova. Kuće oivičene drvetom, u stilu pan de bois, već vas na prvom koraku podsete na crtani film o Ivici i Marici. Kada šetate ulicama, sve miriše na kolače i tarte flambee (jelo najsličnije pici). Tokom proleća, leta i rane jeseni kuće su okićene muškatlama, dok ih u periodu oko božićnih i novogodišnjih praznika ne zamene plišane igračke.

Zamislite raskošni božićni vašar na ulici, tezge pune slatkiša i kuvanog vina, čarobnu rasvetu, okićene jelke i igračkice koje vise sa prozora i terasa „kućica od čokolade”! Da li je to dovoljan razlog da se Strazbur, Kolmar i okolna sela svrstaju u najpopularnije novogodišnje destinacije u Evropi? U vreme burnog života na društvenim mrežama, definitivno je odgovor: „Da!”. Influenseri, jutjuberi i tiktokeri masovno pohrle da naprave spektakularne fotografije i videо-snimke iz alzaških čarobnih mesta. Svi njihovi pratioci, videvši to, požele isto – da budu deo bajkovite scenografije. Iako je pokrajina Alzas idealna za putovanje udvoje (Kolmar se po mnogim kriterijumima nalazi u TOP 5 najromantičnijih mesta u Evropi), možete se slobodno u nju uputiti u bilo čijem društvu, čak i sami.

Pariz je uvek dobra ideja za putovanje u paru

pariz

foto: pixabay.com

Pariz je grad o kome maštaju gotovo svi parovi na svetu, jer predstavlja sinonim za romantiku. Šetnje pored Sene sa pogledom na Ajfelov toranj, beomski duh Monmartra i Pigala, luksuz Jelisejskih polja i vidikovci sa „pogledom od milion dolara” dovoljan su razlog da dočekate Novu godinu u prestonici Francuske. Ukoliko ste zaljubljenici u umetnost, oduševiće vas muzeji poput Luvra, Orseja i palate Versaj, performansi uličnih umetnika oko Bazilike svetog srca, čak i groblje Per Lašez na kome počivaju Molijer, Federik Šopen, Edit Pjaf, Marija Kalas, Žorž Bize, Onore de Balzak, Džim Morison, ali i čuveni srpski reditelj Goran Paskaljević.

„Grad svetlosti” sam po sebi odiše neverovatnom energijom. Još kada zasijaju Šanzelize i Ajfelova kula, doček Nove godine pamtićete čitavog života. Ukoliko niste u nekom od pariskih restorana, u ponoć dođite kod Trijumfalne kapije kako biste uživali u vatrometu.

Doček Nove godine po svačijem ukusu – Barselona

Najpopularnije novogodišnje destinacije u Evropi

foto: pixabay.com

Gaudijeva lepotica na obali Sredozemnog mora grad je koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Bilo da želite da dočekate Novu godinu sa partnerom, društvom, porodicom ili sami, odlaskom u Barselonu nećete pogrešiti. Za doček najverovatnije nećete morati da oblačite zimske jakne i moći ćete dugo da uživate u performansu Magičnih fontana.

Kad već dolazite u Barselonu, iskoristite priliku da obiđete njene najveće atrakcije poput Sagrade Familije, parka Guelj, brda Tibidabo, šetališta Las Ramblas, trgova Katalunja i Espanja i plaže Barseloneta. Provozajte se žičarom do brda Monžuik i uživajte u pogledu na jedan od najlepših gradova na svetu.

Ukoliko dolazite sa društvom na doček, rezervišite mesto u nekom od klubova: Razzmatazz, Opium, Pacha, Sala Apolo ili MOOG. Za solo putnike koji odsedaju u hostelima, obično se napravi dobra zabava u dnevnom boravku uz gitaru i pesme iz svih krajeva sveta. Ako ste odlučili da u paru dočekate Novu godinu, podjednako je lepo da šetate ulicama Gotske četvrti koliko i da večerate u nekom restoranu sa tradicionalnom domaćom kuhinjom. Za više informacija o putovanju u Barselonu kliknite ovde.

Berlin kao idealna destinacija za mlade ljude željne dobrog provoda

Najpopularnije novogodišnje destinacije u Evropi

foto: pixabay.com

Prestonica Nemačke je simbol alternativne kulture. Grad koji je gotovo tri decenije bio podeljen zidom, spojio je dva sveta. Zapadni deo je i dalje razvijeniji, odiše duhom pravog biznis centra sa širokim bulevarima i modernim zgradama. Sa druge strane, istočni deo grada predstavlja raj za umetnike. Grafiti, skvotovi, ulični performansi i underground klubovi pravi su magnet za mlade ljude željne provoda. Zamislite doček Nove godine u klobovima koji se nalaze u nekadašnjim fabrikama, trezorima banaka ili u bunkerima!

Ukoliko ipak ne volite tehno muziku, možete dočekati Novu godinu ispred Brandenburške kapije i uživati u vatrometu.  Dobri saveti za put u Berlin su uvek neophodni, zato se dobro pripremite pre nego što spakujete kofere.

U najpopularnije novogodišnje destinacije u Evropi ubraja se i Prag

Najpopularnije novogodišnje destinacije u Evropi

foto: pixabay.com

 

„Zlatni grad” je svakako mesto koje bi mnogi svetski putnici preporučili za doček Nove godine. Kao i Barselona, Prag je grad u koji se može zaljubiti svaki gost, bez obzira na pol, godine ili interesovanja. Tornjevi koji vire iznad krovova, velelepni trgovi na čelu sa Staromjesnim, Karlov most iz 14. veka, kompleks moćnih Hradčana koji se uzdiže iznad Vltave, živopisne ulice, neobični muzeji i piva iz domaće radinosti samo su neke od stvari koje će vas oduševiti u prestonici Češke.

Prag definitivno spada u najpopularnije novogodišnje destinacije u Evropi, jer osim dočeka na trgovima, ima organizovane brojne proslave u restoranima, na brodovima i u klubovima. I sve to po pristupačnijim cenama nego što se mogu naći u drugim metropolama.

 

Ako ste odlučili da otputujete negde za doček Nove godine, potražite aranžmane ili ih sami kreirajte za neka od ovih mesta. Sigurno će vam to putovanje ostati u sećanju.

Ostavite odgovor